-Süheyla Kaplan-   Uyum konusunda göçmen kökenli sivil toplum kuruluşların çok daha aktif olduğunu  ifade eden Şimşek, çok kültürlülüğün toplumsal bir kazanım olduğunu söyledi.

 Almanya'da doğup büyüyen göçmen kökenli gençlerin 18-23 yaşları arasında iki vatandaşlıktan birine karar vermek zorunda bırakıldığı "opsiyon modeli" uygulamasının mutlaka kaldırılması gerektiğini savunan Şimşek, ‘’Ben iki kültüre sahibim ve bunu hep bir kazanım olarak gördüm. Farklı kültürlere sahip olmak Almanya için de bir çeşitlilik. Göçmenler,  sahip olduğu kültürel kimlikleri koruyarak, yaşadıkları yere uyum sağlamalılar’ dedi.

 Almanya’da uzun süreden beri yaşayan göçmenlerin seçme ve seçilme hakkının olmayışını eleştiren Şimşek, politik katılımın ancak onlara bu hakkın tanınmasıyla mümkün olabileceğini  söyledi.

 Şimşek ayrıca, çok kültürlülüğü içinde barındıran göçmen ülkesi Almanya’da  kesinlikle ırkçılığın yer bulmayacağına işaret ederek, ırkçılıkla  ancak ‘çok kültürlü bir eğitim modeliyle’ mücadele edilebileceğini kaydetti.

’İNSANLARIN BİRBİRİNİ DIŞLADIĞI YERDE UYUMDAN BAHSEDİLEMEZ ’’

 Uyumun asimilasyon anlamına gelmediğini söyleyen Şimşek, ‘’İnsanların birbirini dışladığı yerde uyumdan bahsedilemez. Uyum insanların sokakta, iş yerlerinde, çarşıda biraraya gelmeleriyle  mümkündür ’’ dedi.

 Hamburg’da SPD hükümetinin seçimlerden  önce dile getirdiği vaatleri  tek tek yerine getirdiğini  sözlerine ekleyen Şimşek, şöyle konuştu: ‘’Hamburg’da CDU/GAL koalisyon hükümeti döneminde  ana okullarına getirilen zammı geri aldık. Gelecek yıllarda da kreşleri ve çocuk yuvalarına ödenen ücretleri  tamamıyle kaldırmak istiyoruz. Üniversitelerde harç kredileri kaldırıldı. Uyum aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliğidir. Öğrencilerin başarısında ve okuldaki durumlarında  ailelerin sosyo-ekonomik seviyesi belirleyici olmamalı.’

 Şimşek daha sonra, gençlere toplumun her alanında aktif olmaları gerektiğini bildirerek, onlara sorumluluk almaları konusunda tavsiyede bulundu.

 Ziyarette sınıf  öğretmenlerinden Tom Greiff ve Bettina Flaig de hazır bulundu.