Ertuğrul Yiğit

Mülteciler konusunda Hamburg’un diğer eyaletlere örnek teşkil edecek çalışmalar ortaya koyduğunu kaydeden Dressel, “Mültecilere sadece başlarını sokacakları bir yer vermek yeterli değil. Okul eğitimden iş hayatına kadar topluma hızlı uyumlarını sağlayacak imkanları en iyi şekilde sunmak için uğraşıyoruz” dedi.

Almanya’nın Hamburg Eyaleti’nde Yeşiller ile koalisyon halinde iktidarda olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Parlamento Grup Başkanı Andreas Dressel, göçmen basını için düzenelen bilgilendirme toplantısında, özellikle mülteciler için yapılan çalışmalar hakkında konuştu.



Beraberinde partisinin göçmen kökenli milletvekilleri Kazım Abacı, Güngör Yılmaz, Gulfam Malik ve Danial Ilkhanipour ile birlikte eyalet parlamentosunda düzenlenen toplantıda, Dressel Hamburg’un iyi bir organize ve disiplinle mülteciler konusunda diğer eyaletlerin örnek aldığı çalışmalar ortaya koyduğunu kaydetti. Dressel, “Mültecilere sadece başlarını sokacakları bir yer vermek yeterli değil. Okul eğitimden iş hayatına kadar topluma hızlı uyumlarını sağlayacak imkanları en iyi şekilde sunmak için uğraşıyoruz. Hazırladığımız ‘Uyum Atağı’ başlıklı 25 maddelik çalışma planıyla mültecilerin bir an önce topluma katılmalarını hedefliyoruz. Bunun için kreşler, okullar, meslek eğitimi, sağlık alanı ve iş piyasasında bir dizi önlemler ve kararlar hayata geçirildi. Bu alanlarda yeni istidam sağladık. Okullara yüzlerce yeni öğretmen ve eğitimci aldık” dedi.

Abacı: "Hamburg uyumda en önde”



Kazım Abacı                                                  Güngör Yılmaz


SPD’nin uyum ve göç politikaları sözcüsü Kazım Abacı Hamburg’un uyum politikası ve uygulamalarında sürekli gündemi belirleyenve en önde giden eyalet olduğunu vurgulayarak, “Senato ve Belediye Başkanı Olaf Scholz’un bizzat yürüttüğü ‘Vatandaşlık Kampanyası’ sayesinde Hamburg’da Alman vatandaşlığa geçiş oranları diğer eyaletlerin kat ve kat üstünde Hamburg vatandaşlığa geçişte lider eyalet. Aynı şekilde genç mülteci ve göçmenleri iş piyasasına kazandırmak için gençlik iş ajansının çalışmaları umut verici.” diye konuştu. Abacı, mültecilere yardım için gönüllü çalışma yapan kurum ve kişilerin de inanılmaz bir çaba sergilediklerini kaydettiler.

Yılmaz: “Herkes imkanları dahilinde katkı sunabilir”

Milletvekili Güngör Yılmaz, kendi yaşamından örnek vererek,şöyle devam etti “İlk göçmen nesil Almanya’ya geldiğinde, insanlara dil kursu gibi hiç bir uyumu kolaylaştırıcı bir şey sunulmamasına rağmen, birinci nesil pekala uyum sağladı. Bugün sunulan imkanlarla topluma adapte olmak daha kolay. Tabii ki sorunlar var. Ancak herkes imkanları dahilinde katkı sunarak, sorunların çözümünde ve ortak yaşamda pay sahibi olabilir.”

Milletvekilleri Gulfam Malik ve Danial İlkhanipour de konu hakkında konuştuktan sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Bilgilendirme toplantısının sonunda Dressel ve milletvekilleri eyalet parlamentoso balkonunda basın mensuplarına poz verdiler.