Sol Parti ve Yeşiller Partisi'nin kadın adayları: 'Almanya'da göçmenler hala ayrımcılığa uğruyor'

Kadın ve sağlık politikasında çalışmalarını yoğunlaştırmak istediğini ifade eden Sarıca Almanya'daki mevcut sağlık politikasını eleştirdi.

İnsanların ekonomik durumlarına göre sağlık sisteminden yararlandığına dikkat çeken Sarıca, politikacıların özellikle çocuklarını yalnız yetiştiren ve eğiten kadınların sorunlarına yoğunlaşmaları gerektiğini söyledi.

Sarıca ' Kadınlar üzerinde yabancı dil engeli hala kalkmış değil. Dil kurslarına ayrılan bütçeler daha fazla artırılmalı ve kadınlar dil kurslarına yönlendirilmelidir. Almanya'da çocuklarını yalnız yetiştiren kadınların sayısı artıyor. Kadına karşı şiddet her geçen gün kendini her alanda daha fazla göstermeye başladı. Bu anlamda kadına yönelik şiddete karşı alınan mevcut önlemler hala yeterli değil' dedi.

Sina Demirhan ve Nuran Arıca

Sarıca, Almanya'da göçmenlerin ayrımcılığa uğradığını ve en önemli sorunun konut sorunu olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: 'Almanya'da hala yabancı ismi taşıyan kişiler iş, meslek eğitim yeri ya da ev bulmakta zorlanıyor ve göçmenler gettolaştırılmış mahallelere yönlendiriliyor. Ekonomik yönden ev kiralarının pahalı olması nedeniyle çocuklarını yalnız yetiştiren kadınlar ağır psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar' dedi.

Almanya'nın Altona ilçesinde ilk Türkçe dilini konuşan bir doktor olarak muayenehane açtığını ve farklı kültürdeki hastalara hizmet verdiğini hatırlatan Sarıca '1980'li yıllarda Almanya'ya gelip ve daha sonra muayenehanemi açtığımda o dönemki hastaların hem doktoru hem de psikoloğu oldum. Özellikle göçmenlerin birçok faktörden dolayı psikolojik hastalıklara maruz kaldıklarına tanık oldum. Kimi zaman ırkçılıkla karşı karşıya kaldım. Bu anlamda ırkçılığa ve kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik politikaları ve sol düşünceye sahip olmamdan dolayı Sol Parti'yi tercih ettim' şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE KADIN VÜCUDU ÜZERİNDEN POLİTİKA YAPILIYOR

Türkiye'de AKP iktidarının kadın politikasını sert bir şekilde eleştşiren Sarıca 'Türkiye'de kadın vücudu üzerinden politika üretiliyor. Kadın eve kapatılmak isteniyor. Cinsiyetçi ve çevre bilincini ok etmeye yönelik politkalara karşı mücadele vermeliyiz. Kaz Dağları'ndaki ağaç kesilmesi de İstanbul'da yapılması düşünülen Kanal Projesi de burada yaşayan Türkiyeli göçmenleri elbette yakından ilgilendirmektedir. Ekoloji politikası günlük yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Barış içerisinde yaşayabilmek ve çok dilli/ kültürlü bir hayatı gerçekleştirebilmek için küçük değişiklikler bile bizlere çok şey kazandırır' şeklinde kamuoyuna mesaj verdi.

Yeşiller Partisi'nden eyalet listesinden aday gösterilen Hamburg Üniversitesi Eğitim Bilimler Fakültesi'nde doktora eğitimi gören Sina Demirhan (25) çevre bilincine sahip bir genç olarak yetiştiğini ve sosyal konulara karşı küçüklüğünden beri duyarlı olduğunu söyledi.

Babası Ali Demirhan'ın Almanya'nın Schleswig-Holstein eyaletinde Yeşiller Partisi'nde uzun yıllardan beri görev aldığını hatırlatan Demirhan 'Babam benim için bir örnek alınması gereken kişiydi. Evimizde sosyal ve politik konular üzerine sürekli tartışmalar olurdu. Bu bilinç beni Yeşiller Partisi'nde aktif rol almama yol açtı' dedi.

Gençlerin daha fazla siyasette yer almaları için mücadele vermek istediğini belirten Demirhan, Hamburg eyaletinde seçme yaşının 16'dan 14 yaşına indirilmesi gerektiğini savundu.

Eğitimde şans eşitliği ve ayrımcılıkla kurumsal olarak mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çeken Demirhan 'Berlin'de Federal Hükümetin Ayrımcılıkla Mücadele Ofisi bulunmakta tıpkı, Hamburg'da da böyle bir resmi dairenin bulunması gerekiyor. Hangi kökenden, ırktan, dilden, dinden gelinirse gelinsin herkese şart eşitliği sunulmalı. Almanya'da hala göçmenler ayrımcılığa uğramaktalar. Yoğunlukla bu konularda çalışmalar ve projeler üretmek istiyorum' dedi.

Demirhan ayrıca Hamburg eyaletinde de NSU Cinayetlerini Araştırma Komisyonu kurulmasını ve göçmenlere seçim hakkı verilmesi konusunda Hamburg eyaletinin Bundesrat'a (Federal Eyalet Temsilciler Meclisi) tavsiyerlerde bulunulması gerektiğini sözlerine ekledi.

SÜHEYLA KAPLAN