Almanya'nın 60 yıllık göçmen tarihinde bir ilk yaşandı. Yeşiller Partisi'nin adayı Türkiye kökenli Belit Onay, aşağı saksonya eyaletinin başkenti Hannover'de Belediye Başkanlığına seçildi.

Almanya'nın bir göçmen ülkesi olup olmadığı tartışması artık tarihe karışmıştır. Almanya'nın başından beri bir göçmen ülkesi olduğunu kabul etmeyen çevreler, kendilerini kandırıyorlar.

Almanya çok uluslu bir ülke olduğu gibi dünyanın tüm yerlerinden göçmenler de bir yarım asırdan fazla bir zamandan beri bu ülkede yaşamlarını sürdürüyorlar. Hala Türkiye'den ve Asya'dan gelen göçmenler demokratik haklarını alamadı ama artık göçmenler Alman vatandaşlığı alarak politik yerlere gelebiliyorlar.

Artık göçmen kökenlilerin daha fazla gayret ederek yaşamın tüm yerlerinde olmaları gerekir. 70 yıllık SPD geleneğine son veren Yeşiller Partisi adayı Belit Onay belediye başkanı seçilerek büyük bir başarı elde etmiştir.

Günümüzde toplumun çoğunluğunun partileri olan SPD ve CDU giderek toplum içinde güç kaybediyor, büyük partiler güç kaybederken çevre kirliliğine karşı ve insan hakları savunucusu Yeşiller Partisi Almanya genelinde toplum partisi haline geldi.

Başkanlığını bundan bir sene öncesine kadar yapan göçmen kökenli Cem Özdemir yerini Robert Habech'e bırakmıştır. Almanya'da artık göçmenleri hesaba katmayan ve onların oyunu alamayan partilerin fazla şansının olmadığı bir gerçektir.

Bununla Almanya'da ve Avrupa'da yabancı düşmanlığı, türkçülüğün ve milliyetçiliğin olmadığını söylemiyorum ama buna rağmen bunlara karşı da bir mücadele vererek yaşamın tüm yerlerinde göçmenler kendilerini göstermeli.

Göçmen kökenliler yaşamış oldukları toplumlarda kendilerini çetin bir mücadelenin beklediği bilincinde olmalı. Göçmenler büyükşehir belediye başkanlığına seçilen Yeşiller Partisi Belediye Başkanı Belit Onay'ı kendilerine örnek almalı.