Hakan ARSLAN

'Almanya' ifadesi çıkarılacak mı?

Yeşiller Grubu'nun taslak seçim bildirgesi kitabı geçtiğimiz günlerde Yeşiller Grubu'nun Başbakan adayı olarak belirlediği Annalena Baerbock ve Yeşiller Genel Başkanı Robert Habeck'in de katıldığı bir programda kamuoyuyla paylaşılmıştı. Ancak Yeşiller'in 11-13 Haziran tarihleri arasında internet üzerinden yapacağı ve seçim bildirgesinde 3 bin 500 değişikliğin teklif edildiği ve nihai seçim programının kabul edileceği federal parti konferansları öncesinde, bildirge maddelerinin yer aldığı kitabın başlığındaki 'Almanya, hepsi içinde' cümlesinden 'Almanya' kelimesinin çıkarılmak istenmesi, siyaset kulislerini hareketlendirdi.

Birlik partileri ve FDP'den tepki

Konferanslar öncesi seçim taslağının yer aldığı kitabın başlığından 'Almanya' ifadesinin 300'den fazla Yeşiller üyesi tarafından çıkarılmak istenmesi, Almanya siyasetinde hareketlenmeye neden olurken, Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ve kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik Parti'li (CSU) siyasetçiler, sosyal medya üzerinden Yeşiller'e sert eleştiriler yöneltmeye başladı. Yeşiller Grubunu Almanya'ya bağlı olmamakla suçlayan CSU Genel Sekreteri Markus Blume, sosyal medya hesabı üzerinden, "Ülkeye bağlılık olmadan ülkeyi yönetmeyi istemek, sonra ne olacak?" diye yazarken, Yeşiller'i "Anavatan'la rahatsız edici bir ilişki" içerisinde olmakla suçladı. CDU'lu Paul Ziemiak ise Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda, “Bunu düşünemezsin. Sırada ne var?" sözleri ile Yeşiller'in seçim bildirgesine ithafen ve Almanya kelimelerinin üzerinin çizildiği bir grafik paylaştı. CDU Hamburg örgütü de Facebook üzerinden, “Yeşiller, Almanya'nın seçim programından çıkarılmasını istiyor” içerikli paylaşımlar yaparken, FDP Genel Sekreteri Volker Wissing de sosyal medya hesabı üzerinden, "Yeşiller Almanya'ya karşı ama burada seçilmek ve yönetmek istiyorlar!?" ifadelerini kullandı.

Cumartesi Anneleri Yusuf Erişti'nin akıbetini sordu Cumartesi Anneleri Yusuf Erişti'nin akıbetini sordu

'''Almanya' ifadesi içeriğe uygun değil''

19 Mart'ta partiye sunulan değişikliğin gerekçesi ile ilgili Twitter'dan açıklama yapan Yeşiller Grubu üyesi Michael Schneiß ise, seçim bildirgesi başlığında yer alan 'Almanya' ifadesinin içeriğe uygun olmadığını belirterek, "Neden seçim bildirgesindeki 110 yerden sadece 1'inde Almanya ifadesini silmek istiyorum? (Çünkü) Başlık, çerçeveyi belirliyor ve yeşil politika, küreselleşmiş bir dünyada insan onuru ve özgürlüğüne dayanmalıdır." ifadelerini kullandı. Yeşiller Federal Siyasi Direktörü Michael Kellner ise Facebook hesabından CDU ve CSU'nun kendilerine yönelik eleştirilerine, “Programımıza sahip olmadan eleştirmek! Elbette CDU'nun taslak programımızla bu kadar çok ilgilenmesinden onur duyuyoruz. Birliğin (CDU) aslında henüz bir seçim programı yok: CDU ve CSU şu anda kağıt üzerinde çalışıyor ve muhtemelen Mayıs ayı sonuna kadar (sürecek). CSU ayrıca kendi "Bavyera aksanlarını" belirlemek istiyor.'' sözleriyle alaycı şekilde cevap verdi.