Denizli tiyatro grubu

Hamburg'da Alzheimer Haftası çerçevesinde Hamburg ve Çevresi Türk Toplumu (TGH), Hamburg Altona Belediyesi Sağlık Bölümü, Alzheimer Gesellschaft Hamburg e.V tarafından organize edilen “Unutsalar da unutulmayacaklar” adlı tiyatro oyunu Almanca üst yazılı Türkçe dilinde sahnelendi.

Tamamen amatör grup gönüllü olarak yoğun çalışmalar sonucu çıkardıkları muhteşem oyunla, Alzheimer hastalığına ve hastalara dikkat çekmek istiyor ve oyuncular Denizli'den ilk kez Hamburg'a geldiler.

Hastalığın detayları anlatılıyor

Zaman zaman duygulu anlar yaşayan izleyiciler pür dikkat oyunu nefes almadan izlediler. Oyunda, emekli öğretmen Halime yaptığı günlük yaşantısında bazı konuları unutuyor ve geçmişe dönük yaşamaya başlıyor. Kızı Canan'ı, kardeşi Demet'i, damadı Mehmet'i dönem dönem isimlerini unutuyor tanıyamıyor. Bakıcısı Ayşe'yi eski öğrencisi sanıyor ve ölen eşi yaşıyormuş gibi geçmişteki günlerini yaşıyor. Dönem dönem evden kaçıyor ve polis eve geriye getiriyor. Oyunda bu hastalıkla gerçek bir yaşam irdeleniyor. Programın sonunda oyuncular yoğun alkışlandı ve izleyiciden tam not aldı.

Amaç insanları bilgilendirmek

TGH Proje Yetkilisi Gökhan Konca, Alzheimer Derneği Denizli Şube Başkanı Hülya Eryılmaz, Psikiyatri ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Erdoğan, Alzheimer Gesellschaft Hamburg e.V Yetkilisi Jörn Wieking program sonrası açık oturumda hastalık üzerine geniş çaplı bilgi aktardılar.

Her sağlıklı insanın her hastalık için aday olduğunun altı çizilerek, mutlaka her rahatsızlıkta doktorla görüşmenin faydalı olduğu ve özellikle Alzheimer hastalığı geciktirilebileceğinin önemli olduğu belirtildi. Ayrıca, insanların zor duruma düşmeden önce mutlaka bilgi sahibi olmaları hem kendileri hem de yakınları ve hastalara yardımcı olabileceklerine vurgu yapıldı.

Emine SONUGÜR