Langenhorn Kadınlar Grubu Hamburg'da 15 Şubatta yapılacak olan eyalet parlamentosu seçimleri için Türkiye kökenli adaylarla düzenlediği sohbet toplantıları dizisinin ilkini Sosyal Demokrat Parti (SPD) adayı Güngör Yılmaz ile gerçekleştirdi.

Kadınlar Grubu'nun kurucusu Özgül Koca'nın yönettiği toplantıda Güngör Yılmaz, özgeçmişi, eyalet parlamentosu seçim formaliteleri, üyesi olduğu Bergedorf İlçe Belediye Meclisi'ndeki çalışmaları, konut sorunu, toplumda yaşanan ayrımcılık ve Alman ve göçmenlerin ortak yaşamı hakkında düşüncelerini açıkladı.

Türkiye Göçmenler Birliği'nin kurucu üyesi



Hamburg Şehir Planlama ve Çevre Koruma Dairesi'nde çalışan Güngör Yılmaz, ikamet ettiği Bergedorf'taki ilçe meclisinde gösterdiği çalışmalardan ötürü, aynı zamanda Hamburg Eğitim Senatörü olan SPD Bergedorf İlçe Teşkilatı Başkanı Ties Rabe'nin kendisine adaylık teklif ettiğini söyledi. İnsanların yaşamı kolaylaştırmanın, sorunlarını hafifletmenin ve haklarına kavuşmalarına destek olmanın yolunun siyasetten geçtiğini söyleyen Yılmaz, üniversite yıllarından toplumsal çalışmanın içinde olduğunu ifade ederek, “Hamburg'da 1985'de ırkçı Ramazan Avcı cinayetinden sonra kurulan Türkiye Göçmenler Birliği isimli çatı derneğin kurucusu üyeleri arasındaydım. Göçmenler Birliği'nden daha sonra bugün merkezi Berlin'de Almanya Türk Toplumu (TGD) oluştu” dedi.

“Her seçmenin 5'i eyalet 5'i bölge listesi olmak üzere 10 oyu var”

15 Şubattaki eyalet parlamentosu seçimlerinde SPD'nin listesinin 43. sırasından aday olduğunu söyleyen Yılmaz, kendisinin aynı zamanda SPD listesinden aday olan tek Türkiye kökenli bayan aday olduğunu vurguladı. Seçimlerde her seçmenin 5'i partilerin eyalet listesi adayları, 5'i bölge listesi adayları için olmak üzere 10 oyu bulunduğunu söyleyen Yılmaz, kendisinin hem eyalet hem Bergedorf bölge listesinden aday olduğunu kaydetti. Seçmenlerin 10 oyuna da talip olduğunu söyleyen SPDli siyasetçi, seçmenlerin tercihli oyları nedeniyle parti listesi sıralarının büyük ölçüde önemini kaybettiğini açıklayarak, “Listede alt sırada olan bir aday çok tercihli oy alması halinde en üste çıkabilir. Bu nedenle hangi partiden hangi adayın parlamentoya gireceği neredeyse tamamen seçmenin elinde” dedi. Yılmaz, seçmenleri mutlaka oy haklarını kullanmaya çağırdı. Çeşitli nedenlerden dolayı seçim günü Hamburg'da olmayanların önceden dilekçe vererek mektupla da oy kullanabileceklerini sözlerine ekleyen Yılmaz, özellikle konut sıkıntısı, göçmenler, kadın hakları ve kültür alanlarında yoğunlaşmak istediğini söyledi.

“Önyargıları ancak birbirimizi tanıyarak aşabiliriz”



Paris'te düzenlenen terör saldırısının Almanya'nın dahil olduğu bazı ülkelerde Müslümanlara karşı önyargıları ateşlediğini söyleyen Yılmaz, “Bazı kesimlerde her Müslümana potansiyel bir terörist gözüyle bakış açısı var. Yaşamın her alanında konut , iş piyasasında, okulda, sokakta ve hatta komşuluk ilişkilerinde hissedilebilir bir şekilde bu yaklaşımı görüyoruz. Önyargıları ancak birbirimizi tanıyarak aşabiliriz. Hoşgörü, saygı ve anlayışı aramızdaki bilgiyi artırarak yakalayabiliriz. Şundan eminim, Göçmenlerle diyaloğa giren onları yakından tanıyan hiç bir Alman Pegida yürüyüşüne katılmaz, tersine onları kınar. Bu diyalog ortamını yaratmak, Almanlarla biraya gelmek için bizler de çaba göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

Langenhorn Kadınlar Grubu yöneticisi Özgül Koca, seçimler nedeniyle düzenlediklerini “Seçimlerde Türkiye kökenli adaylar” etkinlikler dizisinin ilkini yaptıkları belirterek, “Etkinlik dizimizin amacı seçme hakkı olsun, olmasın siyasete ilgi duyan üyelerimize ve misafirlere adayları tanıma imkanı, onlara soru yöneltme fırsatı vermek. Seçimlere kadar farklı partilerden beş Türkiye kökenli adayı konuk edeceğiz” dedi.