-Mehmet ATAK-
Hamburg
ile Antalya arasındaki kültürel bağın temeli, 3 yıl önce Antalya Çocuk Orkestrası şefi Kerküklü Dr. Muhammed Rauf’un, hemşehrisi Ramzi Jasim’i telefonla arayıp, tüm masrafları karşılanmak üzere, keman çalışması yapan bir grup ögrenciyi Antalya’ya davet etmesiyle atılmış oldu.

ANTALYA’DA 3 KEMAN KONSERİ VERİLDİ

Daveti kabul eden Kerkük Türkmenleri Derneği Başkanı Ramzi Jasim, hemen kolları sıvadı ve  Hamburg’un Altona semtindeki  Louise-Schröder okulunun öğretmenlerinden İngrid Schöllen ile irtibata geçti. Daha sonra bu okulun müzik öğretmeni Gino Romero Ramirez ile konuşuldu ve Antalya Çocuk Orkestrası’nın davetine iştirak edilmesi prensip olarak kabul edilip, hazırlıklara başlandı. 14’ü çocuk, 6’sı  Öğretmen ve veli olmak üzere 23 Nisan Çocuk Bayramı’ında Antalya’ya uçan 20 kişilik ekip, 10 gün süreyle  ağırlandı.  Bu arada,  Antalya-Hamburg  karma çocuk orkestrasının verdiği 3 keman konseri büyük ilgi topladı.

2012’DE POLİS TEŞKİLATI DAVET ETTİ

Bu yıl ise, Polis teşkilatının 167. kuruluş yıldönümü  münasebetiyle,    Hamburg’dan 40 kişilik bir ekip davet edildi. Antalya Polis teşkilatının sponsorlüğündeki bu davete 25’i çocuk olmak üzere bu defa 40 kişi iştirak etti. 3-11 Nisan’da  Antalya’nın değişik  sahnelerinde 5 konser veren genç  keman orkestrasında yer alan Hamburglu öğrenciler, 13 devletin vatandaşıydılar.
Karşılıklı olarak enteresan hediyelerin de sunulduğu bu müzikli kültür alışverişi, başta Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Emniyet Müdürü Dr. Ali Yılmaz, Hamburg kökenli  ve Akdeniz Üniversitesi  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Harun Gümrükçü  tarafından da  ilgiyle takip edildi ve büyük beğeni kazandı.

EKİM AYINDA HAMBURG’A DAVET
İki defadır Antalya’daki davete katıldıklarını ve çok memnun kaldıklarını belirten Başkan Ramzi Jasim, şimdi sıranın kendilerine geldiğini ve şartlar elverdiği taktirde bu yılın Ekim ayında 40 kişilik bir Antalya grubunu 8 gün süreyle Hamburg’da misafir etmek üzere davet etmeyi düşündüklerini söyledi.Başkan Jasim, Başkonsolosluğumuzun da devreye girmesi halinde, 23 Nisan 2013’te Antalya Çocuk Orkestrası’nı  Hamburg’a gelmesinin de tasarı halinde olduğunu ifade etti.

KERKÜK TÜRKMENLERİ DERNEĞİ

Ramzi Jasim’in başkan, Sadullah Saleh’in de başkan yardımcısı olarak görev yaptığı Irak-Kerkük Türkmenleri Derneği 2004 yılında kuruldu.  Almanya’da sayıları 10 bin dolayında olan olan Türkmenleri bir araya getirmek  amacıyla kurulan ve bugüne kadar  Hamburg, Bremen, Kiel gibi şehirlerdeki çeşitli Türk derneklerinin dini ve milli bayramlar ile diğer etkinliklerine de katılıp destek verdiklerini belirten Başkan Ramzi Jasim,  ‘’Ankara’daki bazı mitingler ve 23 Nisan Çocuk Bayramı , ABD karşıtı yürüyüşler, Azerbaycan- Karabağ’ın işgalinin yıldönümleri, İftar proğramları’’ gibi faaliyetlere katıldıklarını, ABD’nin Irak’ı işgali süresince de eğlence proğramları  düzenlemediklerini belirtti. 

Remzi Jasim, Irak’ın kuzeyinde yaşayan  Türkmen sayısının  yaklaşık 3 milyon civarında olduğunu, bu sayının başka ülkelerde yaşayanlarla birlikte  bu sayının 4 milyonu bulduğunu, çocuklarının Türkçe eğitim gördüğünü ve halen Irak Parlamentosunda Türkmenler’in 10  Milletvekili ile temsil edildiğini  de sözlerine ekledi.