Projeyi tamamlayabilmek için 10 bin Euro bağışa ihtiyaç olduğu ve hayırseverlerin yardımları beklendiği duyuruldu.

Fikir anneden geldi

Bundan iki yıl önce başlanan projenin ana fikrinin annesinden geldiğini belirten proje sorumluları Fitnat ve eşi Dr. Andreas Soyka, "Türkiye'de dayım vefat etmişti ve acı haberi alınca böyle önemli, zor günlerde insan acısını paylaşmak istiyor. Ama hemen 'pat' diye gidemiyorsunuz. Dolayısıyla başka bir ülkedesiniz ve uzaktasınız. Bu olaydan sonra annem haklı olarak yıllardır burada yaşadığımızı ve gerektiğinde ölen yakınlarımızın mezarlarını yani kabristan ziyareti yapabilmenin mümkün olabileceğini ancak yakında olursa diyerek duygularını paylaştı bizlerle. Annem mezarının yakında olursa bir nevi torunlarıda mezar ziyareti yapabilirler ama bu olanağı yaratmak lazım olduğunun altını çizdi. Bizde böylece hareke geçtik" dedi.

Aile üyeleri olarak kolları sıvadık

Yıllardır Almanya'da yaşadığımızı ve yaşamdan sonra herkesin bir nevi öleceğinin altını çizen Soyka, "Biz önce kendi aramızda birşeyler yapılabileceğini düşünmeye başladık.  Ben eşim,  Cüneyt, Cumhur Aybar kardeşlerimle kolları sıvadık ve bir proje oluşturmaya karar verdik.  Projeyi oluşturmaya böylece 2018 yılında başladık. Protestan Kilisesi'ne mezarlık yeri için başvuruda bulunarak yardım istedik. Kendileri bize çok yardımcı oldular 300 kişilik mezarlık yeri aldık. Fakat bunların yazılı işlemleri, görüşmeler müsade almamız gibi çok yoğun işlemlerle uğraştık ve uğraşmaya devam ediyoruz. Ulu Camii yetkilileri, Mezarlıklar yetkilisi Thomas Rossmann, Dekan Thomas Bergemann Türk toplumundan Kenan Karagöl, Mustafa Karagöl, Selahattin Çetkin7inde başkalarınında daha yardımları oldu. Ayrıca sponsör olan arkadaşlarımız yardım ettiler." ifadesinde bulundu.

Bağışa ihtiyaç var

Projenin son aşamasına geldiğini ve yapılması gerekenler için bağış paralarına ihtiyaç olduğunu Radyo Metro.pool Hamburg 93.0 FSK  Elif Ergün, Gülenay Ören, Emine Sonugür ve Hülya Yörük'den oluşan ekibe ve radyo dinleyicilerine Fitnat Soyka, "Araya korona girince işler ne yazıkki aksadı. Gönüllü olarak yoğun çalışmalarımız oldu ve yardım edecekler dolayısıyla yardıma gelemediler. Şu anda üç mefta defnedildi mezarlığa. Müslüman dinine uygun isteyenler buraya gömülebilir. Cenaze yıkanıp, camide nazamı kılındıktan sonra buraya getirilip defnediliyor. Mezarlıkta yağmur veya kar yağışında insanların bekleyebilmeleri için bir yer yaptırdık. Kalıcı, kaliteli bir musalla taşı istiyoruz, Siyah parlak granit bir musalla taşı Hindistan'dan gelecek siparişi verdik.  Cennet gibi ormanın içinde güzel bir yer. İsteyenler gelip görebilirler. Brunnenstr. 30, 25524 İtzehoe adresi. Proje 16 bin Euro'ya mal oluyor. 10 bin Euro'ya daha ihtiyacımız var. Bağışta bulunmak istiyenler Muslimische Waldfriedhof Sparkasse Westholstein, DE 52 2225 0020 0090 6083 99 hesap numarasına bağışta bulunabilirler" dedi.  Ayrıca 0160-95793153 numaralı telefondan geniş bilgi almak mümkün.

Emine SONUGÜR / ITZEHOE