İddianamede Demir'in 2013–2014 yıllarında Almanya'nın çeşitli bölgelerde PKK adına siyasi faaliyetleri koordine ettiği ve bağış topladığı savunuluyor. 

Savunma Avukatı Rainer Ahues mahkeme kararı öncesi yaptığı açıklamada müvekkili Mehmet Demir'e yöneltilen suçlamaları reddederek, Almanya'daki PKK yasağını da eleştirdi ve Alman devletini Kürtlere yönelik politikasını gözden geçirmeye ve PKK'nin 'terör listesi'nden çıkarılması gerektiği söyledi.

SOL PARTİ MİLLETVEKİLİ MARTİN DOLZER DAVAYI İZLEDİ



Çeşitli kereler davayı izlediği kaydedilen Sol Parti eyalet milletvekili Martin Dolzer karar sonrası yaptığı yazılı açıklamada, mahkemenin verdiği üç yıl ceza kararını eleştirdi.


Martin Dolzer açıklamasında mahkeme heyetinin Türkiye devletinin insanlık suçu işleyen IŞİD ile işbirliği yaptığını ve Kürtlerin insan haklarının sistematik olarak ihlal edildiğini kabul etmesine rağmen, Kürt halkının öz savunma hakkını reddetmesinin açık bir çelişki olduğunu söyledi.

PKK'NİN IŞİD'E KARŞI MÜCADELESİ CEZAYI DÜŞÜRDÜ

Üç aydır devam eden ve çok sayıda kürt kökenlinin merakla izlediği duruşma sonunda Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin son duruşmada 4 yıl hapis cezası istediği Demir'e 3 yıl hapis cezası verildi.

Mahkeme, cezaya dayanak olarak ise 2013 yılında Almanya Federal Mahkemesi tarafından verilen bir kararı gösterdi. 'PKK'yi amaçları doğrultusunda yurtdışında cinayet işleyen bir terör örgütü' olarak gördüklerini söyleyen mahkeme başkanının, Federal Savcılığı'nın 4 yıl hapis cezası isteminin altında kalmalarını bir sebebinin ise PKK’nin IŞİD’e karşı yürüttüğü mücadele olduğunu söyledi.

129. madde nedir?

Alman Ceza Kanunu’nun ‘Suç ve Terör Örgütüne Üyelik' başlığındaki 129. maddesi, Alman Ceza Yasası'nın ‘terörist’ örgüt diye nitelendirdiği örgütlere üyeliklerin ve yardım/yataklığın cezai yaptırımını ele alıyor. 129a ile Almanya sınırları içinde işlenmiş ‘terörist faaliyetler’ yargılanıyor. Ancak 129b ile birlikte, yurtdışında işlenmiş bir ‘suç’ Almanya’da ‘terörist suç unsuru’ olarak ele alınıp cezalandırılıyor.