Saldırgan kaçtı

Olay Perşembe günü Saat 13.23 sıraları meydana geldi. Alınan bilgiye göre, muayenehanenin öğle yemeği için kapanmak üzere olduğu sırada, elinde cilde hasar veren ve kokusu uzun süre çıkmayan Bütirik asit dolu şişeyi içeri dökerek kaçtığı belirtildi. Henüz kimliği bilinmeyen kişi polis tarafından her yerde aranıyor. Bir hasta üç çalışanın solonum yolu tahrişine uğradığı belirtildi. Olayın olduğunda İstanbul’da bulunan Dr. Yoldaş, olayı eşinin telefon açmasıyla öğrendi.

Polis ihbar bekliyor

Polis binadaki 8 kişiyi tahliye ederek 5 katlı binayı boşalttı ve bina girişini kapatarak girişleri yasakladı. Konu ile ilgili Hamburg Polis Basın Sözcüsü Florian Abbenseth, asit dolu şişeyi muayenehaneye boşaltan saldırganın arandığını belirterek maskeli, mavi renkte ceketi ve eldivenleri olan saldırganı görenlerin 040-4286-56789 numaralı polis telefonunu arayarak ihbarda bulunmalarını istedi. Bütirik asitin cilde zarar vermekle kalmadığı, döküldüğü eşyalar üzerindeki acımış tereyağı kokusu haftalar, hatta yıllarca geçmediği biliniyor. Aktivistler, genelde protesto saldırılarında ve bazı eylemlerde bunu kullanarak zarar verdikleri bir kimyasal madde olarak tanınıyor.

Korkakça bir saldırı

İstanbul Ayasofya ve Sultanahmet Camii arasında eşinden gelen bir telefonla haberi olan Dr. Mustafa Yoldaş ise yaptığı yazılı açıklamada özetle şöyle dedi: “Şu anda, herhangi bir tahmin saf spekülasyon olacaktır. Özellikle etnik, ırkçı, dini veya politik aşırılık yanlıları olanların benimle bir problemi var. Ancak siyasi tartışmalarda şiddet benim için hiçbir zaman bir seçenek olmadı.

Bu korkak suikast, artık siyasi bir ihtilaf olarak değil, elbette hukukun üstünlüğü ile cezalandırılması ve daha sonra kovuşturulması gereken bir terör saldırısı olarak kabul edeceğim bir boyuta ulaşıyor. Çünkü bir sonraki seviye nedir? Benim ve ekibimin henüz acımasız bir eylem olmadığına kim karar vermek istiyor? Ne olursa olsun, benim yaşımda ve kalibreli bir adam fikrini bir gecede değiştirmiyor. Sessizlik ve istifa benim için bir seçenek değil. Bazı çağdaşlar için bazen uygunsuz bir şekilde olsa da, otuz yıl boyunca taahhüt ettiğim ilkelerime sadık kalacağım. Bununla birlikte, dindar bir erkeğin siyasi görüşe sahip olması yasaklanamaz; bir politikacının dindar olması da. Bu, Almanya'da olduğu gibi laik bir toplumda bir çelişki değildir”

Dr. Mustafa Yoldaş, uzun seneler Hamburg'da İslam Şurası Başkanı olarak tanınmaktadır. TSK’nın 2018 ocak ayında Afrin’e düzenlediği sınır ötesi operasyon ile gündeme gelen Yoldaş'ın, Zeytin Dalı Harekatı'nı destekleyen sosyal medya paylaşımları, Alman kamuoyunda yoğun tepki görmüş ve Dr. Yoldaş İslam Şurası Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Emine SONUGÜR