Özdemir, Hamburg eyalet hükümetine Sol Parti Meclis Grubu olarak koronavirüs pandemisinden bu yana kadına yönelik şiddetin ne derece arttığı yönünde soru önergesi verdiklerini, ancak hükümetin verdiği verilerin gerçeklikle bağdaşmadığını söyledi.

HAMBURG SENATOSU: ŞİDDET ARTMADI

Özdemir 'Hamburg Senatosu’na sunduğumuz soru önergesine verilen cevaba göre, koronavirüs pandemisinin başından bu yana evdeki şiddetin artış göstermediği belirtiliyor. Biz bu verilerin gercekligi yansıtmadıını düşünüyoruz' şeklinde açıklamada bulundu.

Hamburg'da 1 Mayıs'ta Türkiyeli bir kadının eski eşi tarafından bıçaklanıp, öldürülmek istendiğini ve çocuklarına da şiddet uygulandığını hatırlatan Özdemir açıklamasını şöyle sürdürdü: ' Hamburg'da Türkiyeli bir kadına eski eşi tarafından uygulanan şiddet ve dram bir aile dramı değil; kadın kıyımıdır, erkek şiddetidir. Bu olay aile faciası ya da dramı olarak asla basitleştirilmemeli, masumlaştırılmamalıdır. Bu tür olaylar tek tek isimlere indirgenmemelidir ve yapısal bir sorun olarak konuşulmalıdır. Kadınlar ve çocuklar için daha güçlü bir koruma politikası talep ediyoruz.'

KORONA DÖNEMİNDE KADINLAR YARDIM İSTEYECEK FIRSATI BULAMIYOR

Korona salgını döneminde evde şiddete maruz kalan kadınların, şiddete karşı yardım isteyecek fırsatı bulamadıklarına dikkati çeken Özdemir 'Şiddete maruz kalan kadınlar, koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında evlerinden çıkmadıkları ve bu nedenle sürekli kontrol altında oldukları için gördükleri şiddete karşı yardım isteyecek fırsatı bulamamaktadır. Toplumun daha hassas ve duyarlı olması için uyarıda bulunmamız gerekir. Çevremize daha dikkatli bakıp, şiddet mağdurlarına destek olmamız gerekir. Bu bazen hayat kurtarır. Hamburg’ta yaşanan felaketin tekrarlanmaması için geç olmadan harekete geçmemiz gerekir. Mevcut şiddet mağduru kişi sayısı -belirtildiği gibi artmasa da- yeterince korkunç yükseklikte; bu, bize artık bir şeyleri değiştirmemiz gerektiğini gösteriyor. Daha çok kadınlar şiddet görüyor ve bunun yapısal sebepleri var ki bunları değiştirmemiz gerekiyor: toksik erkeklik, ekonomik bağımlılık ve cinsiyetçilik şiddetin ana nedenlerinden sadece bazıları' dedi.

KADINLAR ERKEKLERE ORANLA ÜÇ KAT DAHA FAZLA ŞİDDET GÖRÜYOR

Özdemir ayrıca kadınların erkeklere oranla daha fazla şiddete maruz kaldığını ifade ederek '2020 yılının ilk üç ayında 1.211 vaka kaydedildi. Bu, günde 13 kez aile ve ilişki içi şiddete tekabül ediyor. Kadınlar erkeklere oranla üç kat daha fazla maruz kalıyor' şeklinde açıklamada bulundu.

KADIN SIĞINMA EVLERİNİN SAYISI ARTIRILMALI

Kadın sığınma evlerinin sayısının az olduğunu ve konten anın dolu olduğuna işaret eden Özdemir açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 'Kadın sığınma evleri kontenjanı sürekli dolu, kadınların kalış süresi çok uzun ve uygulanan program kötü. Şu anda sadece Hamburg’ta Istanbul sözleşmesine göre 200 sığınma evine ihtiyaç bulunmaktadır.  Önlem alıp ilgilenmeliyiz. Hamburg’da kadın ve çocuklara karşı şiddetin giderek arttığı gerçeği görmezden gelmek büyük hata olur. Bir diğer yandan kadınlar daha çok mevcut durumda gerekli meslek dallarında çalışıyor; sağlık, eğitim ve marketlerde çalışan kadınların çalışma koşulları krizle birlikte daha da kötüleşti, buna rağmen aldıkları maaş aynı kaldı- bu artık değişmeli.'

Özdemir ayrıca şiddete maruz kalan kadınların 08000116016 no'lu telefon numarasının aranması gerektiği konusunda çağrıda bulundu.

SÜHEYLA KAPLAN