Sırbistan gümrüğünden geçerken kişi başına 10.000 Avro paranın üzerinin beyan edilmesi gerekiyor, aksi durumda bulunan fazla paraya el konuluyor.

Arabalarıyla Sırbistan üzerinden ülkelerine gidenlerden bu yıl içinde 21 Temmuz’a kadar yakalanan ve el konulan fazla para 5,4 Milyon Avro imiş. Geçen yıl ise 3,4 Milyon Avro’ya el konulmuş. Yıl sonuna kadar artış iki katından fazla olacak, öyle görünüyor.

Beyan etmediği fazla parasına el konulanların büyük bölümü Türkler… Haberde genellikle hangi ülkeden geldikleri belirtilmemekle birlikte büyük çoğunluk Almanya’dan olsa gerektir. Araba iyice arandığında çay paketlerinden yastıklara ve deterjan kutularına kadar izlenmiş yüksek miktarda para bulunmuş. El konulan fazla para miktarı devlet hazinesine aktarılıyor ve değişik masraflarda kullanılıyormuş.

Bizde olsa buharlaşırdı…

Arabanın ve kişilerinin üzerlerinin ayrıntılı aranmasının sadece şüphe üzerine yapıldığını sanmıyorum. Bu vardır ama ihbar da vardır. Türkler hoşlanmadıklarını ya da hasımlarını ihbar etmeyi severler. Sırbistan gümrüğünün de canına minnet!

İş bu kadarla kalır mı, bilmek zordur. Almanya maliyesi Sırbistan’dan kimlerin üzerinde ne kadar fazla para yakalandığının dökümünü ister mi, bilinmez. Pekala olabilir.

Yüksek miktarda para yakalatanlar arasında sosyal yardım alanlar da varsa doğrusu şaşırmam. Böylesi şeyler ilk defa olmuyor.

Geçtiğimiz yıllarda Ziraat Bankası yoluyla Türkiye’ye yüksek miktarda havale gönderenlere önce bu kadar parayı nereden buldukları sorulmuş, ardından da yüklü ceza gelmişti.

Bu insanların büyük bölümünün bilgisizlik nedeniyle üzerlerinde yüksek miktarda parayla Sırbistan’dan geçmeye kalktıklarını sanmıyorum. Bu durumda olanlar da mutlaka vardır ama döviz kurlarını neredeyse saatlik izleyen insanların Sırbistan’ın bu uygulamasından haberlerinin bulunmaması inandırıcı olmasa gerektir.

Bazı gazete haberlerine göre Almanya 2000 yılından sonra izinsiz olarak çifte vatandaş olanların peşine düşmüş. Almanya’da doğan gençler ve 2000 yılından önce çifte vatandaş olanlar için sorun yok, sonrası için bulunuyor.

Bazı gazetelerin bunu garip bir şeymiş gibi duyurması da ilginç… Benzer durum Avusturya’da yaşanmıştı. O ülke çifte vatandaşlığı kabul etmiyordu ve durumları meydana çıkan çifte vatandaş Türkler ya Avusturya vatandaşlığını kaybetmiş ya da acele olarak TC vatandaşlığından çıkmışlardı.

Yasağın etrafından dolaşmaya çalışmak bizde ulusal karakterdir. Dolaşabiliyorsanız iyi de çoğunluk şu veya bu şekilde yakalanmakta ve bedelini de ödemektedir.

Sırbistan gümrüğünde el konulan para miktarına bakınca, insan ister istemez “haydan gelen huya gidiyor” demek zorunda kalıyor.