Mescid-i Aksa Camisi'nde verilen iftar proğramının onur konuğu Scheele, Ramazan'ın ailelerin ve arkadaşların biraraya gelmesi için güzel bir vesile olduğunu söyleyerek, insanların birbirlerine değer verme ve toleransı geliştirdiğini belirtti. Scheele, Hamburg Eyalet Hükümeti tarafından Müslümanların yasal haklarını hukuki bir zemine oturtmak amacıyla Müslüman ve Alevi cemaatlerle imzalanacak olan "devlet anlaşması" nın uyum ve dinler arası diyaloğun gelişmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

 

ÇİFTE VATANDAŞLIK ŞART

 

50 bin Türkiyeli vatandaşın   ve 40 bin Türkiye kökenli Alman vatandaşının yaşadığı Hamburg'da kültürel çeşitliliğin sadece Hamburg'da değil tüm Almanya'da olduğunu belirten Scheele, Rathausmark'ta binlerce kişinin toplanarak ırkçılığa karşı yaptığı gösteri ile Hamburg'da aşırı sağcılara yer olmadığını gösterdiğini vurguladı.

Uyum konusunda önceden hep göçmenlerin mercek alındığını söyleyen Scheele, tek taraflı uyumun olamayacağını belirterek, Hamburg senatosu tarafından hazırlanan yeni uyum konseptiyle uyuma herkesin dahil olacağını belirtti. Scheele, Hamburg hükümeti olarak çifte vatandaşlıktan yana olduklarını belirterek, Almanya'da doğup büyüyen gençlerin vatandaşlıklarını kaybetmeden Alman vatandaşlığına sahip olabilmelerinin Alman vatandaşlığına geçişi daha cazip hale getireceğini ifade etti.

Sünnet konusundaki tartışmalarda gelinen noktanın İslam'ın Almanya'ya ait olduğunun ve dini çeşitliliğin kabul görmesi açısından önemli olduğunu belirten Scheele, bu konuda tüm toplumun aynı hassasiyeti göstermesi gerektiğini vurguladı.

TÜM DÜNYAYA MESAJ

 DİTİB Kuzey Almanya Başkanı Dr. Zekeriya Altuğ da, Devlet Anlaşması'nın, Almanya'da İslam'ın kurumsallaşması ve resmen tanınması açısından büyük önem taşıdığını belirterek, anlaşmanın öneminin sadece Hamburg için değil, tüm Almanya'ya hatta dünyaya verilen önemli bir mesaj olduğunu vurguladı.

 

İftar proğramına, Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk ve ataşeler, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis üyeleri Aydan Özoğuz, DİTİB Nord Bölge Teşkilatı Başkanı Dr.Zekeriya Altuğ, Kuzey Almanya İslam Toplumu Başkanı Ramazan Uçar, Hamburg Türk Toplumu (TGH) Başkanı Hüseyin Yılmaz, İslam Şurası Başkanı Mustafa Yoldaş, politikacılar, iş adamları ve farklı dinlerin temsilcileri katıldı.