15 Şubat eyalet seçimleri ile ilgili Yeşiller Partisi Altona Belediye Meclis üyesi ve milletvekili adayı Yusuf Uzundağ ile bir söyleşi yaptık. 22 yıldır Hamburg'da yaşayan Hacettepe Eğitim Fakültesi Eğitim Uzmanlığı bölümü mezunu Uzundağ, 19 yıldır sokak gençleri ile ilgili bir projede görevli. Evli ve bir çocuk babası olan Uzundağ, NSU cinayetlerine kurban giden Süleyman Taşköprü (2001) isminin Altona'da bir sokağa verilmesindeki özel çabalarıyla tanınıyor. Uzundağ, Altona ve Maltepe  Belediyesi (İstanbul) kardeş ilçe projesinin de fikir babası.



Uzundağ, Hamburg eyalet seçimlerinde Yeşiller Partisine yüzde 13,5 oranında oy bekliyor. 

Yusuf Uzundağ, Dersim kökenli. 12 Eylül sonrası 1990'lı yıllardaki siyasi dalganın yükselme döneminde Ankara'da yüksek öğrenim gençliği içindeki akademik ve demokratik çalışmalarda aktif olarak yer almış. Polis terörünü ve keyfi gözaltıları yakından yaşamış. Uzundağ, göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Altona Belediyesi Mülteciler Danışma Kurulu üyesi.

SOL PARTİ'DEN YEŞİLLERE GEÇTİ



İlk bakışta tipik bir Avrupalı profili çizen ve 2011 yılından beri Yeşiller Partisi üyesi olan Uzundağ, daha önce bir buçuk yıl Sol Parti gençlik komisyonu üyeliğinde bulunmuş. Orada kendisini yalnız hissetmiş, beklentilerine cevap bulamadığını hatta siyasi olarak hayal kırıklığına uğradığını belirterek, daha sonra Yeşiller Partisi'ne üye olmuş. 

Neden Yeşiller Partisi'ni tercih ettiniz sorumuza, Yeşillerin göçmenlere bakışı ve ırkçılığa karşı net duruşu beni etkiledi diyor. Öte yandan elbetteki Cem Özdemir'in başkan olmasının da rolü vardır dedi.

Yeşiller Partisi'ni seçenlerin, kamuoyu yoklamalarına bakıldığında genelde orta sınıf ve eğitimli çevreler olduğu sorusuna ise, Almanya'da en az bütçe ile seçim çalışması yapan parti olduklarını aktararak, Partinin üye aidatlarıyla ayakta durduğunu ve yüksek oranda bağış yapanların sayısının sınırlı olduğunu belirtti.  

HER TÜRDEN AYRIMCILIĞA KARŞIYIZ

Diğer partilerden Yeşilleri ayırt eden en çarpıcı farklılığınız nedir? sorumuza ise, elbetteki ç
evre sorunudur cevabını verdi. Yeşillerin tavrının uzun yıllar hükümetlerin politikasını belirlediğini söyledi. İnsan odaklı çalışmalar bizi en doğru anlatır. İnsan hakları temel prensiplerine ve insan sağlığına çok önem verilmesi. Irkçılığa ve her türden ayrımcılığa karşı hoşgörülü yaklaşım, Yeşillerin ana konusudur dedi. 

ÇOCUK YUVALARINDA EĞİTİMİN KALİTESİ YÜKSELTİLSİN

Günde en az sekiz saat sokak gençlerin sorunlarıyla yakından ilgilendiğini aktaran sosyal pedagog Uzundağ, Hamburg'da eyalet hükümeti tarafindan desteklenen Çocuk Yuvaları'ndaki günlük 5 saat ücretsiz çocuk bakımının
 yetersiz olduğunu savundu. Öte yandan, Kreş'lerdeki eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve Çocuk Bakım Evleri'nde çalışan kadrolu görevlilerin sayısı artırılması, Hamburg için vazgeçilmez bir gerçekliktir dedi. 

YEREL SEÇİMLERDE HERKESE OY HAKKI VERİLSİN

Uzundağ şunları ifade etti: Yerel seçimlerde herkese (Alman ve AB vatandaşı olmayan) oy hakkı verilmelidir.
16 Avrupa ülkesinde uzun senelerdir (2002'den beri) var olan bir uygulama Almanya'da da yürürlüğe girmelidir. SPD yerel seçimlerde oy verme hakkını isterse değiştirebilir. Opsiyon modelinde olduğu gibi belirli çekincelerden dolayı bunu yapmadı. Birinci ve ikinci kuşağa bu hak bilinçlice verilmedi SPD isterse, CDU/CSU koalisyon hükümetiyle birlikte bu anti-demokratik uygulamayı Federal düzeyde değiştirecek güce sahiptir.

SPD EYALET HÜKÜMETİ ALMAN VATANDAŞLIĞINA GEÇİŞİ ZORLAŞTIRDI

Alman vatandaşlığına geçiş zorlaştırıldı. Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz (SPD) Alman vatandaşlığına geçme konusunda 140 bin mektup gönderildiği açıkladı. İstatistiklere göre getirisi 0,7 düzeyinde. Bunu yapacaklarına vatandaşlığa geçişi kolaylaştırsınlar. Kendi geçimini sağlamak koşulunun Alman vatandaşlığıyla ne ilgisi vardır?. Veya trafik kazası Alman vatandaşlığına geçiş için engel olarak gösteriliyor. Özellikle birinci ve ikinci kuşağa ayrıcalık verilmelidir bu konuda. Göçün 50. Yılında benzeri bir yasa çıksaydı Almanya’nın NSU cinayetleri ve bu konudaki vurdum duymaz tavrından dolayı sarsılan imacı da kısmi olarak düzelebilirdi.

SEÇME HAKKI OLNLAR MUTLAKA SANDIĞA GİTSİN

Irkçılığın günden güne arttığı son Pegida mitingleriyle bilinmektedir. Avrupa ülkeleri içerisinde Almanya’nın ekonomik durumu diğerleriyle kıyaslanamayacak düzeydedir. Savaş bölgelerinden gelen mülteci dalgası ırkçı oluşum ve sağ popülist partiler tarafından malzeme olarak kullanılmak isteniyor. Göçmenlere karşı yeterince destek bulamayan NPD gibi ırkçı partiler ( NPD’nin yumuşak yüzü AFD) Pegida gösterilerinde güç kazanmaktadırlar. Bu anlamda da 15 Şubat eyalet seçimlerinde seçme hakkı olan seçmenler aktif olarak bu haklarını kullanmalıdırlar. Oy sandığına giderek ırkçı partilere ve yanlış politika sürdüren partilere ve adaylara oylarıyla ceza vermelidirler. 

YUSUF UZUNDAĞ'IN HOBİSİ NELERDİR?

Bos zamanlarında belgesel ve kültür ağırlıklı programları özenle izlediğini açıklayan Uzundağ, her yıl yeni bir ülkede tatil yapmayı ilke haline getirmiş. Bugüne kadar Yunanistan, İspanya, Portekiz, Danimarka, Çekoslovakya, Küba, Fransa, Malta, ABD ve Kanarya adalarında ailece tatil yaptım diyor. Kayak sporuna hayran olduğunu ve çok kere kayak sporunun Avrupa'daki anavatanı Avusturya’ya gittiğini belirtiyor. Sinema ve kitap okumayı çok sevdiğini aktaran Uzundağ, haftada bir kez gençlerle sinemaya gittiklerini aktardı.