HABER- YORUM

-Mehmet Atak-


KONGRE ÖNCESİ ÇALIŞMALAR

Aylardır süren hazırlık çalışmaları, Avrupa ve Almanya toplantıları, Tüzük hazırlıkları ve tüzüğün tamamlanmasından sonra bölgelerde başlatılan üye kayıt faaliyetleri,  CHP Almanya Birliği bölge dernekleri yönetimine girebilecek adayların tesbiti gibi hayli yorucu bir süreç, geçtiğimiz Pazar günkü  kongrenin sona ermesiyle birlikte, bu zorlu maratonda emeği geçenlere derin bir oh çektirdi.
Hamburg ve Schleswig- Holstein bölgesindeki dernekleşme aşamasında, CHP tarafından temsilci olarak Süheyla Kaplan atanmıştı. Oysa ki daha önceki bölgesel sıralamada Erkan Erçin tesbit edilmişti. Coşkun Coştur ile Süheyla Kaplan da Erçin’in ekibinde olacaklardı. Ancak CHP Genel Merkezi ‘Kadın Kotası’  gerekçesiyle Süheyla Kaplan’ı  baştemsilci  gösterince,  hafif kırılganlıklar doğmasına rağmen elbirliği mesajları ile konu tatlıya bağlandı.

15 sayfalık Türkçe-Almanca  Tüzük hazırdı..27 Ocak Pazar günü ilk kongre tarihiydi.. Derneğin kurulması için kurucu üyelere ihtiyaç vardı.. İşte  dernekleşme için üye kazandırma yarışı başlamıştı. Gazeteci  Süheyla Kaplan Bergedorf’u üs olarak seçmişti ama bütün Hamburg’u da tarıyordu.  Erkan Erçin, daha önce Haak-Bir adlı Alevi derneğinin başkanlığını yapmış, şimdi de Hamburg Türk Toplumu (TGH) yönetimde etkin rol almıştı. Coşkun Çoştur, Hamburg Atatürkçü Derneği Başkanı ve TGH Başkan  Yardımcısı ve yılların işadamıydı.  Her üç temsilci de ekipler halinde  ve bütün imkanlarını seferber ederek CHP’ye üye kaydı için gece gündüz çalışıyorlardı.

Bu arada Süheyla Kaplan’ın  Yozgatlı hemşehrisi Murat  Arslan (Alevi Kültür Merkezi eski başkanlarından)  adı ön plana çıktı. Şu an Hamburg Eyalet Parlamentosu’nda SPD’den mlletvekili seçilen Ali Rıza Şimşek’in  için  yoğun çaba harcayan Karabalılar Derneği’nin,  CHP Hamburg Birliği başkanlığı için işadamı  Murat Arslan’a destek vermeleri doğaldı. Süheyla Kaplan Dernek başkanlığı değil, Koordinatör olarak görev yapmak istiyordu.
Öte yandan, Koordinatör olarak teşkilatlanma konusunda CHP Genel Merkezi’nce görevlendirilmiş olan Ali Kılıç, delege yazımı ve adaylar konusunda müdahil olmak istemediğini belirtmişt. Ali Kılıç’a telefonla ulaşmak mümkün olmuyordu. Hamburg’da  ise kamplaşmalara  karşı orta bir yol bulmak için arayışlar başlamıştı.

UZLAŞMA KOMİSYONU DEVREDE

27 Ocak kongresine bir hafta kala, eski Cumhurbaşkanlarımızdan  Süleyman Demirel’in  40 yıl önceki ‘’Demokrasilerde çareler tükenmez. Siyasette  bir gün bile yeterli bir süredir’’ sözü doğrultusunda bir formül ortaya atıldı 2 kişilik bir ‘Uzlaşma Komisyonu’ teşkil edildi.  Almanca öğretmeni Erhan Erdoğan ile işadamı Erol Buldak’ın taraflar ve adaylar arasında bir görüşme trafiği başlatarak, sonunda  benimsenen  formülü  ortaya koydular:  İlk yıl için Başkan  Erkan Erçin, Başkan Yardımcısı Murat Arslan olacak; ikinci yıl ise Başkanlığa Murat Arslan, yardımcılığına Erkan Erçin getirilecek !..

Nitekim, geliştirilen bu formül kongrede de fazla yorumlara gerek kalmadan kabul edildi  ve böylece başkanlık yarışı için  uzunca bir zaman alabilecek 384 delegenin gizli oylamasına gerek kalmadan  halledilmiş oldu. Bazı itirazlar ise ‘’Madem ki anlaşma sağlandı, bizler niçin çağrıldık’’ şeklindeydi.

KONGRE SALONUNDAN MANZARALAR


Hamburg’un Begedorf semtindeki Hitthaus salonu  CHP gönüldaşlarının istilasına uğramıştı sanki.. Hamburg ve Schleswig Holstein eyaletlerindeki  karlı bir Pazar günü olmasına rağmen  kongreye koşanlar, salonu doldurmuşlardı. Herkeste tatlı bir heyecan göze çarpmaktaydı.. Çoğu delegenin belki de  üzerinde mutabakata varılan  ‘dönüşümlü başkanlık’tan haberleri  yoktu..

El Ele Derneği Başkanı Ali Akdemir, kongre proğramını  sunarak ,toplantıyı  bir dakikalık saygı duruşuyla açtığında, ilk sözü aylardır bu yolda çaba harcayan bölge temsilcisi Süheyla Kaplan’a verdi. Geçirdikleri yorucu dönemdeki çalışmalara kısaca değinen Hamburg ve Schleswig Holstein Eyaleti yürütme kurulu koordinatörü Kaplan, CHP yurtdışı  örgütlenme koordinatörü Ali Kılıç'ın bir mesajını okuduktan sonra emeği geçen herkese teşekkür ederek, seçileceklere başarı diledi.

Tüzük gereği teşkil edilen Divan Heyeti’ne  Nihat Ercan, M. Zülküf Kılıç, Abdullah Varol ve İlknur Sancur seçildiler. Bu esnada 344 olan üye sayısının daha sonra 384’e yükselmesi  ise,  CHP taraftarlarının coşkusunu ortaya koyuyordu.  Her şehirde çok sayıda Türk derneği varken, yeni kurulan bu derneğe gösterilen ilgi  acaba nereden geliyordu  ?

Bize göre, kongre salonunda gayet sakin, bilinçli, uysal ve uzlaşmacı bir şekilde saatlerce oturup oylarını kullanan bu insanların bilinç altında, 50 yıl sonra da olsa hatırlanmış olmak ve tabiri caizse adam yerine konulmuş olmanın heyecanı yatıyordu, aslında .. Taa rahmetli Erbakan ve Türkeş  zamanında bu liderlerin partileri bu işi  zaten değişik şekilde başlatmışlardı.  Bazı  Cami dernekleri ve Ülkücü  dernekler bu konuda  birer arka bahçe idi. Tayyip Erdoğan’ın  iktidara gelmesiyle de Ak Parti  Almanya’da  Türk Demokratlar Birliği UETD’i  kurdurduğunda, sene 2004’tü.. CHP taraftar ve sempatizanları  ise, geçmişlerde yapılan gayrıresmi toplantılar haricinde ilk defa olarak partileri CHP için oy kullanmak üzere salondaydılar.

BAŞKAN ADAYLARININ KONUŞMALARI

Erkan  Erçin:
Sol’un  geniş yelpazeli bir tarifini konuşmasına esas alan CHP Hamburg Birliği’nin kurucu başkanı Erkan Erçin, SOL’u tarif ederken, ‘’SOL, mazlumun yanındadır, ezene karşı durur.. Kollektivizmdir.. Milliyetçi değil, halkçıdır.. Yursever olduğu kadarda Evrenseldir..Emperyalizme, Faşizme ve Gericiliğe karşıdır.. Savaştan değil barıştan yanadır.. Ötekileştirmez, birleştirir.. Sol bilimdir, kemdini bilgiyle taçlandırır.. Sol ya hep beraber ya hiç birimiz demektir.. Koltuğa, ranta teslim olmaz.. (...)

Murat Arslan:
‘’Türkiye’deki dinci ktidarın Cumhuriyetin temel prensiplerini yeniden dizayn etmek, zaten olmayan hak ve özgürlükleri kısıtlayarak, imzası başkalarına ait bir planla ülkenin geleceğini belirlemek istediğinin bilincindesiniz. Bu gidişata dur demek  şart olmuştur. Bu yüzden buradayız.. CHP sürecine katkı vermek için hepimiz , hep birlikte el ele omuz omuza vermeliyiz.  Bu aşamada yalnızca kendi insanımızla değil, Avrupa’da CHP’ye yakın bulduğumuz  uluslararası parti ve kurumlarla dayanışma içinde olup, ortak projeler üretmeliyiz . Artık bal yeme zamanıdır(...)’’


BASIN MENSUPLARI NİÇİN DAVET EDİLMEDİ ?

Teşkilatlanma çalışmalarının başladığı ilk günden itibaren, faaliyetleri ve oluşumları konusunda nedense Medya’ya açıklama  yapmama modası(!)na, temsilci Süheyla Kaplan da uydu. (bu konuyla ilgili daha sonra açıklama yapan Süheyla Kaplan, kararın bireysel değil, Düsseldorf'taki CHP yurtdışı yürütme kurulu koordinatörlüğünün bilgisi dahilinde alındığını vurguladı) Pazar günkü kongre öncesi hazırlıkları konusunda da  kendisi de bir gazeteci olan Süheyla  Kaplan da sessizliğini koruyup bir açıklama yapmaktan kaçınırken, meslektaşlarına da CHP'nin Düsseldorf yurtdışı Yürütme Kurulu koordinatörlüğünün kararını  gerekçe sunarak ‘’Gizli oturum yapılacak’’ diyerek bu kongreye davet etmedi. 
Orta yerde bir kongre yapılıyordu ve  görevi haber toplayıp, bunu okuyucularına duyurmak  olan medya mensuplarının bu görevi yapmalarına imkan verilmiyordu. Bu nasıl yasakçı bir zihniyetti ? Bunu anlamak mümkün değildi..  Şahsen ben yasak olmasına rağmen, sırf bu yasağın işletilip işletilmediğini yerinde görmek maksadıyla, ağır grip olmama rağmen kalkıp salona gittim. Gördüm ki, ne arayan var ne de soran  !..
 
YÖNETİM KADEMELERİ İÇİN ADAY BOLLUĞU VE SEÇİLENLER

Yönetim Kurulu için aday olan üyeler kendilerini kısaca tanıttılar ama adayların ardı arkası kesilmiyordu. Hamburg’daki değişik partilerde Eyalet ve İlçe Milletvekili  olanların bile aday oldukları görülüyordu. Kongre için her şey düşünülmüştü ama, aday isimlerinin yazılacağı bir tahta veya  büyükçe kağıt ve keçe kalem hazır bulundurulması unutulmuştu. Neyse ki çoğu üyeler birbirini tanıdığı için, bu unutkanlık fazla problem yaratmadı.
Türk Bayrağı, Atatürk ve Kılıçdaroğlu posterleri ve CHP bayrağının asılı olduğu sahnede oy pusuluları sandığa atılırken bile CHP  taraftarlarının selamlama konuşmaları devam ediyordu. Salonda çok sayıda ünlü ismin olması dikkat çekiciydi.
Bu ortamda gizli oyla yapılan ve Kadın Kotası'ndan 3, Gençlik Kotası'ndan  1 üyenin seçileceği seçimlerde  CHP Hamburg ve Schleswig- Holstein Birliği’nin organları şu isimlerde oluştu (Oy sırasına göre):
CHP Hamburg ve Schleswig-Holstein Birliği Kuruluş Kongresi'nde seçilenler:

Erkan Erçin: Başkan

Murat Arslan: Başkan Yardımcısı 

Yönetim Kurulu Üyeleri

1- Serap Çelimli-Babacan
2- Erol Buldak
3- Cem Mirzanlı
4- Sibel Gazi Tabel
5- Erhan Erdoğan
6- Filiz Erkişi
7- Canan Yıldırım

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri
1- Erkan Şahin
2- Hüseyin Özpolat
3- Serkan Biçen

Denetleme Kurulu Asil Üyeleri

1- Süheyla Kaplan
2- Celal Cengiz
3- Bayram İnan

Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri
1- Adil Dişli
2- Ali Akdemir

Disiplin Kurulu Asil Üyeleri

1- Coşkun Çoştur
2- Nebahat Ercan
3- Celal Boyraz

Disiplin Kurulu Yedek Üyeleri
1- Kenan Kaya
2- Çetin Gül