Önceki gün BFV (Bayrische Fussbal Verband) bir açıklama yaparak futbolun ayrımcılığa, provokasyonlara ve hakaretlere alet edilmesine izin vermeyeceklerini, futbolun adil oynamaya, saygı, şiddetten ardındırılmış, toleransa, karşılıklı tanıma ve kabule dayandığını, sahalarda asker selamına karşı çıkarak bunu yapanlar hakkında spor mahkemesine suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı. Bavyera Futbol Federasyonu`nu bu açıklamaya iten neden milli takım oyuncularının asker selamı vererek askeri operasyonlara destek vermelerinin olduğu malumunuz.

Milli takım futbolcularının, Suriye'ye işgale giden askerlere atıfta bulunarak, asker selamı vermesi Alman bölgesel futbol federasyonlarını harekete geçirdi. BFV'den yapılan açıklamada, hafta sonunda gerçekleştirilen karşılaşmalarda milli takım oyuncularını taklit eden bazı futbolcuların asker selamı verildiğini, sahalarda asker selamının kesinlikle kabul edilmeyeceğini, futbolu siyasi kaynaklı provokasyonlar için suistimal edenlerin ilgili spor yasaları çerçevesinde suç işlemiş olacağı ve cezai yaptırımları göz önünde bulundurmaları gerektiğini, sporun ayrımcılık, provokasyon ve hakaretler için suistimal edilmesine göz yummayacakları belirtildi.

Avrupa Futbol Federasyonu’nun bir yetkilisi Suriye’nin işgalini askeri selamla kutlayan milli takım oyuncularının bu durumunu inceleyeceklerini bildirirken, UEFA Basın Sözcüsü Philip Townsend, kuralların siyaset ve dine göndermeleri yasakladıklarını ve bu durumu inceleyeceklerini söylemişti.

Bu arada Württemberg Futbol Federasyonu (wfv) açıklamasında da geçen hafta sonu oynanan iki maçta Türk oyuncuların göze batan bir şekilde selam verdiklerinin tespit edildiği, olaylarla ilgili incemelerin sürdüğü açıkladı. Kuzey Alman Futbol Federasyonu (NOFV) da böyle bir durumla karşılaşıldığı takdirde, gereken incelemelerin yapılacağını belirtti. Yine Hamburg ve Schleswig-Holstein futbol federasyonları da maçlarda hiçbir oyuncunun asker selamı vermediğini, ancak verildiği takdirde buna göz yummayacaklarını kaydettiler.

Milli takım Fransa'ya karşı skoru 1-1 yapınca futbolcular, taraftarın önüne gidip asker selamında bulunmuş, ancak Fransız rejisi bu görüntüleri vermemiş ve büyük tartışma konusu olmuştu. Fransa’daki yayıncı şirket Group M6, UEFA'nın özel olarak belirttiği şartların olduğunu, bunlardan birisinin de politik hareketler olduğunu, UEFA'nın kuralları nedeniyle bu görüntüyü vermediklerini açıklamışlardı.

Yine kısa adı UEFA olan Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Arnavutluk ile karşılaşan milli takım oyuncularının asker selamı vermeleri nedeniyle soruşturma başlatmıştı. UEFA açıklamasına göre, futbolcuların asker selamı "olası kışkırtıcı siyasi davranış” olarak nitelendirilmiş, incelenmesi için UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu müfettişinin görevlendirildiği açıklanmıştı. İlgili UEFA kuralları, futbolcuların sahada herhangi bir siyasi mesaj vermesini yasaklıyor. UEFA’nın soruşturma başlatmasına rağmen, Türkiye Futbol Federasyonu’na yönelik sert bir yaptırım beklenmiyor.

Almanya 2. Lig takımlarından F.C. St. Pauli oyuncusu Cenk Şahin’de savaşa destek veren paylaşımının ardından sonra kulübün değerlerine aykırı davranışları yüzünden antremanlardan ve oyunlardan men edilmişti.

 16.10.2019