Güneşli güzel bir günde başlayan Miting, günün anlamıyla ilgili yapılan siyasal içerikli konuşmalarla devam etti. Okul tatillerinin başlamasına , hafta içi iş gününe denk gelmesine ve  çoğu kişinin izinde olmasına rağmen, kalabalık bir kitle vardı. Daha çok orta kuşak yaşlı kesimin katılım sağladığı gösteride, 2 Temmuz 1993 yılında devlet destekli yapılan insanlık dışı kanlı Sivas katliamına gösterilen tepki dakikalarca susmadı.

 Taşınan onlarca dövizlerle Sivas’ı kana bulayan katiller güruhunun avukatlarından 6’sının günümüz AKP hükümetinde milletvekili olarak hükümet kabinesinde bulunmaları ise, yapılan konuşmalarda dile getirilerek kınandı.

Katliamın 19.yıldönümünde mahkemece zamanaşımına uğratılarak bir nevi "devlet ödülü  verilen katillere yönelik, başbakan Tayyip Erdoğan’ın  karar için „ülkemize hayırlı olsun“ açıklaması, "başbakan katillere çanak tutuyor“ denerek göstericilerce şiddetle protesto edildi. İnsanlık suçunda zamanaşımı olmaz sloganı tüm kitlece  gür seslerle haykırıldı.



AÇILAN BIR PANKART VE OLASI PROVAKASYON SORUMLU DAVRANIŞLA ÖNLENDİ


Almanca ve Türkçe yapılan siyasal içerikli konuşmalarla devem eden gösteriye, almanca yazılı bir pankart ve yapılan karşılklı tartışmalar kısa bir süre de olsa gölge düşürdü.

 Almanca yazılı „ Sivas Madımak katliamını unutma  Hamburg Kürt Halk meclisi“  imzalı pankartın açılmasıyla birlikte Hamburg Alevi Toplumu adına konuşma yapan yetkilinin  pankartı hemen  indirin yaptığınız miting komitesinin proğramı dahilinde değildir

uyarısına,  pankart açanlarca da karşı tepki verildi. Yaklaşık 10-15 dakikalık tartışmanın ardından „ Sivas Madımak şehitlerinin anısına saygısı olanlar bugün bu alanda  provakasyona zemin hazırlamamalıdırlar“  anonsu kitlenin karşılklı tepkisini yumuşattı ve olası bir tatsızlıka da malzeme sunmadı.


Hamburg Kürt halk Meclisi imzalı pankartın yanında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın resmi bulunan bir pankartın indirilmesi isteniyordu. Bazı göstericilerin 2 Temmuz Sivas katliamı gözardı edilircesine yüksek sesli tepkilerini dile getirmeleri günün önemine elbette ki gölge düşürdü.

Yapılan sert uyarı Mikrofondan değil de, sözlü olarak ve sakin bır dille ifade edilseydi belki de yaşanan tatsızlık hiç olmayabilirdi.


Kitlenin bir an olsun moralini bozan ve karşılıklı sürtüşmelere yol açan davranışlar,
saat 18.00 de sona ermesi gereken Mitingi, bir saat önce sonlandırılarak HAKM Hamburg Alevi Kültür Merkezi’ndeki  dernek anması için yola çıkıldı.



HAKM BAŞKANI HÜSEYiN KAYATURAN'DAN BiRLiK MESAJI.

HAKM'deki anmaya kalabalık bir kitle katıldı.
Hamburg Alevi Toplumunun  Nobistor caddesinde modern yapılı binasındaki Cem evinde yapılan "Sivas Şehitlerinin Anma Toplantısı" Sivas Madımak Oteli katliamına yönelik gösterilen bir dökümanter filmle başladı. HAKM başkanı Hüseyin Kayaturan'ın dostluk ve kardeşliğe vurgu yapan konuşması dinleyicilerce alkışlarla desteklendi.

Sivas'ın katilleriyle, Gazi katlıamcılarının, Roboski ve Urfa cezaevindeki katliamı yapanların aynı zihniyet olduğu vurgulanan konuşmada, Altona'daki yaşanan kısır tartışmaya da değinilerek "olumsuzluklardan ders çıkarmalıyız, yoksa bu devlet Alevileri, Kürtleri, Sosyalistleri, Aydınlarımızı yani, bizleri öldürmeye devam edecektir" açıklamasıyla kitleye birlik mesajı verilerek program akışına devam edildi.


Geç saatlerde ise, aralarında HAKM'in de  bulunduğu Hamburg'daki 6 Alevi derneği adına Haak-Bir başkanı Ali Ay imzalı bır açıklamayla, yaşananlar "provakasyon" olarak değerlendirilerek, Miting esnasındaki ikili sürtüşmeleri "kınadıklarını" açıkladılar.

Alevilerden farklı sesler:


Miting alanında olduğu gibi HAKM derneğinde de söz alan bir kadın üye, gösterilen dökümanter filmi de mecazi anlamda eleştirerek "hala bu filmlerle zaman geçiriyoruz yıllardır aynı sahnelere bakıyoruz" açıklamasından sonra "Altona'daki yaşananlardan tek kelimeyle utanıyorum olayın sorumlularını da kınıyorum" açıklamasını heyecanlı bir ses tonuyla dile getirdi.
 
Program esnasında  gergin havayı yumuşatan HAKM üyesi Aydın’ın fıkra türü yaşanmış aile içi trajik ve gerçeklik içeren anlatımları dinleyenleri biran da olsa gülüp geçirdi.


Çeşitli yöresel halk ozanlarının sahne aldığı anma'da , bestesi Ozan Emekçi'ye ait olan 2 Temmuz Sivas türküsü söylenince salonda hüzün ve duygu dolu sessizlik vardı. Miting komitesi içindeki bulunan demokratik kurumlardan Hamburg DİDF adına ve Kürt Halk meclisi adına yapılan kısa  konuşmalar sonrası, sahneye Grup Cemre çıktı. Partizan yorumlu özgürlük ve kavga türküleriyle dinleyenleri günün yorğunluğundan alıp, bir kuş misali türkülerle birlikte Dersim dağlarına götürdüler. "Sivas'ı unutmayacağız, unutturmayacağız" sloganıyla anma sona erdi.


HAKM DERNEĞİNDE TARTIŞMAYA YOL AÇANLAR KARŞILIKLI BARIŞ MESAJI VERDİLER

2 Temmuz 1993 yılındaki insanlığın yüz karası kara sahnelerin bir daha asla yaşanmaması  umuduyla sokaklara çıkan insanların geleceklerine kimselere gölge düşürmemelidir. Buna sorumlu tutum ve davranışla başta dernek yöneticileri örnek olmalıdır. Miting sonrası HAKM Cem evi binasında, Altona'daki olası bir olayın çıkmasına önayak olanlarla olaya karşı kitleye sakin olmalarını tembih edenler,  dernek içinde biraraya gelerek örnek bir tavir sergilediler.

MEDYA SORUMLU DAVRANMALIDIR

Bazı medya mensuplarının Altona'daki  kısa süreli yaşanmış ağız sürtüşmesinden yola çıkarak "felaket tellallığı" yapmalarının basın etikliğiyle hiç alakası yoktur. Olayın tarafları yapılan hatanın bilinciyle sorumlu davranarak benzeri tutumlardan kendilerine malzeme çıkartacak kesimlere duruşlarıyla en iyi cevabı vermişlerdir.
Ümit ederiz benzeri kareler bir daha gündeme gelmez.