Bazı gündem başlıkları hakkında genel düşüncelerim..

Kanlı Pazar’dan Meclis Başkanlığına

Yeni Meclis Başkanı’nın sicili, AKP’nin ne derece seçici olduğunu gösteriyor. 1969’da ABD'ye karşı yürüyüş düzenleyenlere saldıran MTTB’liler iki kişiyi öldürüp, 100’den fazla kişiyi yaralamışlardı ve o gün tarihe 'Kanlı Pazar' olarak geçti. MTTB’nin o dönem genel başkanı olan kişinin bugün Meclis başkanı olması, hem 1 Kasım seçimlerini nasıl kazandıklarına hem de emperyalizmin bölgemizdeki planlarına dair nasıl bir rol üstlendiklerine ışık tutuyor. Türkmen Kartı.. Suriyeli Türkmenlerin önde gelen isimlerinden Ali Türkmani, Bayırbucak’ta Türkmenlerin değil El Nusra ve ÖSO unsurlarının hedef alındığını açıkladı. Zira ülkücülerin ve Alperenlerin ‘savaşa gitme’ şovu, devletin mafyası Sedat Peker’in “yardım tırları”, Akp’nin ve medyasının hileli propagandayı sürekli servis etmesi, aslında iktidarın yeni bir hamlesine milliyetçi damar üzerinden kamuoyu yaratma çabasıdır. İktidar nereyi işaret ederse orayı hedefleştiren ‘uydum akıllı’ türlerin durumu ise; Çinli sanıp Koreliyi dövme, Rusya’nın sanıp Hollanda konsolosluğunu basma seviyesinde seyrediyor.. Ve bir hatırlatma: ABD’nin Irak’ı işgalinde Telafer’de yaşayan Türkmenler işgalcilere karşı dişe diş savaşmıştı. Amerikalılar en az 5 bin Türkmen’i katlettiler. O günlerde Türkmenler önemsizdi. Çünkü o Türkmenler ABD’ye karşı savaşıyordu ve Şii mezhebindendi.

Aziz Güler Gerçeği


Çoğu emperyalizmin ‘paralı askeri’ olan unsurların ülkemizde cirit attığını ve beslendiğini dünya âlem bilirken; IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitiren ve cenazesi 59 gün sınırda bekletilip ailesine verilmeyen Aziz Güler’in naaşı ülkeye getirilebildi. Farklı çizgilerden ve halktan binlerce kişinin katılımıyla defnedilmesi; epeydir lügatinden ‘emperyalizmi’  ve ‘dayanışmayı’ çıkaran anlayışlara ciddi bir mesajdır. Önemli bir kırılma noktası ve bir dönemeçtir.

Hayrettin Eren ve Elmas Anne

Hayrettin, emek ve demokrasi mücadelesi verdiği için bundan tam 35 yıl önce 12 Eylül cuntası tarafından gözaltında kaybedilen bir Çerkesti. Bu hafta Cumartesi Anneleri onun için toplandı, Elmas Anne rahatsız olduğu için yoktu.. Hayrettin, arsız bir işadamı, iktidara ödül veren bir fırsatçı, tayin ihale işleri için bir milletvekili veya bir bürokrat, bir topçu, popçu veya bir manken olmadığı için yeterince ilgi görmedi ama şu bilinsin ki; ‘zekhes-kaşhen-ceug’ üçgeninde ömür tüketenlerden değildi. Onu unutturmayanlar utanmasın...

Ali Koç’un İlginç Çıkışı


Kendisiyle görüşsem ve 'İnsanlık için tek onurlu ihanet, bir burjuvanın sınıfına ihanetidir' desem, muhtemelen bir sonraki cümlem, "Engels gibi servetini bağışla, tam 'Koç' ol" olacaktır. Ayrıca TEM şube, "Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir" diyen Koç’un ve "Çare sosyalist politikalar” diyen Bill Gates'in ailelerine, "Çocuklarınızla ilgilenin" minvalli birer mektup göndermeli. Gerçi bu memlekette mektuplar da cenazeler gibi yoksul evlere ayarlıdır..

İki Başörtülü Kadına Kelepçe


Bu görüntü AKP’li vekilleri ve Cemaatçileri kızdırdı ve polisler açığa alındı. Burada ayrımcılık ve başörtüsü istismarı iç içedir. Türbanlıya takılınca kelepçeye karşı çıkıyorlar ama onda bile samimiyetsizler. Başörtülü bir işçi kadın hakkını arıyorsa, onlar için başörtüsü bir hiçtir. Yerlerde sürüklenmelerin olağanlaştığı bir ülkede hassasiyet şovu yapılıyor. Oysa insan onurunu inciten her muamele başı kapalı veya açık kime yapılıyorsa suçtur. Bir de başkalarına “bölücü” diyorlar, ayrımcılık ve istismar bölücülüğün daniskasıdır! Kafalarına kelepçe takanların “Yeni Türkiye”si budur..

Medet Önlü Duruşmaları

Bir sonraki duruşma, 24 Aralık günü Saat 14.00’de yapılacak. Hukuki ve meşru mücadele çerçevesinde insanları bir araya getirmeye ve kamuoyu oluşturmaya çalışıyor Önlü Ailesi ve ‘Medet için Adalet Komitesi’, bu çağrıya kulak kabartmalı, bu duruşmalar etrafında bir yumak olmalı..

Kaffed-İstişare Toplantısı ve Olağan Genel Kurulu

Bilindiği gibi, 53 derneğin çatı örgütü olan Kaffed’in herkese açık istişare toplantısı ve Yönetim Kurulu seçimleri var. Son yönetim, genel anlamda ciddi işler yaptı, eleştirel sahiplenici tutumumuzu artırarak devam ettireceğimiz yeni yönetim, kurumları etkisizleştirme, ehlileştirme veya devre dışı bırakma gibi girişimleri boşa çıkaracaktır. Toplumsal konu ve hedefleri kişisel hesaplarına tahvil eden ırkçı ve piyasacı çizginin tümden tarihe karışması için halklarımıza yakışanın olmasını temenni ediyorum.

Yukarıda değindiğim tüm konuları aslında şöyle özetleyebiliriz;

Haksızlığa razı olmayan, vicdansızlığı olağanlaştırmayan, ilkesel olan herkes bizimle aynı yerdedir.  

(24.11.2015)