İşte o mesaj:

Yine bir yıl sonu, yine yeni bir yıla giriyoruz. Yine güzel mesajlar gönderme zamanı. Ve güzel dilekler her taraftan gelmeye başladı. Her şey gönlünüzce olsun, dünyada barış olsun, savaşlar olmasın gibi güzel mesajlar. Ama bir dönüp geriye baktığımızda, sanki bunca güzel dilek hiç işe yaramamış. Dünyada açlık azalmamış, kavgalar, savaşlar azalmamış, insanlar daha iyi bir yaşam için denizleri aşmaya, ölüm tehlikelerini göze alıp yerinden yurdundan olmaya razı. Vardıkları yerde genelde ‘hoş geldiniz, bizi sevindirdiniz’ şeklinde karşılanmıyor. Veya aile içi, çocuğa veya kadına karşı ve genelinde insanlar arasında daha mı az şiddet var?. Maalesef veriler böyle demiyor. Kırgınlıklar kızgınlıklar daha mı az?. Bilemiyoruz, çünkü istatistik verileri yok. İnşallah öyledir.

Yaşadığımız tüm sorunlarımıza ve zorluklara rağmen, çok şanslı olduğumuzu da düşünüyorum. Özgür, insan haklarının temel alındığı, devletin bireylerin mal ve can güvenliğini koruduğu, herkes her istediğini alamazsa bile, kimsenin aç ve susuz kalmadığı ve genel anlamda refahın çok üst seviyede olduğu ülkede yaşıyoruz. Refah içinde bir toplumda yaşamanın değerini bilmeliyiz. Ama aynı zamanda başka ülkelerde yaşanan açlık ve yoksulluğa karşı duyarsız kalmamalıyız. Aynı iklim politikasında henüz 16 yaşındaki bir kızın yarattığı farkındalığı ve duyarlılığı, daha adil bir dünya içinde yaratma çabası içinde olmalıyız. İnanıyorum ki her yerde daha iyi bir yaşam mümkün.

Bunun insanların kendisiyle de ilgisi var. İnsanın insanla ilişkisiyle örneğin. Kendinden başlayıp, en yakınlarından en uzak olan ama yaşamına dokunan insanlara kadar. Örneğin seçtiğimiz, şehrimizi veya ülkemizi ve ülkeleri yönetenlere kadar.

2020 Hamburg için hareketli başlayacak. 23 Şubatta Eyalet Parlamentosu Seçimleri yapılacak. Sizler Hamburg'u yönetecek siyasetçileri seçeceksiniz. Dünyanın birçok yerinde insanlar özgür demokratik bir hak olan seçim hakkı için canlarını ortaya koyuyor. Bu nedenle sahip olduğunuz bu önemli hakkı kesinlikle heba etmeyin, 23 Şubatta mutlaka sandıklara giderek iradenizi ortaya koyun.

İsteklerini, hırslarını, duygularını ve davranışlarını sorgulayabilen, insanlar arası ilişkilerde diğerinin gözüyle sorunlara bakabilen, anlaşmazlıkları ve hoşnutsuzlukları kırmadan dile getirebilen, gerektiğinde özür dilemesini bilen, yanılmış olmayı gurur meselesi yapmayan insan olmak o kadar zor mu? Bence değil. Ben de bu yıl bu isteğimi dile getirmek istiyorum yıl başı mesajımda.

Evet dilerim tüm insanlar güzel insanlarla yaşamını paylaşır. Umarım 2020 dileklerimizi duyar ve mutlu, sağlıklı, huzurlu, çocuklarımızla ve tüm sevdiklerimizle birlikte barış ve refah içinde bir dünyada yaşarız. Yeni yılınızı en içten dileklerimle kutluyorum.