İsviçre devleti, bundan bir süre önce Türk devletinin baskılarından kaçıp gelen dört yıldır eşi cezaevinde bulunan Maraş HDP il başkanı Erhan Yapıcı’nın eşi Gönül Yapıcı’yı iade etme kararı vermiştir.  Gönül Yapıcı, Şubat 2016 da eşi Erhan Yapıcı tutuklandıktan sonra, küçük çocuğuyla birlikte Türk devletinin yoğun baskılarına maruz kalmıştır. Defalarca evi basılmış, her baskında, çok çeşitli baskılara ve aşağılamalara maruz kalmıştır.  Kanunsuz bir biçimde defalarca özgürlüğü elinden alınmış, adeta rehin tutulmuştur.

Gönül Yapıcı’nın eşi Erhan Yapıcı, yapılan sözde yargılama sonucu, 9 yıl altı ay ceza almıştır. Eşinin ceza alması, yalnız kalmış olması ve daha çok Türk devletinin baskıları sonucunda, Gönül Yapıcı, yanında küçük çocuğuyla birlikte evini terk etmek zorunda kalmış ve İsviçre’ye gelmiştir.  

Uzunca bir süreden beri burada yaşamaya çalışan Gönül Yapıcı, İsviçre makamlarına iltica başvurusunda bulunmuştur.  Gönül Yapıcı, İsviçre makamlarına yaşadığı bütün bu haksızlıkları ve baskıları anlatmış ayrıca eşinin cezaevinde olduğuna ve evlerine yapılan baskıları belirten belgeleri sunmuştur.  Bütün bunlara rağmen İsviçre makamları Gönül Yapıcı’nın iltica talebini reddetmiş ve İsviçre’yi terk etmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

Mültecilik hiç kimsenin hele hele yanında bir çocukla genç bir kadının hiç bir biçimde tercih etmeyeceği bir durumdur. Mültecilik dayanılmaz baskıların ve zorlukların sonucunda ortaya çıkan bir insani durumdur. İnsan hakları kapsamında olan bu hakkın, buna en çok ihtiyacı olan Gönül Yapıcı’dan esirgenmesi kabul edilebilir bir durum değildir.

Gönül Yapıcı’nın eşi cezaevindedir ve daha uzunca bir süre cezaevinde kalacaktır.  Türk devleti gönül Yapıcı’yı eşinden dolayı sistemli baskı altında tutmuştur ve Türkiye’ye gittiğinde kesinlikle cezaevine konacaktır.  Bu durumda İsviçre makamlarının Gönül Yapıcı’yı iade etmeleri açıkça bir insan hakları ihlali olduğu gibi aynı zaman da  yaşamsal bir tehlikeyi de içinde barındırmaktadır.  Çünkü Gönül  Yapıcı’nın yaşamı da tehlike altına girmektedir.

 Bütün bu nedenlerden dolayı Gönül Yapıcı’nın iadesinin durdurulması ve kendisine çocuğu ile birlikte insanca yaşama olanağının sunulması gereklidir.

Maraşlı binlerce insanı temsile eden bir kurum olarak, İsviçre makamlarının demokratik değerlere bağlı kalacaklarını umuyor, diliyor ve bekliyoruz.

MARDEF YÖNETİM KURULU