ALMANYA'NIN Hamburg kentinde 21 Aralık 1985'de neonazi dazlaklar tarafından dövülerek öldürülen yurttaşımız Ramazan Avcı (26), katledilişinin 33. yılında anıldı.

2010'de kurulan ve 2012'de Avcı'nın katledildiği yere “Ramazan-Avcı-Platz” (Ramazan Avcı Meydanı) verilmesini sağlayan Ramazan Avcı İnisiyatifi (RAİ) tarafından düzenlenen anma töreninde hazin bir hava hakimdi.

Irkçılık kurbanlarının yakınlarının dayanışması

Ramazan Avcı'nın yakınlarının isteği üzerine protokolsüz düzenlenen ve ırkçılığa kurban vermiş ailelerin ön planda olduğu anma töreninde Hamburg Başkonsolosu Yonca Sunel, Muavin Başkonsolos Meral Akbilek Koray, Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekilleri Güngör Yılmaz (SPD) ve Nebahat Güçlü'nün (Bağımsız)

ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri de hazır bulundu.

1992 Mölln vahşetinde üç aile ferdini yitiren Faruk Arslan, oğlu İbrahim Arslan, 1982'de ırkçılığı protesto için Hamburg'da kendini yakan Semra Ertan'ın yeğeni sanatçı Cana Bilir-Meier'in de katıldığı, NSU kurbanı Süleyman Taşköprü'nün kardeşi Osman Taşköprü'nün ise mesaj gönderdiği anma töreni RAİ kurucusu ve sözcüsü avukat Ünal Zeran'ın konuşmasıyla başladı.

Sorun ırkçılık”

Zeran, Frankfurt polisinde patlak veren ırkçı ağı ve bir çok başka örnek vererek, Almanya'da devletin pasif tutumunun ırkçıları güçlendirdiği kaydetti. Zeran, “Sorun göçmenler, yabancılar değil, sorun ırkçılıktır” dedi. Zeran'ın ardından tören için özel Türkiye'den gelen Ramazan Avcı'nın kuzeni Leyla Loğoğlu konuştu. Yürekli dağlayan duygu yüklü konuşmasında kuzeninin katledildiğinde henüz 10 yaşında olduğunu söyleyen Loğoğlu, “Öncelikle kuzenim Ramazan gibi, ırkçı şiddet sonucunda yakınlarını kaybeden Arslan, Taşköprü ve Ertan ailelerine, her sene olduğu gibi bu senede gelip, dayanışma gösterdikleri için çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız, sağ olun, var olun. Milletvekilimiz Güngör Yılmaz ve inisiyatifin kurucusu avukat Ünal Zeran'a özellikle teşekkür ediyorum. Onların çabaları ve girişimleri sayesinde vize alabildim. Kuzenimin ölümü gurbette eşinin, Türkiye'de de tüm ailenin dünyasını kararttı. Herkes Ramazan'ın dazlak canavarlar tarafından öldürüldüğünden bahsediyordu. Tabii o zamanlar dazlakların ne olduğuna anlam veremediğim için, çocuksu fantezimle gerçek canavarların kuzenimi öldürdüğünü zannedip, çok korkardım. Anne, babam, amcalarım, kuzenlerim hepsi Almanya'da yaşıyordu. Bu canavarlar onları da öldürecek diye çok korkar, geceleri uyuyamaz, ağlardım. Büyüyüp ırkçılığın ve dazlakların ne olduğunu ve ideolojilerini öğrenince, çocukken hiç de yanlış düşünmediğimi, onlar gerçek canavar olduğunu anladım” dedi.

Yabancı olmamız suç muydu?”

Ramazan Avcı'nın eşi Gülüstan Avcı, yaşadığı acının asla dinmeyeceği ifade ederek, “Ben hamileydim. Büyük heyecanla her an doğumunu beklediğimiz çocuğumuza yuva hazırlamakla meşguldük. Irkçılar sadece yabancı olduğu için onu hunharca öldürdüler. Yabancı olmamız suç muydu? Eşimin öldürülmesinden bir hafta sonra oğlum dünyaya geldi. Oğluma babasının adını verdim. Almanya'da tekrar ırkçılığın artması bize endişe veriyor. Fakat sizin gibi dostların ve ırkçı karşıtlarının bulunması da moral ve güç veriyor” dedi.

Faruk Arslan ve İbrahim Arslan, Cana Bilir-Meier ve çeşitli ırkçılık karşıtı inisiyatif temsilcileri de birer konuşma yaparak, ırkçılığı lanetlediler.

Konuşmaların ardından saygı duruşu yapıldı ve meydandaki anıt taşa çelenkler ve güller bırakıldı.

21 Aralık 1985'de ne olmuştu?

Ispartalı Ramazan Avcı, 21 Aralık 1985'de Landwehr tren istasyonunun yakınındaki otobüs durağında kardeşi ve bir arkadaşıyla beklerken, ırkçı dazlakların buluşma yeri olarak bilinen tren istasyonunun altındaki “Gaststätte Landwehr” isimli bir birahaneden çıkan 30 kadar dazlak neonazinin saldırısına uğradı. Kardeşi ve arkadaşı son saniyede gelen otobüsüne binmeyi başararak kurtulurken, Ramazan Avcı neonaziler tarafından beyzbol sopaları, balta sapları ve tekmelerle öldüresiye dövüldü. Avcı, girdiği komadan uyanmadan 24 Aralık 1985, Noel gecesi hayata gözleri yumdu.

30 kadar neonaziden sadece Ralph Axel Lach, Uwe Podein, René Wulff ve Volker Kummrow yargılandı ve 3 ile 10 arasında değişen gençlik cezaları aldılar.
Ramazan Avcı'nın eşi Gülüstan ve ölümünden sonra dünyaya gelen oğlu Ramazan halen Hamburg'da yaşamaktalar. 2010'da kurulan Ramazan-Avcı İnisiyatifinin çabaları sonucu 2012 yılında Landwehr tren istasyonu önündeki meydana, otobüs durağına ve bisiklet istasyonuna “Ramazan Avcı” adı verildi.

Kemal Doğan