Mustafa Akpolat




Hamburg'da bir ilaç firması tarafından, Göçmen kökenli Doktor ve sağlık çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen 'Hepatit B' konulu bir bigilendirme toplantısı gerçekleştirildi.



İ
ç hastalıkları uzman Hekimi Dr. Süleyman Keser ve Hamburg üniversite kliniği (UKE) İç hastalıkları uzman HekimiDr. Julian Schulze zur Wiesch'in konuşmacı olarak katıldığı toplantı, özellikle Göçmen kökenli Doktor ve çalışanlarına yönelik olarak gerçekleştirildi.


Bilgilendirme toplantısında Dr. Süleyman Keser, Hepatit B hastalığının Türkiyeliler arasında daha çok yaygın olduğuna dikkat çekerek, şu konulara değindi;

'Karaciğer vücudun en büyük ve en önemli organlarından biridir.


Karaciğer vücudun merkezi metabolizma organıdır. Hepatit iltihaplanmış karaciğer demektir. İnsan vücuduna olumsuz bulgulara yol açabilir. Hepatit, halk arasında sarılık hastalığı olarak da biliniyor, ama aslında hepatit ve sarılık arasında ayırt etmek gerekiyor. Her hepatit sarılığa yol açmaz ve her sarılık hepatit ile ilgili olması gerekmiyor.


Hepatit 
hastalığına, Virüs enfeksiyonları, kimyasal maddeler veya zehirlenmeler, ilaçlar, uyuşturucular veya alkol neden olabilir Hastalığın nedeni ne olursa olsun, ortaya çıkan hepatitin karaciğer hücrelerini zarara uğratıyor, karaciğerde şişme ve iltihaba yol açabiliyor ve bazen kalıcı hastalıklara da neden olabiliyor. Bunların arasında virüs hepatitler bulaşıçı hepatitlerdir. Farklı Hepatit virüsleri bilinmektedir.


Türkiyeliler arasında yaygın olarak görülen türü ise Hepatit B dir.


Neden olan, Hepatit B virüsüdür.


Ç
ok 
bulaşıcı olan Hepatit B virüsü ve vücudun dışında 7 güne kadar yaşayabilir. Hİ-virüsünden (AIDS hastalağına neden açan virüsü) 100 kat daha bulaşıcıdır. Bulaşması için az miktarda kan yeterlidir. Hepatit B virüs enfeksiyonun iki çeşit hastalık seyri olabilir: Akut seyir şekli ve kronik seyir şekli.


Akut seyir şeklinde 
vücut, akut virüs enfeksiyonunu kendi kontrol edebilir ve bağışıklık oluşturur. Akut Hepatit B, yetişkinlerin 90-95%inde iyileşir. Hepatit B virüs enfeksiyonun 6 aydan daha uzun sürmesi durumunda ‘kronik Hepatit B enfeksiyonunundan’ söz edilir. Yetişkinlerde kronik hastalık riski 5-10% arasıdır. Kronık Hepatit B enfeksiyonunun birçok türü vardır. Kronik Hepatit B enfeksiyonunda virüs aktif olup, çoğalarak karaciğer iltihabına yol açmaktadır.


Kronik
 Hepatit B enfeksiyonu karaciğer sirozuna, karaciğer yetersizliğine ve karaciğer kanserine neden olabilir.


Hastalağın seyrinin nasıl olacağı önceden bilinemez.


Çoğu akut Hepatit B enfeksiyonları yetişkinlerde kendiliğinden iyileştiği için ve ağır bir seyir söz konusu değil.  Akut enfeksiyonlarda ise, normalde ilaç tedavisi gerekmemektedir.


Kronik Hepatit B enfeksiyonlar olan hastalarda tedavisine başlanmasına ve tedavinin şekline uzman doktorlar hastanın durumunu göz önünde bulundurarak karar vermektelerdir. Yani her hastaya geçerli olan aynı bir yöntem yoktur. Onun için bu konuda mutlaka uzman doktorlara (iç hastalıkları uzmanlara ve karaciğer uzmanlara) tavsiye ediliyor. Kronik Hepatit B tedavisi için etkili ilaçlar mevcuttur.


Hepatit hastalığı olan kişilerin dış görünüşünde genellikle bir farklılık olması gerek değildir.


Çoğunlukla klinik belirti de vermezler. Böylece çoğu zaman Hepatit B virüsü bulaşmış kişiler bunun farkında değillerdir. Ve böylece kendilerinin bilinci olmadan başka kişileri de bulaştırabiliyorlar.

 

Hepatit B’nin bulaşma yolları :


jilet, ustura, traş makinasi, diş fırçası, makas, manikür ve pedikür malzemeleri gibi kişisel eşyaları ortak kullanılması

Mikroplu iğnelerin ortak kullanılması

İğne batma kazası

Mikroplu aletlerle yapılan dövme ve piercing esnasında

Mikroptan arındırılmış aletlere yapılan diş tedavisi

Berberlerde aynı jilet ve usturanın birkaç kişi ile kullanılması ile

Temiz ve mikropsuz alet kullanılmadan yapılan ‘toplu sünnet şölenleri‘

Korunmasız cinsel ilişki

 

Bir kişide bulaşıçı hepatit hastalığı olup olmadığı ve hangi tip hepatit geçirildiğine anlamanın tek yolu kan tetkiki yapılmasıdır.

Hepatit B enfeksiyonundan korunmanısı aşısı ile mümkün.

Hepatit B enfeksiyonuna karşı 95%‘e kadar varan bir koruma sağlar.

10 yıla varan süreyle korunma için 3 defa aşı yapılması gerekmektedir.

Sağlık sigortalar tarafından sadece bazı durumlarda aşının ücreti karşılaniyor (18 yaşına kadar, bazı hastalıklarda, bazı sağlık sigortaları, v.s.). Her Hepatit B aşısın ücreti 75 €‘dir.