Hamburg Senatosu meclis başkanı Carola Veit'in, 1931-1945 yılları arasında faşist Hitler’in yönetimi altında  katledilen Hamburglu vekillerle ilgili duygulu bir konuşmasıyla başlayan törende, Carola Veit:

Tarihin tekerrür etmesi, ancak ondan ders alınmaması halinde yaşanır,  tanınmış sanatçı Gunter Demnig tarafından tasarımı yapılan anıt taşlar Nazi dönemi kurbanlarının isimlerini yeniden kamuoyuna taşımaktadır.


Nazi diktatörlüğünü Hamburg tarihinin bir parçası olarak görüyorsak, bügun daha bilinçli ve kararlı olarak her türden ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı çıkmalıyız.


Hepimiz daha da sorumluluk taşımaktayız. Yaşadığımız şehrimiz Hamburg’da daha insancıl ve barış içinde birlikteliği öne çıkartmalıyız, kin, nefret ve haksızlığa yer vermeyelim


 

dedi. VVN yetkililerinin de  (Nazi döneminde takibata maruz kalmış anti-faşistler) kısa konuşma yaptığı tören, Parlamento önüne bırakılan  üzerinde „faşizme karşı mücadelede kaybedilenleri anıyoruz 


"faşizme ve savaşa karşı mücadele edenler için "
yazılı kırmızı karanfillerin anıt taşlar üzerine bırakılmasıyla ve „totaliter takibatın kurbanları“ isimli dokumentar kitabın dağıtımıyla  sona erdi.