Adil Yiğit 


Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Wilhelmsburg Belediyesinde ASD bünyesinde 28 yıldır Danışmanlık Hizmeti veren Büroya „ihtiyaç yok gerekçesiyle“ kilit vurularak, danışman Hasan Çınar’ın başka bir dairede görevlendirilmesi, çevre halkının tepkisi ve protestosuyla karşılandı.


Her ayın üçüncü Perşembe günü Hamburg-Mitte ilçe Belediyesi’nde rutin olarak yapılan Meclis Üye toplantısı, 50 kişilik Türkiye kökenli gösterici grup tarafından ellerindeki dövizlerle protesto edildi.

IBA ve IGS gibi (Uluslaraarasn İnşaat ve Bahçecilik Fuarı) "şehre prestij kazandıran" projelerde maddi zararlara rağmen, milyarlar akıtılırken, göçmenlere yönelik projelerdeki günden güne artan sosyal kısıtlamalar, yaşlı-genç Wilhelmsburglu göçmenler tarafından proesto edildi.

MECLİS ÜYESİNİN YARISI SPD ÜYESİ

SPD, CDU, Sol Parti, Yeşiller, FDP ve Korsanlar partisi üyesi toplam 52 Meclis Üyesinin hazır bulunduğu toplantıda, ana gündem maddelerinden biri, Hamburg- Mitte Belediye Başkanı Andy Grote‘nin kapatılmayla ilgili tartışılan kararını geri alıp-almamasıydı.


İnisiyatif üyelerinden Ali Yüce’nin söz almasıyla gündeme gelen kapatılan Danışmanlık Dairesi, toplantıdaki tüm parti sözcülerinin konuya yönelik değerlendirme yapmalarına yol açtı.

52 Meclis Üyesinden, 26’sına tek başına sahip olan sosyal demokrat parti SPD adına konuşan grup sözcülerinden Fred Rebensdorf‘in kapatılma lehine dile getirdiği sözü, salonu dolduran dinleyici inisiyatif üyelerinin tepkileri ve sorularıyla sık sık kesildi.


SOL PARTİ’NİN DİLEKÇESİNE YEŞİLLER VE KORSANLARDAN DESTEK

Sol Parti adına verilen „Danışmanlık Bürosu Kapatılmamalıdır“ içerikli dilekçe oylamaya sunuldu , Açık yapılan oylamada aralarında SPD’li üç Türkiye kökenli Meclis Üyesinin de bulunduğu ( Erkan Şahin, Hakan Demirel ve Fuat Yavaş) blok olarak „Hayır“ oyu vermeleri dinleyicilerin sesli  protestolarına yol açtı.  Salonda biran  sosyal demokrat SPD’ye karşı  „yuh“ sesleri ile „iyi tiyatro yapıyorsunuz“ tepkileri bir birine karıştı.


Sol Parti adına Christine Detamble-Voss’un verdiği dilekçeye, Yeşiller ve Korsan Partisi destek verirken, ana muhalefet partisi CDU ile FDP çekimser kaldı.     


BELEDİYA BAŞKANI ANDY GROTE TEREDDÜTLÜ VE KARAMSAR BİR TABLO ÇİZDİ


Oylama sonrası özel bir açıklamada bulunan Andy Grote, SPD’ye karşı haksızlık yapıldığını dile getirerek protestoya bir anlam veremediğini açıkladı. Son iki yılda Wilhelmsburg’a 1 milyar Euro yatırım yapıldığından söz eden Grote, „Genel resme bakılmalıdır, kapatılan projeye önümüzdeki süreçte Gençlik Dairesi değil, Jobcenter yetkilisi ( İş ve işçi bulma kurumu) karar verecektir" açıklamasını yaptı. Wilhelmsburg’da yapılan yatırımların yüzde altmışı göçmenlere yönelik projeler olduğunu dile getiren Grote, herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir ifadesinde bulundu.

ERKAN ŞAHİN : ‚OYLAMADA SESSİZ KALDIK, İŞVERENİMİZE KARŞI GELEMEZDİK‘


Daha önceleri SPD üyesi olan ve sonradan istifa eden Meclis Üyelerinden Yeşiller Partisi Grup Başkan yardımcısı Murat Gözay, Bayram İnan (Yeşiller) ve Gül Aydın ( Korsanlar) kapatılmaya karşı oy verdiler.

Sosyal alandaki çalışmalarıyla tanınan SPD Meclis Üyesi Erkan Şahin’e oylama esnasında bir göçmen kökenli olarak neden sessiz kaldınız sorusunu yönelttik. „ Jobcenter bizim işverenimiz, ona karşı bir görüş veya tavır içinde olamazdık elbette“ içerikli açıklamasıyla, sosyal alanlardaki tavırları arasında çelişkili bir tablo sergilemesi hayretle karşılandı.


Kapatılan Danışmanlık Dairesinin devam etmesi konusunda yetkili olduğu açıklanan Jobcenter görevlisinin olumsuz karar vermesi durumunda, tavrında değişiklik olup-olmayacağını sorduğumuzda ise, Erkan Şahin, „elbette ki, kapatılmaya karşıyım“ şeklinde görüşünü dile getirdi.    

Konuyla ilgili önceki haberi okumak 
için aşağıya :          

Tıklayın