Almanya’da Federal Başsavcılık tarafından DHKP-C yöneticilerinden Musa Aşoğlu (56) hakkında "yabancı terör örgütü" üyesi olmak suçlamasıyla açılan dava 25 Ocak tarihinde Hamburg Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak. Davada 6 Ağustos 2018 tarihinde karara varılacağı belirtildi.

Hollanda vatandaşı Musa Aşoğlu hakkındaki dava 28 Eylül 2017'de Hamburg Yüksek Eyalet Mahkemesinde açılmıştı. Mahkemeye sunulan iddianamede,  2016'nın sonunda Hamburg'da yakalanan Musa Aşoğlu’nun nın 1994'den beri DHKP-C üyesi olduğu kaydedildi. Zanlının 1999 yılından beri de örgütün Avrupa'da üst düzey yöneticisi olduğu ve doğrudan "Avrupa Komitesinin" emrinde olduğuna işaret edilen iddianamede, 2001'den itibaren örgütün Hollanda ve Belçika ardından da örgütün "dış ilişkiler" sorumlusu olarak görev yaptığı kaydedildi.

Musa Aşoğlu’nun 2004-2006 yıllarında Almanya'da da faaliyetler yürüttüğü ve bir dönem örgütün Almanya sorumlusu eşi Nurhan E. ile yakın işbirliği içinde olduğu belirtilen iddianamede, zanlının diğer faaliyetlerinin yanı sıra Nurhan E. ile birlikte örgüt için silah tedarik etmekle meşgul olduğuna dikkati çekildi.İddianamede, zanlının 2008'de örgütün "Avrupa sorumluluğuna" yükseldiği ve Avrupa’daki kadroları atamakla sorumlu olduğuna işaret edilerek eşi Nurhan E’nin 2008’de tutuklanmasının ardından önce Alaattin A’yı daha sonra Şadi Naci Ö.’yü örgütün Almanya sorumluları olarak atadığı belirtildi.

Foto: Hamburger Morgenpost

Musa Aşoğlu'nun, DHKP-C'nin Avrupa yapılanmasının hiyerarşisinde yer aldığı ve profesyonel kadroda örgüt liderlerinin talimatıyla çeşitli görevleri yerine getirdiği ifade edildi. 

Federal Savcılık tarafından yapılan açıklamada, zanlının en son DHKP-C'nin "Avrupa sorumlusu" olduğu aktarıldı. Açıklamada, Musa Aşoğlu’nun söz konusu pozisyonu ile Avrupa genelinde örgütün yöneticilerini sevk ve idare ettiği, bunları takip ettiği ve yönetici kadroları atadığı ifade edildi. Zanlının en önemli görevinin ise "terör örgüt için mali kaynak bulmak için talimatlar vermek" ve "bağış paralarını teslim almak" olduğu aktarılıyor.

MUSA AŞOĞLU KİMDİR?

Musa Aşoğlu Sakarya’nın Hendek ilçesinde doğdu.Hollanda’da ikamet ederken DHKP-C’ye katıldı. Örgütün kurucu lideri Dursun Karataş’ın 2008’de ölmesinin ardından grubun liderliğini üstlendiği ileri sürüldü.

19 Mart 2013 yılında AKP Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığı’na bağlı M72 LAW silahı ile düzenlenen ve DHKP-C’nin üstlendiği saldırıların emrinin Musa Aşoğlu ve Zerrin Sarı tarafından verildiği iddia edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 31 Mart 2015’te DHKP-C’nin 8 üst düzey yöneticisi ve Musa Aşoğlu hakkında yakalama kararı verilmesini talep etmişti. 2 Aralık 2016 yılında Aşoğlu Almanya’nın Hambug kentindeki St. Georg semtinde bulunduğu bir evde gözaltına alınmıştı.

Süheyla Kaplan / Hamburg