"Alster'den Elbe'ye - Şehrimizi tanıyalım" konulu şehir turu sırasında gönüllü rehber Gerd Schmidt-Mildner, Hamburg hakkında önemli bilgiler aktardı.

İlki Temmuz ayı sonunda yapılan ve daha çok kent tarihinin temel taşları sayılan mekanları kapsayan turun ikinci ayağı niteliğindeki tur, tarihi belediye sarayı önünde başlayıp, Neustadt semtinde son buldu.

Ne kazları, ne de pazarı olan "Kaz Pazarı"

Tura katılanlar belediye sarayı (Rathaus) önünde buluşup, buradan Hamburg'un en bilinen meydanlarından biri olan olan Gänsemarkt'a geçtiler. Schmidt-Mildner burada tarih boyunca hiç kaz pazarı bulunmadığını belirterek, adın nereden geldiğinin tam bilinmediğini söyledi. Buna karşın "Fischmarkt" ve "Neuer Pferdemarkt"ın isimlerini eski balık pazarı ve at pazarından aldıklarını kaydetti.

"Bilge Nathan" yazarı Lessing, Hamburg'da Ulusal Tiyatronun Sanat Yönetmeniydi

1729-1781 arasında yaşayan ve hoşgörü aşılayan "Nathan der Weise" (Bilge Nathan) eseriyle tüm dünyada tanınan Gotthold Ephraim Lessing'in, Gänsemarkt'taki heykeli önünde konuşan Schmidt-Mildner, "Lessing, 1767'de o tarihte heykelin tam karşında bulunan Hamburg Ulusal Tiyatrosunun Genel Sanat Yönetmeniydi. Onun anısına Hamburg Senatosu 1881'de heykeltıraş Fritz Schaper'e bu heykeli yaptırdı" dedi.

"ABC-Strasse" sokaklara adlar verilmeye başladığı ilk dönemden kalan sokak

Orta Çağ döneminde sokakların adları bulunmadığını söyleyen Schmidt-Mildner, "Nüfusla birlikte bina sayısı da artınca, sokaklara ilk etapta isim olarak harfler verildi. Gänsemarkt'ın arkasındaki 'ABC-Strasse' bu sisteme göre adlandırılan ilk sokaklardan biri. Harf sisteminin yetersiz kalmasıyla günümüzde de kullanılan ev numarası sistemine geçildi" diye açıklamada bulundu.

Naziler yoksul halkın ve sol kesmin oturduğu "Gängeviertel"i yok etmek istedi

ABC-Strasse'den bugün genç sanatçılar tarafından sahiplenilen "Gängeviertel"e geçildi. Schmidt-Mildner, 19. yüzyılın vahşi kapitalizm döneminde proleterya diye bilinen halkın en yoksul kesminin oturduğu ve binalar arasındaki, iki kişinin yanyana geçemeyeceği kadar daracık sokakların dehlizleri andırdığı için "Dehlizler Mahallesi" adını aldığı söyledi. Valentinskamp'tan Kohlhöfen' uzanan "Gängeviertel"in Nazi dönemine kadar sol kesmin mahallesi olduğu söyleyen rehber, "Naziler solcuları hapislere atıp, katlettiler. Sonra da mahallenin sol geleneğini silmek için buraya kendi memurlarını ve Nazi yandaşlarını yerleştirdiler. Son yıllarda bir grup, ağırlıkla sol görüşlü sanatçı genç mahallenin soylulaştırılmasına karşı çıkarak, binalari işgal edip, kendi öz yönetimlerinde inisiyatifler oluşturdu. Belediye ile yapılan görüşmeler sonunda mahallenin özgün yapısı ve alternatif yerleşim mekanının korunması konusunda mutabık sağlandı. Burada şimdi küçük el sanatları atölyeleri ve kültür merkezleri oluştu” dedi.

Hamburglu besteci Brahms

Grup daha sonra, 1833 -1897 arasında yaşayan Hamburglu besteci ve orkestra Johannes Brahms'dan adını alan ve bugün Laeisz Müzikholünün bulunduğu meydanın yanındaki, mimari değer olarak koruma altında olan Brahms İşhanına girdiler. Schmidt-Mildner, Şubat 1962'de yaşanan ve Hamburg'da 315 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde, o dönemde İçişleri Senatörü olan Helmut Schmidt'in işhanında koordinasyon merkezini kurduğunu ve oradaki kendi ofisinin aynen korunduğunu söyledi.

İlkbaharda devam edecek

Yaklaşık iki buçuk saatlik şehir turu Neustadt semtindeki bir restoranda verilen kahve saatiyle son buldu. Güngör Yılmaz katılımcılar adına Gerd Schmidt-Mildner'e teşekkür ederken, "İlk turumuza 25 kişi katılmıştı. Şimdi soğuk havaya rağmen 36 kişi katıldı. İlginin giderek büyümesi beni çok sevindirdi. Bu 'Alster'den Elbe'ye - Şehrimizi tanıyalım' turlarına ihtiyaç ve talep olduğunu gösteriyor. Güzel kentimizde bilmediğimiz, keşfedeceğimiz bir çok yer var. Yeni şehir turumuzu ilkbaharda düzenleyeceğiz" şeklinde konuştu.