Hamburg ve çevresinde faaliyet yürüten Alevi derneklerinin (Hamburg Alevi Kültür Merkezi, Hamburg Alevi Toplumu-Haak.Bir, Alevi Toplumu Geesthacht, Bergedorf, Harburg, Wedel, Winsen) ortaklaşa olarak Hamburg Başkonsolosluğu binasının önünde düzenlediği anma töreninde toplanan yaklaşık 250 kişi, Madımak Oteli'nde yanarak hayatını kaybeden 35 kişi için saygı duruşunda bulundu. Törende mumlar yakılarak miting yapıldı. Mitingdeki konuşma aralarında sloganlarla katliam protesto edildi.

 

Mitingde konuşma yapan Alevi derneklerinin başkanları , Alevi inancını kısıtlamaya çalışan, küçümseyen ve her türlü dini ayrımcılık yapan zihniyetlere karşı olduklarını belirttiler. Sivas'da yakılanların sadece Aleviler değil, aydınlar, ozanlar ve insanlığın yakıldığını, aydınlıkların söndürülmeye çalışıldığını vurgulayan konuşmacılar ''Sivas katliamı, Türkiye'nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasiye, halkların kardeşliğine, eşitliğe, özgürlüğe ve bir arada yaşama kültürüne yapılan bir saldırıdır.

Sivas katliamını unutturmak isteyenlere inat, o gün yanan o aydınlık yüzlerin ışığını söndürmeye çalışanlara inat, örgütlü mücadelemiz bitmeyen bir azimle sonuç alıncaya kadar devam edecektir. Hep birlikte bu karanlık düşüncelere karşı dimdik duracağız. Onun için şimdi tek yürek olarak buradayız. Sivas katliamında yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, katliamı gerçekleştirenleri ve destekçilerini bir kez daha lanetliyoruz'' dediler.

 

Haak-Bir Başkanı Ali Ay, Sivas katliamına ilişkin son davada aradan 20 yıl geçmesine rağmen üç firari sanığın yakalanmadığına dikkat çekerek, devletin Sivas davasına yaklaşımını ''siyasi katliam'' olarak nitelendirdi. Ay ''İnsanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır.


2 Temmuz'da Sivas'da yaşananları hatırlamak, insanlığın en temel idealleri uğruna yürütülen mücadelenin güçlendirilmesi ile mümkündür. Madımak'ta insanları yakanlar kafası kıyaklar değil, kafası kin ve nefrete çalışan insan görünümlü yobazlardı. Ve onlar meyhaneden değil camiden çıkmışlardı. dedi.

 

Mitingli tören, yapılan konuşmalardan sonra şarkılar ve deyişler söylenerek Semah gösterileriyle sona erdi.