Süheyla Kaplan

Eyaletin SPD’li milletvekilleri Ali Rıza Şimşek, Ksenija Bekeris, Regina-Elisabeth Jaeck, Kazım Abacı, Annkathrin Kammeyer, Uwe Lohmann, Doris Möller, Narbara Nitruch, Wolfgang Rose, Brigitte Schulz ve Jens Schweiger’inden oluşan meclisin sosyal komisyon üyeleri, geçici oturum statüsü kalan (duldung) ile  iltica başvurusunda bulunan  mültecilerin toplumsal katılımını  iyileştirmeye ve onları  iş hayatına bir an önce entegre etmeye yönelik  parlamentoya bir önerge verdi.

MÜLTECİLERE 600 SAATLİK ALMANCA KURSUNA KATILIM HAKKI

Verilen önergede, iltica başvurusunda bulunan ve geçici oturum statüsünde kalan sığınmacılara sunulan 300 saatlik Almanca kurslarının (uyum kursu)  600 saate çıkarılması, sözkonusu statüdeki mültecileri iş piyasasına kazandırmak öngörüsüyle Almanya’ya geldikten sonra kendilerine 9 aydan sonra verilen çalışma izninin 3 aya indirilmesi, mültecilerin sahip oldukları ve ülkelerinde aldıkları diplomaların tanınması için informasyon merkezlerinde onların bilgilendirilmelerine olanak sağlanması , mültecilerin de burs programlarından yararlanmaları ve 2014 yılının sonuna kadar Hamburg Senatosunun bu konuda karar vermesi.

Sözkonusu önerge konusunda  SPD Hamburg Milletvekili Ali Rıza Şimşek, ‘’Hamburg eyalet hükümetinin mülteci ve iltica başvurusunda bulunan sığınmacılara yönelik attığı adım diğer eyaletler için de örnek teşkil etmekte. Böylelikle, mültecilere Almanya’ya  sığındıktan 3 ay sonra çalışma izninin verilebilmeleri sağlanacak. Mültecilerin de iş piyasasına kazandırılması gerekir. Hamburg farklı milletleri ve kültürleri içinde barındıran bir eyalet. Bu girişimin diğer eyaletlere de örnek teşkil edeceğini düşünüyorum’ dedi.