Tartışmanın başladığı ilk günlerde bazı Yeşiller Partili üyeler, bu işin arkasında SPD’deki bazı insanlar aracılığıyla, belediye meclis üyeliğine seçilen kişilerin, SPD çevresindeki bir proje tarafından desteklendiğini öne sürmüştü.

SPD güçlendi

Merkez İlçe meclisinde çoğunluk değişiyor dolayısıyla Yeşiller'den SPD'ye geçenlerin sayısıyla SPD (Sosyal Demokrat Parti), 20 milletvekiline ulaşarak güçlendi. CDU (Hrıstiyan Demokrat Birlik) ile birlikte, 51 sandalyenin 26'sı ile kıl payı da olsa çoğunluğa sahip olacak. CDU Salı günü SPD ile koalisyon müzakereleri için konuşmayı kabul etti. Bu durum ise ilçe meclisi seçimlerinde yüzde 29,3 ile en güçlü sonucu alan Yeşiller'in, ilçe hükümetinin dışında olacağı anlamına geliyor.

Ne olmuştu?

Mayıs ayında yapılan ilçe meclisi seçimlerinde, yeni seçilen Şafi Sediçi'nin aşırı İslamcı yardım kuruluşu Ansaar'a maddi destek yaptığı ve Fatih Can Karışmaz'ın ise Anayasa Koruma Dairesi tarafından izlenmekte olan Millî Görüş hareketine yakınlığı iddia edilmişti. 

"O zaman kendin ayrılacaksın"

İlçe meclis üyeliğine Yeşiller listesinden seçilen Şafi Sediçi ve Fatih Can Karışmaz'ın aşırı İslamcı gruplar ile ilişkisi olduğu iddia edilerek Yeşiller'den dışlanamayacağını belirten 4 meclis üyesi ile, diğer 10 üyesi arasında yaşanan 'aşırılık' tartışmaları parti meclisinde ayrılığa neden oldu. İlçe meclisinde Yeşiller ikiye bölündü. 

Yeşiller, “Yeşiller 2” grubuna bir çağrı yaparak "1 Temmuz 2019 tarihine kadar partiden ayrılın" dedi , Yeşiller 2 grubu Başkanı Meryem Çelikkol ise, “Biz yeşiliz ve yeşil olarak kalacağız. Partiden ayrılmayı düşünmüyoruz” şeklinde tepkisini dile getirmişti. 

Önceki gün Bild gazetesine konuşan Yeşiller 2 başkanı Meryem Çelikkol'a göre, partinin eyalet başkanından sorunlara çözüm getirmek için konuşma isteği yoktu. Eyalet yönetimi kesinlikle başarısız olmuştu, Çelikkol, "Öyleyse biz ayrılmalıydık" dedi.

Yeşiller 2’nin çıkışı hakkında açıklama

Hamburg-Mitte'de "Yeşil 2. Grup" olarak adlandırılan üyeler dün partiden ayrıldıklarını açıkladılar. Hamburg Yeşiller eyalet başkan yardımcısı Martin Bill konu ile ilgili şunları söyledi: "Altı üyenin ayrılması, ayrı bir siyasi grubun kurulmasından hemen sonra mantıklı ve tutarlı bir adım oldu. 

 

Emine SONUGÜR