-Hüseyin Murat DÖRTYOL-

Etkinliği destekleyen sıvil toplum örgüt başkanlarının  dayanışma konuşmalarından sonra panele geçildi.

Panelde konuşmacı olarak; Yeşiller Milletvekili Filiz Demirel,SPD eyalet milletvekilleri Kazım Abacı ve Ali Rıza Şimşek. Avukat Mahmut Erdem,  den avukat Orhan Kanat katıldılar.

 Paneli Yöneten Bayram İnan panele katılanlara sorular yöneltti.

 Filiz Demirel'e "kadına şiddet birkaç yıl içinde %100 de 1400 arttı,2011 yılında Türkiye'de 4400 kadın öldürüldü. Kadın cinayetlerini namus cinayeti olarak gören bir toplumuz. Sizce neden bu cinayetler artıyor" ? sorusu soruldu.

Filiz Demirel, bunun adının kadına yönelik bir katliam olduğunu vurguladı. Kadın cinayetlerinde Türkiye'nin sicilinin çok kötü olduğunu belirterek; "kadına şiddet konusunda 2010 yılında Türkiye ilk sıradaydı. Bu artışın nedeni bana göre islamist bir toplumsal yapılanmadan kaynaklanmaktadır" açıklamasında bulundu.

 SPD Eyalet Milletvekili Kazım Abacı ise, Kadına şiddette eğitimin rolü sorusunu yanıtladı. Soruyu yanıtlamadan önce . "Erkek olarak kadin cinayetlerinin artışından utandığını ve bu panele katılıp katılmama konusunda da uzun süre bocaladığını" belirterek,

"Bu sorun sistem sorunudur, bu sistemin toplumsal yapılanmasından kaynaklanmaktadır. Eğitimin önemi büyük,eğitimsizlik şiddeti doğuruyor, erkek hegomanyasını artırıyor" şeklinde yanıtladı.

 Panele katılan hemen tüm konuşmacıların hemfikir oldukları ortak nokta;

Kadına karşı cinayetlerde sistemin ve AKP Hükümetinin politikalarının büyük payı olduğunu belirttiler. Demokratik özgür toplumlarda kadına karşı şiddetin daha az olduğuna dikkat çeken panelistler. Dünyada kadınların % 20 sinin taciz ve şiddete maruz kaldığını, bu oranın Asya ve İslam ülkelerinde %57 olduğunu belirterek dinin rolüne değindiler.

 Göç tarihinde Almanya'da 55 namus cinayeti işlendiğini ve Almanya'nın Namus Cinayeti kavramını bu cinayetlerden sonra öğrendiğini belirttiler.

 Kadın cinayetleri konusunun erkeklerin sorunu olduğunu belirten bir konuşmacı burada çok erkeğin olmasından dolayı sevinç duyduğunu söyleyerek erkeklere dayanışmalarından dolayı teşekkür etti

 Foto: Hüseyin Burç