10 Eylül 2021 tarihine kadar Hamburg'ta oturan vatandaşlardan 10 imza toplamayı hedefleyen Silah İhracatına Karşı Halk Girişimi içinde barış örgütleri, sendikalar ve üniversite öğrencileri, sosyal ve ekolojik hareketlerden gruplar, kiliseden insanlar, aydın ve sanatçılar yer alıyor.

SPD ve Yeşiller koalisyon hükümeti ile yönetilen Hamburg’dan her yıl yaklaşık 1000 konteyner öldürücü silah başta insan haklarının ayaklar altına alındığı ülkeler olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Silah İhracatına Karşı Halk Girişimi, limandan yapılan bu ölüm ticaretine son verilmesi için referandum talebiyle imza kampanyası yürütüyor.

Hamburg limanının yüzde 77’sinin Hamburg eyaletine ait olduğuna işaret eden Hamburg Sol Parti Milletvekili Mehmet Yıldız "Federal hükümet silah satımınına karar verebilir. Ama nasıl gönderileceğine karar veren silah tüccarlarıdır" dedi. "Ancak Hamburg eyalet yönetimi kendi insiyatifini kullanarak bu silah ticaretini yasaklayabilir” diyen Yıldız, Bremen eyaletinin, Bremen limanından nükleer taşımacılığı yasakladığını hatırlattı.

Hamburg kenti ve çevresinde 90’dan fazla şirket, silah endüstrisine çalışıyor. Her yıl 1000 konteyner öldürücü yük Hamburg Limanı üzerinden dışarıya gidiyor.  Bunlar arasında bombalar, tanklar, mermiler, nükleer yakıt, denizaltılar için torpido asansörleri, savaş gemileri ve yedek parçaları bulunuyor. Bu silahlar diğer ülkelerin yanı sıra insan haklarının ayaklar altına alındığı Meksika, Brezilya ve Kolombiya, Suudi Arabistan ve Türkiye’ye gidiyor.

Yıldız "Biz ticaretin barışa hizmet etmesini istiyoruz. Hamburg Limanı’ndan silah nakliyatını önlemek için 2 yıl önce bu girişimi kurduk. Girişim içinde barış örgütleri, sendikalar ve üniversite öğrencileri, sosyal ve ekolojik hareketlerden gruplar, kiliseden insanlar, aydın ve sanatçılar yer alıyor" dedi.

Hamburg limanından yılda 1000 konteyner silahın başta savaşın yoğunluklu yaşandığı Ortadoğu ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç edildiğini söyleyen Yıldız, “Bu günde üç konteynere tekabül ediyor. Hamburg eyaletinin anayasasına göre, Hamburg limanı ve sermayesinin uluslarası barışa hizmet etmesi gerekiyor. Silah ihracatı bu anayasanın ruhuna uygun değil" vurgusunda bulundu. (Kaynak: Z. Ekinci / Yeni Özgür Politika)

Almanya'da on binlerce kişi ırkçılığı protesto etti Almanya'da on binlerce kişi ırkçılığı protesto etti