Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı cezavine girmeden önce 13 Eylül tarihinde Hamburg’da düzenlenen ‘Türkiye’de Basın Özgürlüğü’ konulu panel ile ağırlayan Avrupa Postası bu kez 22 Ekim tarihinde ‘Türkiye Nereye Gidiyor’ konulu bir panel düzenleyecek.

Panele Türkiye’den tanınmış gazeteciler Ahmet Şık ve Barış Terkoğlu’nun yanı sıra ( Odatv Haber Müdürü) Yeşiller Partisi eski Federal Milletvekili Memet Kılıç konuşmacı olarak katılacak.

Hamburg Üniversitesi Konferans salonunda, Rothenbaumchausse 33 adresinde saat 17.00’de başlayacak olan panele giriş ücretsiz. Panelde tiyatro sanatçısı Özlem W. Özkan da müzik grubu ile sahne alacak.

Avrupa Postası Genel Yayın Yönetmeni Adil Yiğit, Türkiye’nin yol ayrımına girdiği bir süreçte sözkonusu panel ve konferansların önemine değinerek, Türkiye’de AKP hükümeti tarafından basının sindirilmeye ve susturulmaya çalıştığı bir dönemde cesur gazetecileri Almanya’da ağırlamaktan dolayı büyük bir onur duyduğunu ifade etti.

Ahmet Şık kimdir?



1970 yılında Adana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu.

Ahmet Şık, 1991-2007 yılları arasında sırasıyla Milliyet, Cumhuriyet, Evrensel, Yeni Yüzyıl ve Radikal gazeteleri ile Nokta dergisinde muhabir ve Reuters’te foto muhabir olarak çalıştı.

Ahmet Şık, yıllardır süren profesyonel gazetecilik hayatı, akademik alanda, Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri bölümündede sürdürüyordu.

Ahmet Şık‘ın profesyonel gazetecilikten akademiye kaymasının en büyük sebebi, yürüttüğü sendikal faaliyetten dolayı patronların Şık’ı medyadan aforoz etmeleri oldu. 2005 yılında Radikal gazetesinde çalışırken, Doğan Grubu’na alacak davası açtığı için “performans düşüklüğü” sebebiyle işten çıkarıldı. Yine Aktüel dergisinden de açtığı dava gerekçe gösterilerek işine son verildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) üyesi olan Şık, çok sayıda haftalık ve aylık dergi ve günlük gazete ile bazı sivil toplum örgütlerinin yayınlarında insan hakları, gazetecilik ve meslek etiği konularında yazılar kaleme aldı. Şık, Nisan 2010’da Radikal gazetesi muhabiri tecrübeli gazeteci Ertuğrul Mavioğlu‘yla birlikte Ergenekon operasyonları üzerine “Kırk Katır Kırk Satır” başlıklı iki ciltlik bir çalışma yayınlamıştı. Ahmet Şık son olarak Emniyet’teki cemaat örgütlenmesi üzerine bir kitap yazmıştı. Söz konusu kitap yayınlanmak üzereydi. Radikal gazetesinden çalışma arkadaşı Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte yazdığı Kontrgerilla ve Ergenekon‘u Anlama Kılavuzu ve Ergenekon’da Kim Kimdir? kitaplarında “Ergenekon Soruşturması’nın gizliliğini ihlal ettiği” iddiasıyla üç yıl hapis istemiyle yargılandığı davadan 13 Mayıs 2011’de beraat etti.


6 Mart 2011’de “Ergenekon terör örgütüne üye olma” suçundan tutuklanarak gazeteci Nedim Şener ile birlikte Metris Cezaevi’ne gönderildi ve 12 Mart 2012 tarihinde Nedim Şener’le birlikte tahliye oldu. Ahmet Şık, cezaevinden çıktıktan sonra ilk açıklamasında “Eksik kalmış adalet, hukuk ve demokrasi getirmeyecek. Bu komployu kuran, yürüten polisler, savcılar ve hakimler bu cezaevine girecek. Onlar buraya girdiğinde adalet gelecek. O cemaat bağlantılı, o çete bağlantılı adamlar buraya girecek. Bunlara sesini çıkarmadığı için siyaseten sorumlu AKP hükümetidir” dedi.

Nokta dergisinde yaptığı “İki tür gazeteci vardır: TSK karşıtları, TSK yandaşları” isimli haberlerle “Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü”nü kazandı.Bülent Dikmener Haber Aldığı ödüller: Bülent Dikmener Haber Ödülü. 
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Fotoğraf Ödülü (1995)
Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü (2001-2002-2007)
Çağdaş Gazeteciler Derneği Haber Ödülü (2002-2003-2005).

Barış Terkoğlu:



İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkileri Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Aynı enstitüde Ortadoğu Ekonomi Politiği Anabilim dalında doktora eğitimine başladı. CNN Türk’te yayınlanan “Oradaydım” adlı belgesel programında araştırmacı olarak çalıştı. Bağımsız dergisinde haber müdürlüğü, Karşı gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Çeşitli kuruluşlardan ödüllere layık görüldü. Odatv davası kapsamında 19 ay tutuklu kaldı ve 14 Eylül 2012’de tahliye oldu. Cezaevindeyken Barış Pehlivan ile birlikte Sızıntı / Wikileaks’te Ünlü Türkler adlı kitaba imza attı. 2015 yılında ise yine Barış Pehlivan'la ‘Mahrem’ kitabını yazdı. 2008 yılından beri Odatv.com adlı haber sitesinin haber müdürlüğünü yapıyor.

Memet Kılıç:



1967 yılında Türkiye'de doğdu. Hukuk yüksek eğitini Ankara Hukuk Fakültesi ve Heidelberg Üniversitesi'nde tamamladı.

Üniversite öğrenimi sırasında uzun yıllar Max-Planck Enstitüsü Avrupa Dökümantasyon Merkezi'nde, yabancılar hukuku ve kamu hukuku konusunda araştırma görevlisi olarak çalıştı.

1998 senesinden bu yana kurucularından biri olan Federal Göç ve Entegrasyon Konseyi'nde yönetim kurulu üyesi oaln Kılıç, 2000-  2010 yılları arasında yönetim kurulunda başkanlık görevinde yer aldı.

1998 yılında Güneybatı Radyo Yayın Konseyi'ne ( Rundfunkrat des Südwestrundfunks) ilk yabancı üye olarak ve ARD-Program Konseyi'ne de vekil üye olarak seçildi ve 2008 yılına kadar bu görevi başarıyla sürdürdü. 2002- 2010 yılları arasında Federal Savunma Bakanlığı'nın 'Almanya Federal Silahlı Kuvvetleri İç İdare Konseyi'ne ilk yabancı üye olarak yer aldı.

 2004-2009 yılları arasında Heidelberg Belediye Meclis üyesiydi. 2009 Federal Meclis Seçimi'nde Pforzheim ve Enzkreis seçim bölgesinden milletvekili seçildi.

Ankara Barosu ve Karlsruhe Barosu'na üye olan Kılıç Heidelberg'de Avrupa hukuku, uluslararası özel hukuk ve yabancılar hukuku alanlarında faaliyet gösteren bir avukatlık bürosunda çalışmakta.

Süheyla Kaplan