First Contact e.V.  derneği tarafından Mümmelmansberg Elternschule'de düzenlenen ve moderatörlüğünü Sosyal Pedagog Yama Waziri'nin üstlendiği toplantıya ilgi yoğundu.

Die Linke (Sol Parti) Hamburg Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız, SPD Hamburg Eyalet Milletvekili Hildegard Jürgens, SPD'li Klaus Luebke'nin konuşmacı olarak katıldığı toplantıda mültecilerin sorunları ele alındı.



 

Sorunlarını anlattılar
Soru-cevap şeklindeki toplantıda başta konut sorunu olmak üzere karşılaştıkları ırkçı tavırlar, polisten yeterince yardım görmemeleri gibi sorunları milletvekillerine anlatan göçmenler, kendilerine yardımcı olunmasını istediler. Die Linke Milletvekili Yıldız, kendisininde göçmen kökenli olduğunu ve bizzat heimlerde kalmış biri olarak sorunları birebir yaşadığını belirterek,  hem polis şefleri, hem de heimlerin yöneticileri ile mültecilerin toplantıda bir araya gelmesini önerdi.

Sosyal konut sorunu
Hamburg'da ciddi bir konut sorunu yaşandığını, 40 bin civarında insanın sosyal konut edinme hakkı olmasına rağmen sosyal konutlara yerleştirilemediğini söyleyen Milletvekili Mehmet Yıldız, "Sosyal konut hakkı olan insanlar sosyal konutlara erişemiyor çünkü geçtiğimiz yıllarda SAGA'ya ait olan 30 bin sosyal konut, sosyal konut statüsünden çıkarıldı. Şu anda inşaa edildiği söylenen yıllık 10 bin konutun ise sadece 3'de 1'i sosyal konut olarak ayrılmış durumda, maalesef bu acı bir gerçek" dedi.



 

İsimsiz başvuru önerisi
Sol Parti olarak inşaa edilen konutların en az yüzde 50'sinin sosyal konut olarak kullanılması gerektiğini teklif ettiklerini söyleyen Milletvekili Yıldız, "Maalesef burada sizin aranızda 18 yıldır heim'de kalan aileler var" dedi. Afgan mültecilerin heimlerde yaşanan karmaşa, psikolojik sorunlu insanların tedavisi, ev ararken karşılaştıkları ayrımcılık üzerine de konuşan Milletvekili Yıldız, "Konut şirketlerine isimsiz başvuru yapmanın yolu bulunmalı, yoksa hem isminizden, hem de önceki adresinizin bir heim olmasından dolayı ayrımcılığa uğramaya devam edersiniz" dedi.

Birlikte hareket
SPD Hamburg Eyalet Milletvekili Hildegard Jürgens ve SPD'li Klaus Luebke'de sorunun çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek özellikle konut sorununun Hamburg'da çözüm gerektiren ònemli bir sorun olduğunu, ırkçılığa karşı birlikte hareket etmenin önemini belirttiler. Luebke ayrıca heim tarzı konut projeleri planladıklarını da sözlerine ekledi.

Hakan Arslan / Hamburg