Hamburg'da Yeşiller Partisi eski Hamburg-Mitte ilçe Meclisi Başkanı Michael Osterburg'un görevini kötüye kullanarak parti fonlarını 67 bin Euro zarara soktuğu gerekçesiyle, kendi partisi tarafından hakkında suç duyurusunda bulunuldu ve savcılık soruşturma başlattı.

Soruşturma başlatıldı

Hamburg Mitte İlçesinde uzun zamandır Yeşiller'in temsilcisi olan Michael Osterburg, ilçe meclisinde tanınmış politikacılardan biriydi. Osterburg hakkında savcılık tarafından yolsuzluk suçlaması ile soruşturma başlatıldı. İddia edilen suçların ise 100'den fazla sayfada listelendiği dikkat çekti.

Yeşiller şikayet etti

Alman basınında yer alan haberlere göre Osterburg, Mitte ilçesi için ayrılan parti fonunu kötüye kullandı. Çeşitli belge ve raporlara göre, toplam yolsuzluk tutarı ise 67 bin Euro. 

Beş yıl başkanlık yaptı

Michael Osterburg'un 2014'ten 2019'a kadar olan görev süresi içinde, yanlış hesaplanmış konaklama maliyetleri ile ilgili, yenmeyen yemek faturaları, diğer satın alımların aslında Yeşiller ile değil, kişiye özel alanında kullanıldığı ileriye sürülüyor. Yeşiller için de sıkıntılı olabilir, çünkü Osterburg partinin şu anki Hamburg Eyaleti Başkanı Anna Gallina ile birkaç yıl birlikte yaşadı. Gallina şu anda SPD ile koalisyon görüşmelerine katılıyor, ancak ikisi uzun süredir ayrı yaşıyorlar.

Geriye alabilmek amaç

Kira ve maaşları ödenen Hamburg Mitte İlçesi için her ay yaklaşık 10 bin Euro kullanım için fon ayrılıyor. Ancak giderler veya satın alımlar da faturalandırılması gerekiyor.  Basına yansıyan olay sonrası Yeşiller partisi grubu gelecekte kötüye kullanımı önlemek için yeni prosedürler üzerine çelışıyor. Yolsuzlukla suçlanan Michael Osterburg'un bir yorumda bulunmaması dikkat çekti.

Bir yıl içinde ikinci yeşil skandal

Osterburg'un parti fonlarından yolsuzluk yapmasının ortaya çıkması Yeşiller Hamburg Mitte'de geçen yıl mayıs ayında gerçekleşen ilçe meclisi seçiminden bu yana yaşanan ikinci skandal. Hamburg Mitte'de İslamcı oldukları iddiasıyla yeni seçilen iki Yeşiller ilçe meclisi üyesine karşı açılan suçlamalardan sonra, diğer dört meclis üyesi ile birlikte Yeşiller'den ayrılan 6 meclis üyesi SPD'ye katılmışlardı. Böylece seçim sonrası grafiği de değişerek Yeşiller'e geçmesi beklenen Mitte Belediye Başkanlığı SPD'de kalmıştı.

Emine SONUGÜR / HAMBURG