DEP eski Milletvekili ve İmralı Heyeti arasında yer alan Hatip Dicle, Türkiye’nin Afrin’de yenildiğini ve yüksek teknolojiye karşı Afrin halkının büyük irade ile saldırılara karşılık verdiğini söyledi.

Rosa Lüxemburg Vakfı, Hamburg Barış ve Demokrasi Platformu tarafından Hamburg Üniversitesi’nde düzenlenen panelde konuşan Dicle ‘Erdoğan üç günde büyük başarı elde edilebileceğini söylemişti. Bugün 33. gün. NATO’nun en güçlü ordusuna sahip TSK ile Afrin halkının iradesi savaşıyor. Yüksek tekonolojiye karşı irade savaşıyor. 33. günde 300 kilometrekarelik bir yerde kontrol sağlanıyorsa özgürlük, demokrasi ve barış iradesi karşısında Erdoğan yenilmiştir’ dedi.

Dicle konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘ Afrin’e Türkiye’nin saldırmasının birçok nedeni var. Erdoğan kendi faşist diktatörlüğünü erken seçimle kurumsallaştırmak istiyor. DAİŞ yenilgisinden sonra yeni Suriye’nin tartışılma sürecinde Erdoğan Kürtler’in yer almasını istemiyor. Erdoğan erkek-faşist bir ideolojiden dolayı Rojava’daki kadın devrimine karşı. Cizre’de yapılan taktik gibi yani siviller boşaltılarak buraya radikal birlikler yerleştirilmek isteniyor. Afrin’ê saldırının diğer bir nedeni de iç politika ile ilgili. Kitleleri şovenizm ile uyuşturarakl faşist diktatörlüğünü  kurumsallaştırmak istiyor. Erdoğan Afrin’den sonra başka bir yere de saldırabilir.’

CHP ERDOĞAN’IN KOLTUK DEĞNEĞİ DURUMDA

Afrin saldırısı karşısında AKP, MHP, İyi Parti ve Vatan Partisi’nin bir ittifak içerisinde olduğunu ve bununla birlikte CHP’yi de suçlayan Dicle ‘CHP’yi Hitler faşizmi döneminde sosyal demokrat partinin düştüğü duruma benzetiyorum. CHP Erdoğan’ın koltuk değneği durumundadır. Öngörüleri yok. Demirtaş, Yüksekdağ ve diğer on HDP milletvekilinin hatta Enis Berberoğlu’nun cezaevine girmesi CHP’nin desteği ile olmuştur. CHP mecliste dokunulmazlıkların kaldırılmasını onaylamasaydı yeterli çoğunluk sağlanamazdı’ şeklinde konuştu.

ERDOĞAN MAFYA TARZİ SİYASET İZLİYOR

Erdoğan’ın mafya tarzı siyaset izlediğini söyeyen Dicle şöyle konuştu: ‘Erdoğan mafya tarzı siyaset izliyor. Güçlünün karşısında el öpüyor, güçsüzü eziyor. Minbiç’e saldırılması durumunda gereken cevap verilecektir. Rusya bölgede ikili oynuyor. Türkiye Ortadoğu’da oynanan oyunda kullanılıyor. Rusya’nın ikili oynaması bir tuzaktır. Ortdaoğu’da çıkarlar sözkonusudur. Ancak özgürlük hareketi burada dimdik ayaktadır.’

Bir izleyicinin Kuzey Kürdistan’da neden sesizlik var şeklindeki soruyu ise Dicle şöyle yanıtladı ‘ Cizre’de öyle terör estirdiler ki sonuçları ortada. Referandumda öz direnişin yapıldığı her yerde yüksek oranda hayır çıktı. Savaş acılarını yaşamış bir halktır burası. Şu anda daha büyük ataklar için dinleniyorlar. ‘

HDP TÜRKİYE’DEKİ TEK DEMOKRASİ ALTERNATİFİDİR

Türkiye’de tek demokrasi alternatifinin HDP olduğunu sözlerine ekleyen Dicle ‘ Hiçbir parti bu kadar kayyuma  rağmen ayakta duramazdı.  HDP erken seçim olması durumunda seçime hazırlanacaktır. Türkiye’de adil seçim olmadığı için sokak hareketi ile bir strateji izlenecek. HDP fedekarca öne atılacaktır, bedeller olabilir. Faşizm  ancak bu şekilde yenilir’ şeklinde konuştu.

Sol Parti Hamburg Milletvekili Cansu Özdemir’in moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte Erbil’deki Kürt Kadın İlişkiler Merkezi Başkanı Meral Çiçek de bir konuşma yaptı. 

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası