Anadil çok önemli

Hamburg'da 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü kutlandı Anadil çok önemli olduğuna dikkat çeken Hamburg Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER) Başkanı Bilge Yörenç konu ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Çok kültürlü ve çok dilli

UNESCO’nun anadili ile ilgili uluslararası bir gün belirleme kararının 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü Kutlu olsun diye başlayan yazılı başın açıklamasında şu sözlere yer verildi: “UNESCO’nun anadili ile ilgili uluslararası bir gün belirleme kararının ardında yatan temel etken, anadilinin önemine dikkat çekmek; dünya üzerindeki kültürel-dilsel çeşitliliğin, tüm insanlığın korumakla yükümlü olduğu ortak zenginliği olduğuna işaret etmektir. Çocuklarɪmɪz en az ikidilli ve çokkültürlü bir ortamda yetiṣmekte ve geliṣmektedirler. Bu dillerin hem aile içinde hem de kireṣ ve okullarda desteklenmesi gerekir. Bu nedenle yetkililerden anadillerini desteklemelerini talep ediyoruz. Bir ülkedeki gerçek toplumsal bütünlük, farklılıkların kabul edilmesi ve bu farklılıklar arasında bir ahenk yaratılmasıyla sağlanabilir”

Türkçe dünyanın zengin dillerinden biri

Bilge Yörenç, yaptığı yazılı açıklamayı söyle sürdürdü: “Toplumu oluşturan farklı kesimlerin kendi dilleri ve kültürleriyle toplumsal bütünlüğe dahil olmaları birleştirici bir etkendir. Velilerden çocuklarɪnɪn anadillerini öḡrenmelerinde daha duyarlɪ olmalarɪnɪ, anadili eḡitimine sahip çɪkmalarɪnɪ bekliyoruz. Çünkü Türkçe dünyanɪn en zengin dillerinden biri; Almanya'da konuşulan ikinci dil, Alman okullarɪnda okuyan yarɪm milyondan fazla öḡrencinin de anadilidir. Çocuklarɪmɪzɪ ve gelecek nesilleri bu zenginlikten mahrum bɪrakmamak için onlarla Türkçe konuṣalɪm, onlarɪ Türkçe dersine gönderelim, Türkçe dersi olmayan okullardan Türkçe derslerini talep edelim. Dördüncü nesil de nine ve dedesi ile Türkçe konuṣsun; Nasreddin Hoca´nɪn, Karagöz ve Hacivat´ɪn hikayeleri ile büyüsün, gençlerimiz türkülerimize eṣlik edebilsin. Hekesin Anadili´ne sahip çɪkmasɪ, dillerin unutulmamasɪ dileḡi ile Anadil Günümüz kutlu olsun” denildi.

Emine SONUGÜR / HAMBURG