Mustafa Akpolat



IGS açılışı beklenen ilgiyi görmedi.
Geçtiğimiz hafta Almanya Cumhurbaşkanı Joachım Gauck'la açılışı yapılan IGS' beklenen ilgiyi görmedi. 

Avrupanın en büyük nehir adası Wilhelmsburg'ta dört yıldır üzerinden çalışılan, 70 milyon Euro'ya mal olan ve 80 değişik ülkenin bahçe örneklerinin bulunduğu Uluslar arası bahçe sergisi, 13 Ekim'e kadar açık olacak.


Büyük rakamların konuşulduğu, ve görkemli bir katılımın beklendiği IGS'yi, ilk iki günde üçbin kişi ziyaret etti. Tam bir hayal kırıklığı sayılacak olan bu duruma neden olanlar arasında, Giriş bilet ücretinin yüksek olması, kendi aracıyla gidenlerin saatlerce beklemek zorunda olması, havaların soğuk ve yağışlı olması, ziyaretcilerin kolayca bulması için gerekli olan yol tarifinin yetersiz olması v.b. gerekçeler üzerinde görüşler var.

Asıl düşünülmesi gereken, 70 Milyon Euro harcanarak oluşturulan bu serginin kimin ihtiyacına cevap vereceğidir. Milyonlarca ziyaretçinin beklendiği ve yapılan hesaplara göre elde edilecek olan paranın nerelere harcanacağı ve seginin son bulacağı 13 Ekim'den sonra bu alanın nasıl kullanılacağı belirsizliğini korumakta.

IBA ve IGS'ye tepkili olan semt halkından oluşan insiyatifler, 'Sizin kiranız da artıyor mu?' diye yaptıkları açıklamlarda, bu iki projenin gölgesinde çok şeyler olmakta, Her köşede inşaatler, pankartları ve IBA‘nin mavi-beyaz çizgili levhaları görünür. Benim için, komşularım için ve semt için bu gelişmeler ne ifade ediyor? İlk görünümde güzel gelişmeler olduğu izlenimi edine bilirsiniz ama aslında gerçekler farklı. Semtimizde kiralar artışları dahil hayat gittikce pahalılaşacak. Bizler bu gelişmelera karşı, sosyal alanda projelerin hayata geçirlimesini, Kıra artışının önlenmesi için güçlerimizi birleştirelm' denildi.

IBA açılışına resmi davet edilenlerle, açılışı davetsiz izleyenler arasına çekilen tel örgüler vardı.

Birde açılışı protesto eden yaklaşık bin kişilik bir kalabalığın etrafını, su sıkan Polis panzerleri, araç ve gereçlerle saran polisler. Berbat soğuk bir havada berbat bir açılışla mavi-beyaz bir kurdele kesildi.

Hatırlanacağı üzere 23 Mart günü, Wilhelmsburg Bürgerhaus'un yanındaki, gölet üzerine kurulan bir platfomda, IBA yetlilisi ve Hamburg belediye Başkanı Olaf Sohoz'un konuşma yaparak gerçekleştirdiği açılışa müzikleriyle renk katmaya çalışan birde orkestra yer almaktaydı. Basının yoğun ilgi gösterdiği tören daha sonra kapalı mekanlardaki (Açık kapı günleri) kimi etkinliklerle yine elit bir davetli topluluğu ile devam etti.


Konuşmacılar güzel şeyler anlatarak mutluluklarını ifade ederlerken, semtte yaşayan insanlar olup bitenden kaygılılar. Toplam yaklaşık 1 Milyar Euro'luk bir projede, kimin payına ne düşüyordu tam olarak bilmiyorum ama, bildiğim bir şey varsa oda, güzel Elbe adasında değişik kültür ve uluslardan yıllardır bir arada yaşayan insanların sosyal sorunları konusunda pek pay alamadıklarıdır. 


Wilhelmsburg'luların kaygılar var, semtte yaşayan insanlardan oluşan kimi inisiyatif ve oluşumlar, bu açılışa ve porjelere karşı protesto ile tepkilerini gösterirlerken, bu iki büyük projede semt halkının gözetlenmediği ve sosyal konularda olumlu gelişmelere vesile almayacağı tam tersine yeni sorunlara neden olacağı yönünde görüşler ve tepkiler var.

Daha önce bakımı bile yapılmayan binaların boşaltılarak tamir edildikten sonra daha yüksek kiralarla, başka insanlara verilerek semtin dokusunun bozulacağı ve planlı bir politika sonucu, daha önce bir işçi semti olan adanın konumunun değişeceği yönünde.