Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camiye yönelik yapılan terör saldırısında hayatını kaybeden 51 kişi, Hamburg'da anılırken, terör lanetlenip barış istendi.

Yüzlerce kişi katıldı

Christchurch'teki terör kurbanlarını anmak için, Hamburg'daki İslami Topluluklar Konseyi (Shura) barış çağrısında bulundu. Yüzlerce kişi kentin Belediye Sarayı önündeki alanda toplandı. 51 kişinin öldürüldüğü ve 50 kişinin yaralandığı saldırıda Kuzey Almanya Evanjelik Lüteriyen Kilisesi Piskoposu Kirsten Fehrs ve SPD Milletvekili Ekkehard Wysocki'de birer konuşma yaptılar.

Saygı duruşu


Bir dakikalık saygı duruşu ardından Hamburg'daki İslam Toplulukları Konseyi, sağcı popülizme ve ırkçılığa karşı bir işaret oluşturmak istedi. "Ayrılmamıza izin vermiyoruz”, “Tüm insanların barış içinde ve eşit bir şekilde bir arada yaşamalarını bekliyoruz”, “Ortak bir bize”, “Irkçılık, milliyetçilik, İslamofobi ve anti-Semitizme karşı birlikte”, “Nefret ve şiddete karşı birlikte”, “Sevgi herkes için, nefret kimse için” yazılı pankartlar görüldü. Christchurch'teki iki camiye düzenlenen terör saldırısında gözaltına alınan 28 yaşındaki bir ırkçı ve Avustralya'da sağcı aşırılık yanlısını kınayan Şura temsilcileri, “Terör açık, demokratik ve çoğulcu bir toplumda bir arada var olmamızı hedefliyor” ifadelerini kullanırlarken din, ırk ayrımı olamadan insanların barış içerisinde yaşamaları gerektiğinin altını çizerek barış mesajı verdiler.

Hepimiz insanız

Kirsten Fehrs, nefret ideolojilerine karşı cesur bir bağlılık çağrısında bulundu. Piskopos mitingte, “İnsanların renk veya dinleri nedeniyle hakaret veya kötüye kullanıldığı zaman sessizce kabul edilmemelidir. Ne ve nerede, nasıl olursa olsun hepimiz insanız ve yine hepimiz insan olarak barış içerisinde yaşamalıyız. Bundan da hiçbir zaman ödün verilemez ve vermeyiz” dedi. Ekkehard Wysocki ise, “Almanya'da ve Hamburg'da ırkçılığa geçit vermeyiz ve ırkçılığa ve teröre karşı kesinlikle karşıyız. Dininden, renginden dolayı hiçbir insan dışlanamaz ve hepimiz eşitiz ve birlikteyiz böyle de olacağız”dedi. Konuşmaların ardından bir hocanın okuduğu dua ile miting son buldu.

Emine SONUGÜR / HAMBURG