“SAVAŞ KIŞ AYINA BENZER, BARIŞ İLKBAHARDIR”

Moderatörlüğünü Siri Keil’in yaptığı proğram, Hamburg Sol Parti meclis grubu başkanı Dora Heyenn’ın Newroz bayramını kutlamasıyla başladı. Kutlamada Hamburg Sol Parti‘nin en genç ve kürt kökenli milletvekili Cansu Özdemir ilgiyle dinlenen bir açılış konuşması yaptı.



Hamburg Eyalet Parlamentosu'nda düzenlenen Newroz resepsiyonuna Eyalet Parlamentosunda Sol Parti milletvekillerinden, Mehmet Yıldız, Christiana Schneider, Norman Paech, Kerstin Artus, Dora Heyenn ve Heika Sudmann‘da katılarak davetlilerle bizzat ilgilendiler. Belediye sarayında yapılan Newroz kutlamasını Antje Vollmer ve Filiz Demirel (Yeşiller) ile Kazım Abacı, Alirıza Şimşek ve Wolfgang Rose’nin de (SPD)  aralarında bulunduğu kalabalık bir izleyici kitlesi izledi.



Konuşması esnasındaTürkiye’de yürütülen barış görüşmelerine de değinen Özdemir, savaşın sona ermesi sadece Türkiye’de değil, Irak, Suriye ve Kurdistan’da hatta Ortadoğu coğrafyasının tamamında hissedilecektir değerlendirmesinde bulundu.



Hamburg Eyaletinin Alevi Toplumu ve İslami derneklerle yaptığı devlet anlaşmasını örnek vererek, Newroz'un Avusturya’da olduğu gibi Almanya’da da resmi bayram günü olarak kabul edilmesini talep etti. İstanbul’daki bir barış annesinin sarfettiği anlam yüklü sözlerle konuşmasına son veren Özdemir'in “Kış ayı savaşa benzer, Barış ise ilkbahardır, ilkbahara ihtiyacımız var” açıklaması alkışlarla desteklendi.

 

Etkinlikte 3 yıl önce Filistin-Gazze’ye yola çıkan ve 9 kişinin İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü Marmara gemisinde bulunmuş, Sol Parti eski milletvekili ve uluslararası hukuk uzmanı profesör Norman Paech de Newroz konulu bir sunum yaptı.


90'lı yıllarda iki kez Abdullah Öcalan ile görüştüğünü hatırlatan Paech, Öcalan'ın Ortadoğu bölgesinin demokratikleşmesinde büyük rol oynayabileceğini ve Kürt sorununun Öcalan olmadan çözülemeyeceğini söyledi.

Çeşitli kitle dernekleri temsilcileri ve kurum yöneticilerinden yer aldığı kutlamada 1 milyon kişinin katıldığı Diyarbakır Newroz’undan çekilmiş resimler program akışı esnasında büyük boy perde üzerinden kitleye gösterildi.

 

 

 

İranlı grup Arya’nın sahne almasıyla etkinlik daha da enternasyonal bir havaya bürünerek birbirinden güzel barış, kardeşlik, özgürlük türkü ve şarkıları profesyonel müzisyenlerin sesinden beğeniyle dinlendi.

Hamburglu sanatçılardan Leman Stehn, Grup Mozaik ile Atilla ve İbo’nun Türkçe-Kürtçe ve Ermenice söyledikleri türkülerle prgram devam etti.


Eyalet Parlamentosunun salonu da olsa müziğin cazibesine ve Newroz’un coşkusuna dayanamayan izleyiciler yerlerinden kalkarak kolkola halaya durdular.

 Program akışı İran Akademisyenler Kulübü‘nün hazırladığı içecek büfesi önündeki sohbetlerle devam etti.

Organizeyi yapan Hamburg Sol Parti Fraksiyonuna teşekkür ederek, barış dolu geleceklere adım atmak için yeni Newroz’larda buluşmak dileğiyle katılımcılar birbirlerine veda ettiler. Newroz Piroz Be !