Yunanistan Seçim Komisyonu'nun açıkladığı resmi tahminlere göre Syriza oyların %35'ten fazlasını, iktidardaki merkez sağ parti Yeni Demokrasi ise %27'ye yakınını aldı.
İlk sonuçlara göre aşırı sağ parti Altın Şafak %6,29, To Potami %5,59, Komünist Parti %5,30 ve sosyalist Pasok %5,21'de kaldı. Sonuçların açıklanmasıyla beraber Syriza destekçileri sokaklarda kutlamalara başladı.

İktidardaki Yeni Demokrasi de sandık çıkışı anketlerinin ardından yenilgiyi kabul etti. Yunanistan Sağlık Bakanı Makis Voridis de Mega TV'ye yaptığı açıklamada "Kaybettik" dedi.
Syriza'nın tek başına iktidar olabilmesi için yeterli oy oranına sahip olup olmayacağı henüz belli değil. Tek başına iktidar olabilmek için Syriza'nın parlamentodaki 300 koltuktan en az 151'ine sahip olması, dolayısıyla oyların yaklaşık yüzde 40'ını alması gerekiyor.

Sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından Syriza partisinin sözcüsü Panos Skourletis, "Bu tarihi bir zafer" dedi. Skourletis, Syriza'nın zaferinin 'Avrupa'ya rahatlatacağını' ifade etti.

Skourletis, "Tarihi bir zafer elde ettiğimiz açık. Bu yalnızca Yunan halkını değil, tüm Avrupa halklarını ilgilendiren bir mesaj gönderiyor" diye konuştu.


Her iki sandık çıkış anketine göre de aşırı sağ parti Altın Şafak ve merkez parti To Potami sandıktan üçüncü çıkıyor.

Seçimlerin favorisi gösterilen solcu Syriza, Yunanistan'ın borçlarının silinmesini ve kesintilerin de kaldırılmasını istiyor. Ülke ekonomisinde 2008 yılındaki küresel mali krizle beraber daralma görüldü ve işsizlik arttı. Yunan halkı da kesintilerin ve işsizliğin artışıyla yoksulluğa sürüklendi.

Syriza lideri Aleksis Tsipras, partisinin Yunanistan'da milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyen istihdam, ücret ve emekli maaşlarındaki kesintileri geri çekerek ülkenin 'onurunu yeniden inşa edeceği' sözünü vermişti.

Syriza'nın sandıktan aferle çılacağı ihtimali güçlendikçe, para piyasaları ve kredi kaynakları arasında Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkacağı ve borcunu ödemeyeceği korkusu oluştu.
40 yaşında bir lider

Tsipras 1974 doğumlu. 1980'lerin sonunda Yunanistan Komünist Partisi'nin gençlik örgütü içinde siyasi eylemliliğe ilk adımı attı. Atina Teknik Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği eğitimi aldı. Üniversite yıllarında öğrenci hareketleri içinde aktif rol üstlendi.

İlerleyen yıllarda, Syriza'yı kuran gruplardan en büyüğü olan Synaspismos içinde önemli roller edindi ve 33 yaşında lideri oldu. Daha sonra ise Syriza'nın liderliğine geldi. Kravat takmaması dikkat çeken Tsipras'ın en büyük zevklerinden birinin motosiklet kullanmak olduğu belirtiliyor. Syriza'nın yükselişinde en önemli nedenin, AB-IMF kurtarma paketleri karşılığında hayata geçirilen kemer sıkma politikalarına Yunan kamuoyunda büyüyen tepki olduğu düşünülüyor.

Syriza'nın programının temelinde de bu kemer sıkma politikalarını ret bulunuyor. Parti, ülke borçların önemli bölümünün silinmesini, yardımlar için yeni müzakereleri ve sosyal hakların artırılmasını savunuyor.

Yunanistan'da ortalama aylık maaş 600 euro

İşsizlik yüzde 25, genç işsizliği ise yüzde 50'e yakın / Euro bölgesindek krizle beraber ülke ekonomisi yüzde 25 daraldı / Ülkenin borcu, gayri safi milli hasılasınn yüzde 175'ine denk geliyor / AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den alınan borç miktarı 240 milyar euro