Mustafa Akpolat

Hamburg merkez Tren istasyonunda başlayarak, şehrin en işlek caddelerinden geçen yürüyüşe, çoğunluğu kadın yaklaşık 500 kişi katıldı.

Değişik uluslardan kadın örgütlerinin organizesinde gerçekleşen yürüyüşte, orta yaşlı bir Anadolu kadınının davul çalarak 8 Mart'ı bayram havasında kutlaması sokaktan geçenlerin dikkatlerini çekerek, gösteriye ayrı bir atmosfer kattı.

Güneşli bir havada devam eden yürüyüş esnasında 8 Mart'ın tarihine ve günümüzdeki önemine yönelik konuşmalar yapılarak, ''Özgürlüğümüz için, kendi kaderimizi kendimiz belirlemek için ve geleceğimizle ilgili kararları kendimiz vermek için mücadele ediyoruz, mücadele etmeye davam edeceğiz.'' ''İşimizle, geleceğimiz ve bedenimizle ilgili kararları kendimiz vermek istiyoruz'' şeklinde devam eden konuşmalar esnasında Almanca ''Yaşasın uluslararası dayanışma'' sologanı ile emekçi kadınların mücadelesinin, uluslararası bir mücadele olduğuna da vurguda bulunuldu.


Sosyalist kadın önderlerinden Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg'un resimlerininde taşındığı yürüyüşte, değişik dillerden yazılan  pankartlar taşındı. Dağıtılan bildirilerde, ve konuşmalarda Dünyanın değişik ülkelerinde kadına yönelik, cinayetlerin, şiddet, sömürü ve baskının devam ettiği, emperyalizmin kadın bedeni ve emeği üzerindeki sömürüsünün ağırlaşarak devam ettiği belirtildi.

İçinde yaşanılan tüm olumsuzluklara ve emperyalizmin sömürüsüne karşı, kadın emekçilerin erkek emekçilerle birlikte, baskı ve sömürüye karşı birlikte mücadele etmesi gerektiği belirtildi.