Hamburg ve çevresindeki Alevi derneklerinin  organizesiyle sabahın erken saatinde (8.30'da)  200'e yakın kitle gösteri yaptı. Sivas Madımak Otelini yakarak 35 kişinin  ölümüne yolaçan  katillerin, zamanaşımından faydalanmaları protesto edildi.


Olayın geçmişine kısaca göz atalım: Pir Sultan Abdal Etkinlikleri esnasında Sivas Madımak Oteli 2 Temmuz 1993 yılında Cuma namazından çıkan binlerce gerici-faşist güruhca  "Allahu Ekber" nidalarıyla cayır cayır yakılmıştı ve içlerinde yazar, şair ve aydınlardan  35 kişinin katledilmesini tüm dünya ibretle izlemişti....

Bu olayla ilgili Ankara'da  mahkeme tarihi bir karara imza attı. İnsanlık suçu işlemiş ortaçağ'dan kalma  canilere zaman aşımı kalkanı yargı yoluyla yasalaşarak resmen belgelenmiş oldu.

13.03.12 Saat 9:30'da başlaması beklenen duruşma çok fazla seyircinin olması nedeniyle saat 10:00'da başladı. Davayı, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de izledi.  CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu, CHP Grupbaşkanvekilleri Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve çok sayıda BDP milletvekili duruşmayı izleyenler arasındaydı.

Ankara 11  Ağır Ceza Mahkamesi'ndeki duruşmada, avukatların son beyanlarının dinlenmesinin ardından karar açıklandı.
Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 35 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.



Ankara Ağır Ceza Mahkamesi'nin   bu anti-demokratik insanlık dışı kararı, Hamburg Konsolosluğu önünde  protesto edildi.
Yapılan konuşmalarda  Bremen Alevi Kültür Merkezi Başkanı Ecevit Uğurlu bu konuda Türkiye'deki zamanaşımına imza atan mahkeme yetkililerine ders verircesine bir konuşma yaptı. "Olaya karışmış sicilli katillerden 9 tanesinin Avrupa ülkelerinde yasal olarak kaldığı  bilinmektedir  "Demokrasi" adına Avrupa ülkeleri yetkilileri bu katillere ne acıdır ki, kalkan olmaktadırlar. Bugün 19 yıl önce Sivas Madımak Otelinin yakılmasına karışanların dosyası resmen tozlu raflara kaldırılmıştır. Artık Türkiye'deki Yargı bunu belgeli hale getirmiştir.
Yani kanlı Sivas vahşeti yargı eliyle zamanaşımı kapsamına alınmıştır. Olaya karışan katillerin bir çoğunun avukatlarının  hükümet partisi AKP'den olduğu yine kamuoyuna yansımıştır. Bu sicilli faşist katillerden çoğu değişik camiilerde ve konsolosluk gibi resmi dairelerde görevli memur olarak kadrolu elemandırlar"
denilerek, gösteriye katılanlar tepkilerini gür sloganlarla dile getirdiler.Yaklaşık 1 saat süren gösteri esnasında polisin konsolosluk önünde ve etrafinda geniş önlemler aldığı gözlendi. Güvenlik alan polislerce basın mensuplarına yer yer kaba davranışlar da sergilendi. Çoşkulu geçen gösteride kitle sık sık

"Konsolos buraya, Konsolos buraya"
tempoları arasında  "Fethullah'ın İtleri, Yıldıramaz Bizleri" sloganlarını  tekrarladı.
Olayı protesto için konsolosluk önüne bir siyah çelenk bırakıldı.
  Gösteriye aralarında Hamburg Alevi Kültür merkezi başkanı Hüseyin Kayaturan, Alevi Toplumu  Kuzey Almanya başkanı Cengiz Orhan, HAAK-BİR başkanı Ali Ay, BAKM başkanı İmam Abacı, HAAK-BİR eski başkanı Erkan Erçin, Bremen bölge başkanı Ecevit Uğurlu'nun yanında Kiel, Neu-Münster ve Geesthacht derneklerinden temsilciler katıldilar. Hamburg Karakoçanlılar Dayanışma Vakfı başkanı Ali Haydar Oral ve
Yazar Ali Hıdır Derin'de katılımcılar arasındaydı.

Gösteriye katılım  daha yüksek olamaz mıydı ? Avrupa Postası'nın bir sorusu üzerine  Hamburg ve çevresindeki tüm derneklere facebook üzerinden davetiye gönderildiği açıklandı. Tabii ki, bunun yeterli olmadığı ve tam manasıyla hangi dernekleri kapsadığını bilemiyoruz. Bilinen Alevi kültür Merkezinin mail adresine kayıtlı olan dernekler buna dahil edilmiştir. Hamburg'da tanıdığımız bir çok yöresel dernek üyesini ve yetkililerini gösteride göremedik.

Avrupa Postası
'nı arayıp "neden tüm derneklere davetiye gönderilmedi, haberimiz olsaydı biz de gösteride yer alırdık" diyenler arasında, Hamburg AKM başkanı Selçuk Han'da vardı. Gösteri yapılacağını Radyo'dan duyarak konsolosluk önüne gittiğini açıklayarak davetiyelerin tüm derneklere gönderilmesinin daha doğru olacağını açıkladı. Bu konuyu  sorduğumuz HAKM başkanı Hüseyin Kayaturan'ın cevabı ise şöyle oldu:" Biz Alevi Federasyonun kongresi için Köln'deydik, buna rağmen olayın öneminden dolayı tüm kurum ve derneklere ayrımsız davetiye gönderdik, elbette ki, daha geniş olabilirdi. Gönderdiklerimiz arasında TGH, HADD  dernekleri'de olmasına rağmen, bu derneklerden katılımcı olarak kimseleri göremedik." Gösteriden haber olmamış arkadaşlarımız da olayın önemini kamuoyundan mutlaka takip etmişlerdir, onların da Sivas Madımak Oteli davası gibi önemli bir konuda daha duyarlı olması gerekmez miydi" diye  kendi içinde mantıklı bir cevap verdi.

Görebildiklerimiz arasında Hamburg DİDF ,ATİF ,Demokratik Hak ve Özgürlükler İnisiyatifi ve Karakoçan Sosyal Dayanışma Vakfı'ndan yetkililer bulunmaktaydı.


Hamburg Eyalet milletvekillerinden SPD'li Kazım Abacı, Sol Parti'den Mehmet Yıldız, Cansu Özdemir'in yanında, Hamburglu sanatçılardan Aşır Özbek, Yusuf Çetin' in de olduğu gözlerden kaçmadı. Hamburg Türkiyeli basının dışında alman basınından kimselerin olmayışı acaba organize eksilikliği miydi bilemiyoruz?

Gösteri esnasında kimler konuştular?  Av. Mahmut Erdem, HAKM başkanı Hüseyin Kayaturan, HAAK-BİR başkanı Ali Ay, Demokratik Hak ve Özgürlükler İnisiyatifinden Leman Stehn, Alevi Toplumu  Kuzey Almanya başkanı Cengiz Orhan ile Eyalet Parlamentosu milletvekillerinden Sol Partili Cansu Özdemir ve Mehmet Yıldız'da kısa konuşmalarla olayı kınadılar.
Protestoların önümüzdeki günlerde de devam edeceği açıklandı.