Almanya'nın Hamburg kentinde yaşayan ve uzun yıllardır ırkçılık karşıtı etkinliklerin içinde yer alan Gürsel Yıldırım'ın derlediği “Hamburg'da ırkçılığa karşı göçmenlerin öz örgütlü direnişi“ konulu sergi, 24 Mart'ta kentin Wilhelmburg semtinde Bürgerhaus salonunda açılacak.

6 Kasım 1991'de FC St. Pauli – Galatasaray arasında oynanan dostluk maçı 

Duvar Gazetesi formatında olan sergi, iki Almanya'nın birleşmesinden sonra yeni Almanya'nın çirkin yüzü olarak kendini gösteren, 1990'lı yıllarda göçmen toplumuna ölümcül korku salan ırkçılığa karşı göçmenlerin öz örgütlenmelerini, döneme ait belgeler, gazete kupürleri ve fotoğraflarla anlatıyor.

1985'de Hamburg'da Neonaziler tarafından katledilen Ramazan Avcı'dan başlayarak, 1992’de Mölln, 1993’de Solingen ve 1996’da Lübeck'te gerçekleşen ırkçı kundaklamalar ve bu ırkçı saldırılara karşı göçmenlerin öz örgütlü mücadelelerini anlatan duvar gazetesi formatındaki sergi, Uluslararası Kültür Merkezi Kampnagel’in ve başta Faruk Arslan ve Gülüstan Avcı olmak üzere, ırkçı şiddet kurbanlarının desteğiyle hazırlandı. Sergi önümüzdeki dönemlerde Almanya'nın başka kentlerinde de sergilenecek.

Müzisyen Zeyrek'ten gençlere tavsiye: "Herkes bir enstrüman çalmayı denemeli" Müzisyen Zeyrek'ten gençlere tavsiye: "Herkes bir enstrüman çalmayı denemeli"

23.11. 1992 Mölln ve 29. 05. 1993 Solingen vahşetlerine gösterilen tepkiler

Yeni nesile yakın geçmişi anlatmak

2012’de Ramazan Avcı'nın adının katledildiği yere verilmesini ve yine 1985’de Neonaziler tarafından öldürülen Mehmet Kaymakcı'nın anısına anıt taş dikilmesini sağlayan Ramazan Avcı İnisiyatifi'nin kurucu üyelerinden olan Gürsel Yıldırım, sergiyi ağırlıkla 90'ların başından beri oluşturduğu arşivinden ve yakın ilişkide olduğu fotoğrafçılardan ve gazetecilerden temin ettiği materyallerden derlediği bir seçkiden düzenlediğini kaydetti. Sergide Faruk Arslan ve Gülüstan Avcı’nın izniyle ırkçı kurbanlarının yakınlarının resimlerine de yer verdiğini söyleyen Yıldırım, serginin aynı zamanda ırkçı saldırlarda hayatını kaybedenlerin anısını yaşatma niteliği taşıdığına dikkat çekti.

Irkçılık kurbanlarının isimleri, sokaklarda ve meydanlarda yaşatılıyor

Sergiyle amacının ayrıca, yeni nesile, yakın geçmişte yaşananları belgeleriyle anlatmak olduğunu söyleyen Gürsel Yıldırım, “1980'li ve ırkçılığın, açık insan avına dönüştüğü 1990'lı yıllardan günümüze 30-40 yıl geçti. Bugün bu yaşlarda olan kişiler, o dönemlerde çocuk yaştaydılar. internet, sosyal medya ve günümüzün diğer iletişim araçları olmaksızın, ırkçılığa karşı nasıl mücadele verildiğini bilmiyorlar. Saydığım imkanlar bulunmadığı için, geniş arşivlerde ne yazık ki yok veya var ama gün ışığına ulaşmış değil. Serginin, kurum, dernek veya şahıs arşivlerinde kalmış, döneme ait başka doküman ve görsel belgelerin ortaya çıkmasına vesile olacağını umuyorum“ diye konuştu.

Sergi açılışında panel

Wilhelmsburg'ta Mengestr. 20, 21107 Hamburg adresindeki Bürgerhaus salonundaki serginin saat 18:00'de açılacağı ve saat 19:00 ırkçılık karşıtı sivil toplum kuruluşu temsilcileri Zumreta Sejdovic, Hedi Bouden, Omeima Garci ve kendisinin katılımıyla bir panel düzenleneceğini kaydeden Yıldırım, sergiye girişin ücretsiz olduğunu söyledi.

Yıldırım, sergiyi düzenlemek isteyen kurum, kuruluş veya sivil toplum kuruluşlarının [email protected] e-posta adresinden veya 0176 65900544 numaralı telefonundan kendisiyle temasa geçebileceklerini ifade etti.