HAMBURG- Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg eyalet milletvekili Ali Rıza Şimşek, Almanya’nın Hamburg eyaletinde Müslümanlar ve Alevilere hukuki alanda diğer dini topluluklarla eşitlik statüsünün sağlanması konusunda Hamburg’da imzalanacak antlaşmadan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

Hamburg’da eyalet hükümetleri ile Müslüman ve Alevi temsilcileri arasında beş yıldan beri müzakerelerin devam ettiğini ve müzakerelerin SPD eyalet hükümeti tarafından sonuçlandırılıncaya kadar bu konuda herhangi bir açıklamada bulunmadığını hatırlatan Şimşek, SPD eyalet hükümeti tarafından bu müzakerelerin başarı ile sonuçlanmasının uyum ve tolerans konusunda önemli bir adım olarak gördüğünü söyledi.

Şimşek, şu şekilde açıklamada bulundu: ‘’ Bu antlaşma Müslüman ve Alevilerin kabulü, onlara eşitlik statüsünün verilmesi ve uyum konusunda atılmış büyük bir adımdır. Bu antlaşma ile Alman anayasasında güvence altına alınan inanç ve vijdan özgürlüğü temin altına alınmıştır. Aleviler ve Müslümanlar Alman anayasasında da yer aldığı gibi bu antlşma ile de kadın-erkek eşitliği, dini inanç özgürlüğü ve tolerans gibi konularda sorumluluk aldıklarını kabul ediyorlar. Bu antlaşma ile Hamburg’da yaşayan 150 bine yakın Müslüman ve Alevilerin Hamburg’un bir parçası olduğu sinyali verilmiş oldu. ‘’

Müslüman ve Alevi temsilcilerle son günlerde konu ıle ilgili bilgi alışverişinde bulunduğunu ifade eden Şimşek, onların da sorumluluk ve yetkiler verildiğinin farkında olduklarını belirtti.

Şimşek, ‘Bu antlaşma aynı zamanda Müslüman, Aleviler ve Hamburg eyalet hükümeti arasındaki kabul, saygı, tolerans ve güvenin bir yansımasıdır. Bu antlaşma ile Hamburg diğer eyaletler için de örnek bir adım attı. Antlaşmanın içerisindeki ana konulardan biri de din dersinin içeriği eskiden olduğu gibi Protestan Kilisesinin sorumluluğu altında Aleviler ve Müslümanların da katkılarıyla belirlenecek olması. Din dersleri devlet kontrolü altında Almanya’da eğitim gören akademisyen, öğretmenler tarafından verilecek. Hamburg gibi liberal ve dünyaya açık bir eyalette gençler de, çok renkli bir toplumun inançsal yaşantısı konusunda bilgi sahibi olacak’ şeklinde açıklamada bulundu.