Altona Belediyesinin diğer resmi kurumlarla ilgili hemen tüm  yazışmalarında Kemal Altun Parkı ismi geçmektedir. İnternet arama motoru google'de   "Kemal Altun Platz" ismi yazıldığında Altona Ottenserhauptstr'deki eski bir fabrika olan meydanlık karşınıza çıkmaktadır. Altona'da yaşayan çoçuklar dahi "Kemal Altun Parkına" gidiyorum demektedirler. 25 yıldır gayrı-resmi olarak "Kemal Altun Meydanı" olarak tanınan Park, SPD'li belediye başkanının Türkiye Hükümetine boyun eğmesiyle tekrar başa mı dönecektir?   Hamburg'la, Altona ile bütünlük kazanmış bir isme Olaf Scholz neden karşı olabilir ki ?  Hamburg Senato komisyonunun reddiyle önümüzdeki günler, haftalar Altona'da yeni eylemliliklere sahne olacaktır denebilir.

SPD'li Hamburg Belediye  başkanı Olaf Scholz, Sol Partili, SPD ve Yeşillerden 51 Altona Belediye meclis üyesinin iradelerini bu kararıyla hiçe saymaktadır. Ümit ederiz bu yanlış yaklaşımdan vazgeçer. Olaf Scholz'un yaklaşımının ardında Hamburg başkonsolosluğunun karşı tavrı ve dışişleri bakanı Davutoğlu'nun Hamburg ziyaretindeki ikili görüşmenin etkili olduğu düşünülmektedir. Hatırlanacağı gibi o zamanki ikili görüşme Hamburg belediye sarayında yapılacakken basına böyle açıklanmışken, son dakikalık bir değişiklikle " gecikmeden dolayı " görüşme basından uzak olarak havaalanında yapılmıştı. Şimdi gerekçesi daha da açık anlaşılmaktadır.
 
Olaf Scholz 27.11.2011 tarihinde önergeye karşı çıkan CDU ve FDP üyelerinin "Hayır" oylarına böylece onay vererek kendi Partili arkadaşlarının oylarına da karşı çıkmıştır.
Nazilerce katledilen Ramazan Avcı ile ilgili alınan olumlu kararın Kemal Altun konusunda gözardı edilmesi hatasından acilen vazgeçilmelidir   
  Bu konuda Türkiye kökenli vekillerimize önemli görevler düşmektedir. O yılları yakından tanıyan-bilenlerin başında sayın Kazım Abacı gelmektedir. O günkü süreci yakından bilen Kazım Abacı başta olmak üzere, Sol Partiden Mehmet Yıldız, Cansu Özdemir, SPD'den  Ali Rıza Şimşek in ve Yeşiller'den Filiz Demirel'in  önümüzdeki süreçlerde yapacakları kendi geleceklerinin de aynası olacaktır.

Kemal Altun Kimdir?  1960 doğumlu Cemal kemal Altun, Samsun'lu  ve  Ankara Dev-Genç üyesidir. Abisi o zamanların tanınmış Köy-Kopp başkanı CHP milletvekili Ahmet Altun'dur. Kemal, 12 Eylül Askeri faşist darbesi sonrası işkence ve ölüm korkusuyla ülkesini, ailesini ve öğrenim yaptığı okulunu bırakarak yurt dışına çıkmak zorunda kalan yüzbinlerce aydın, demokrat ve anti-faşistten sadece biridir. Çünkü , işkence altında verilen bir ifade sonucu adı bir ölüm olayına karışır.
Kendisi gibi abisi Ahmet Altun'da ülkeyi terketmek zorunda kalarak Fransa'ya iltica eder. Kemal Altun, iltica ettiği Berlin'de ablasının evinde gözaltına alınır. 11 ay süren ve sonu "iadeyle biteceği kesin olan" mahkeme sürecinin sonucunu beklemeden 30 Ağustos 1983 günü  mahkeme binasının 5. katından kendini aşağıya atar.



Öldüğünde yaşı henüz 23'dür.
Hamburg'da yaşayan demokratik çevrelerin, özellikle de 12 eylül faşizmini zulmünü yakından görenler, onların dostları ve duyarlı olan herkesin bu konuda yapacakları çok şeylerin olduğuna inanıyoruz. Kemal Altun'u, Hamburglu demokratik çevrelerıin ve antı-faşistlerin kalbinden hiç bir güç ve yasa alıkoyamaz.  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Altona Belediye Meclisinin 27.11.2011 tarihli kararından sonra Berlin'de yayınlanan internet gazetesi Ha-ber-com'daki konuya yönelik bir değerlendırmem bugüne ışık tutar mı bilmem, yazım aşağıdadır.

 

 

HAMBURG'DA KEMAL ALTUN PARKI RESMİLEŞTİ

 

Hamburg Altona semtindeki Sol Parti belediye meclisi üyesi Robert Jarowoy'un önergesi yapılan oylama sonrası kabul edildi.

Partiler adına yapılan konuşmalar sonrası CDU ve FDP'in karşı oylarına rağmen, Sol Partisip ve Yeşiller in verdikleri oylarla resmileşti.

Altona belediyesi tarafından kısa zaman içerisinde Kemal Altun'u tanıtan resimli bir anıt heykel, pano yapılacağı açıklandı.

Sembolik bir önemi olan bu girişim, Hitler faşizmine tanık olmuş bir ülkenin anti-faşistlerinden unutulmayacak bir adım olarak belleklerimizde yerini alacaktır.

Kemal Altun adına daha önce ilk adım Berlin Tiergarten SPD'li belediyesi tarafından atılmıştı.

Zoologischer Garten tren istasyonu arkasında O'nun adına yapılmış bir anıt heykel bulunmaktadır.

Türkiye medyasının önemli bir kesimince hala o'nu ''terörist'' olarak tanımlansa da alman dostlarının örnek girişimlere ön-ayak olmaya devam etmesiyle Kemal Altun ve mücadelesi nesillerden nesile onurla anılacaktır.

Hamburg-Altona semtindeki bir çocuk parkı olarak bilinen ve 1983 yılına kadar resmi bir ismi olmayan park yerinin hikâyesi 1983 yılında başlar.

12 Eylül öncesi o zamanki MHP gümrük ve tekel bakanı Gün Sazak Ankara Kavaklıdere'deki evinin önünde 27 Mayıs 1980 de öldürülür.

Eylemi Devrimci Sol üstlenir.

Gerekçe olarak Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yapılan faşist katliamların organizatörü ve silah kaçakçısı olarak bilinen toprak ağası Gün Sazak gösterilir.

Amerika destekli 12 Eylül faşist darbesinin hükümete el koymasıyla yüzbinler tutuklanır,50 kişi idam edilir. İşkenceler devletin resmi politikası haline gelerek en küçük bir muhalif sese bile göz yumulmaz.

Tüm partiler, sendikalar ve demokratik kurumlar yasaklanır.

Kısacası, Türkiye Edirne den Kars' a kadar devlet terörüne teslim olur.

Darbe esas olarak solun üzerinden silindir gibi geçer.

13 Nisan 1960 Samsun doğumlu ve Ankara Dev-Genç üyesi Kemal Altun'da böylesi bir dönemde Gün Sazak olayına karıştı iddiasıyla işkence altında verilen bir ifade sonrası aranır duruma düşer.

Abisi o zamanın tanınmış Köy-Koop başkanı ve CHP milletvekili Ahmet Altun'dur.

Önce Kemal Altun, daha sonra ise abisi ülkeyi terk etmek zorunda kalırlar.

Ablası Berlin'de yaşadığı için orada siyasi ilticaya başvuran Kemal Altun, kısa bir süre sonra İnterpol tarafından arandığı için gözaltına alınır ve Türkiye'ye iadesi için ikili görüşmeler yapılır.

11 aylık tutukluluk sonrası 30 Ağustos'un sıcak bir öğlen vakti çıkartıldığı idari mahkeme binası 6. katındaki pencereden kendini aşağıya atar.

Ölümüyle insanlık dışı iade politikasını bedeniyle teşhir eder.

Kemal'in katili ebetteki o'nu adım adım ölüme yaklaştıran o zamanki tanınmış ırkçı, yabancı düşmanı olarak bilinen içişleri bakanı F. Zimmermann ve CDU/CSU'lu koalisyon hükümetidir.

30 Ağustos Cemal Kemal Altun'un ölümü Almanya'da siyasi mülteciler için yeni bir dönüm noktası oldu.

Ülkenin her yanında görkemli protesto gösterileri yapıldı.

Hamburg, Berlin, Köln ve Frankfurt kentindeki C. Kemal Altun'la dayanışma komiteleri ve alman dostlarının öncülüğünde görkemli protestolarla hükümetin insanlık dışı mülteci politikası teşhir edildi.

Olaydan kısa bir zaman sonra, binlerce ilticacının dilekçeleri kabul edildi.

Bu gösterilerde Hamburg ve Berlin önemli bir yer teşkil etti.

Altona'daki iki gün önce resmen ''Cemal Kemal Altun Platz'' diye resmen tanınan park yerinde olaydan sonraki yıllarda her ölüm yıldönümünde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Halk arasında o günden sonra park yeri ''Kemal Altun Parkı '' diye bilinir oldu.

Yıllardır Google Maps'e girildiğinde ve internet üzerine Kemal Altun yazıldığında o park zaten senelerdir ''Kemal Altun Parkı'' olarak tanımlanmaktadır.

Göçün 50.yılında sadece iş gücünden söz edilirken buna siyasi nedenlerden dolayı ülkesini terk edenler dahil edilmemişti.

Sol partinin verdiği kabul gören bu önergeyle Hamburg da boşluk bir nebze olsun dolduruldu.

Ve Kemal Altun'un kemiklerini sızlattı.

Ümit ederiz ki, benzeri girişimlerin devamı gelecektir.

 

Adil Yiğit