Mustafa Akpolat




Hamburg, Bergedorf,  Neu-Allermöhe sentinde bulunan  Kültür merkezi salonunda düzenlenen ve 3 gün süren festivalın açılışı, 17 Mayıs Cuma günü bir kokteylle gerçekleştirildi.






Hamburg Edebiyat Atölyesi tarafından  gerçekleştirilen etkinlikte değişik ülkelerde yaşayan yazar, şair, ressam ve sanatçının katıldığı 3 gün süresince zengin içerikli bir program sunuldu. Etkinliğe katılan yazar, şair, ressam ve sanatçılar eserlerini ve çalışmalarını Hamburglularla paylaştı.


Festivale,  Muzaffer Oruçoğlu, Nedim  Gürsel, Jaklin Çelik, Pamuk Yıldız, Doğan Akhanlı, Nebahat Ercan, Nihat Ercan,  Andreas Defner, Gökhan Cengizhan, Nazende Kaya, Esma Arslan, Muhuttin Çoban,Sevinç Ergiydiren,  Metin Turan, Deniz Üresin,  Ali Aytaç katıldılar

 Resam Hüseyin Varol ve  Nilüfer Tütüncü’un resimlerinden oluşan  sergi ise ayrı bir ilgi gördü



Etkinlik boyunca Grup Nalband müzikleriyle, Engelsiz Diyalog derneği Tiyatro gösterisiyle, Sümeyra-Esra kardeşlerin türküleri ve sunumlarıyla ayrı bir renk ve güzellik kattılar.




Festivalin açılış kokteyinde bir konuşma yapan Hamburg Edebiyat Atölyesi kurucusu Yazar Esma Araslan, Bir çok zorluğa rağmen, değişik ülkelerde yaşayan, yazar ve sanatçıları Hamburglularla buluşturmanın sevincini yaşadığını belirterek, Edebiyat Atölyesi'nin gerçekleştirdiği etkinlikle bir ilke imza attıklarını ve bunu gelecek yıllarda Uluslararası bir Festivale dönüştürmenin önünde bir engel görmediğini belirtti.




Etkinlik açılışına katılan  Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, yaptığı kısa konuşmasında, etkinliği düzenleyen yazar Esma Arslan'ı tebrik ederek çalışmalarından başarılar diledi.Değişik dernek, parti ve kurumlardan, yönetici ve  milletvekillerinin katıldığı  açılış Kokteylinden sonra ikinci  ve üçüncü gün devam etti.

Etkinliğin ikinci gününde, Bergedorf ilçesi Belediye Başkanı Arne Dornquast yaptığı konuşmada,





Edebiyat ve sanatın insanları bir birine yakınlaştırdığı, maddi  bir değerle ölçülemeyeceğini ve manevi bir değer olduğunu belirterek bu etkinliğin 
Bergedorf ilçesinde gerçekleşmiş olmasından dolayı ayrıca mutlu olduğunu dile getirerek, Yazar Esma Arslan'a başarılar diledi. Festivale katılan yazarlar kitaplarını okurlarına imzalamalarının yanı sıra okurlarla sohbetler gerçekleştirdiler. Yazar Esma Arslan'ın Moderatörlüğünü yaptığı ''Göçmen Edebiyatı'' adlı panele Yazar Nedim Gürsel, Metin Turan, Sevinç Ergiydiren ve Muzaffer Oruçoğlu konuşmacı olarak katıldılar.