Süheyla Kaplan- Mustafa Akpolat

Hamburg’un Bergedorf ilçesindeki bir cafede kahvaltılı buluşma’da Kerstan, 2015 yılında gerçekleştirilecek eyalet seçimlerinde liste başından parti üst sıraya tekrar aday olduğunu açıkladı. Kerstan, eyalet parti kongresinde eski Adalet Bakanı Till Stefen ile listede ikinci sırada yer alabilmek için yarışacak.

 

Kerstan, Hamburg Yeşiller Partisinin Şubat ayında gerçekleştirilecek eyalet seçimlerinde ağırlık konularının çevre ve trafik politikası oluşturacağını belirterek, şehir içi tramvay hattının gerçekleştirilmesine öncelik tanıdıklarını ifade etti.

 

SPD İKTİDARI DÖNEMİNDE SINIRDIŞILAR ARTTI

 


Hamburg eyaletinde iktidarda olan SPD’li  eyalet Başbakanı Olaf Scholz döneminde sınırdışı edilen göçmen sayısının arttığına dikkat çeken Kerstan, göçmenlere insani yardım ilkesinin Yeşiller politikasının temel politikalarından birini oluşturduğunu söyledi.

 

YEŞİLLERE HAMBURG YEŞİLLERDEN TEPKİ

  

Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller’in daha önce karşı çıktığı yeni iltica yasasının yine Yeşiller’in desteğiyle yasalaşması parti içinde ve mültecilere yardım eden kuruluşlardan tepki gördü. Baden-Württemberg eyaletinde hükümetin büyük ortağı olan Yeşiller’in yeni yasaya ‘evet’ oyu vermesine tepki gösteren Kerstan bunun‚ moral dışı’ olduğunu söyledi.

 

SOSYAL EKONOMİYE İHTİYACIMIZ VAR

 

Almanya genelinde uygulanan 1 Euroluk işlerin uzun vadede işsizlik sorununu çözmediğini savunan Kerstan, uzun süreden beri işsiz olanların sosyal sigortalı işlerde çalışmalarıyla ilgili yasa tasarısı hazırladıklarını ve bunun ilgili komisyona havale edildiğini hatırlattı.

 

Kerstan ayrıca Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya ve Baden-Württemberg eyaletlerinde uygulanan örnek modelin Hamburg’da da yürürlüğe girmesini  hedeflediklerini ve bununla  işsizlerin tekrar iş hayatına  kazandırılmasının amaçlandığını söyledi.

 

Hamburg’da semtlerdeki gençlikevlerinin ve gençlik projelerinin kısıtlanmasının özellikle gençlerin geleceğini olumsuz etkilediğini savunan Kerstan, özellikle son yıllarda Almanya’da gençlerin aşırı dinci akımlara kapılmasının ancak gençlerin sosyal yaşama daha iyi entegre edilmeleriyle önlenebileceğini kaydetti. 

 

TÜRKÇE ÖĞRETMENLİK PROGRAMININ KALDIRILMASINA TEPKİ

 

Hamburg’da sosyal demokrat hükümetin bütçe kısıtlama politikası çerçevesince Hamburg Üniversitesi’nde Türkçe öğretmenlik programının kaldırılmasına büyük tepki duyan Kerstan, SPD iktidarı  döneminde  özellikle bilim ve araştırma projelerindeki kısıtlamalara dikkat çekti.

 

Kerstan, Hamburg’da üniversitelerdeki harç kredilerinin kaldırılması, ana okullarında bazı ek ödeneklerinin bu hükümet döneminde kaldırılmasını  olumlu görmelerine rağmen, üniversiyete giriş notunun 1,7’ye çekildiğine ve bu uygulamayla kapasitenin daraltıldığını, ayrıca ana okulları ve kreşlerdeki eğitim kalitesinin düştüğünü söyledi.

 

AKP’YE ELEŞTİRİ

 

Türkiye’de Gezi olayları ile birlikle AKP hükümetinin gerçek maskesinin ortaya çıktığını belirten Kerstan, Türkiye’deki basın özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, toplanma ve gösteri özgürlüğü gibi temel ilkelerin sekteye uğradığını söyledi.

 

’İSLAM DİNİ SUİSTİMAL EDİLMEMELİ’

 

Almanya’da son yıllarda gençler arasında cihat adına Suriye ve Kuzey Irak’a savaşmaya gidenlerin sayısının arttığına dikkat çeken Kerstan, İslamın yanlış amaçlarla kullanılmamasını ve suistimal edilmemesi gerektiğini söyledi.

 

Hamburg’da gençler arasında aşırı dinci akımların ancak gençlik projeleri ve aktivitelerle önlenebileceğine inandığını sözlerine ekleyen Kerstan, gençlik projelerinde tasarruf ve kısıtlama politikalarını eleştirdi.

 

Hamburg eyalet Milletvekili Filiz Demirel ise, Hamburg’da daha liberal bir göçmen politikası izlenmesi gerektiğini belirterek federal düzeyde SPD politikasının özellikle göçmenlere çifte vatandaşlık hakkının verilmesi konusundaki politikalarda tutarlı politika izlemediklerini savundu.

 

Hamburg’da ise SPD hükümetinin göçmen ve mülteci politikasını sert bir dille eleştiren Demirel, eyalette sosyal ekonomiye dayalı bir iş politikasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.