Hamburg-Mitte İlçe Meclisinde Yeşiller, “Yeşiller 2” grubuna bir çağrı yaparak "1 Temmuz 2019 tarihine kadar partiden ayrılın" dedi. 

Yeşiller 2 grubu Başkanı Meryem Çelikkol ise, “Biz yeşiliz ve yeşil olarak kalacağız. Partiden ayrılmayı düşünmüyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.

İki üye hakkında ciddi iddialar

Aşırılıkçılık suçlamaları, yeşillerin bölünmesini gündeme taşıdı ve Hamburg-Mitte İlçe Meclisinde iki gruba ayrıldı. Mitte ilçesinde yeşillerin 'çamur savaşı' bir sonraki tura kadar devam edecektir. Partinin seçilen 16 milletvekili (Belediye Meclisi üyesi), aşırılık yanlısı iddiaları nedeniyle iki gruba ayrıldı. Yeşiller Partisi Eyaleti Başkanı Anna Gallina, Grüne 2 olarak adlandırılan altı üyeli grup, "karalama kampanyası", "entrikalar" ve "ırkçı suçlamalar" dan bahsediliyor. Altı muhalif de “yasal sonuçları” tehdit ettiği ileriye sürülüyor. Yeni seçilen Şafi Sediçi'nin aşırı İslamcı yardım kuruluşu Ansaar'a maddi destek yaptığı ve Fatih Can Karışmaz'ın ise Anayasa Koruma Dairesi tarafından izlenmekte olan Millî Görüş hareketine yakınlığı iddia edilmişti. Her iki meclis üyesinin “aşırılık” konusu basına düşmesiyle gündeme gelmişti.

Şafi Sediçi ve Fatih Can Karışmaz

İkinci grubu oluşturdular

Haklarında aşırı iddialar nedeniyle partiden dışlanan Sediçi ile Karışmaz'a destek çıkan Meryem Dagmar Çelikkol, Miriam Natur, Nicole Kistenbrügger, Kay Dassow birleşerek protesto etmek için “Grüne 2” olarak Hamburg-Mitte ilçe meclisinde bir grup oluşturdular. Grubun başkanı Çelikkol seçildi. Perşembe gün ilk kez iki meclis grubu ile üyeler toplantısına katılan yeşiller partisi pekte durumdan memnun olmadı ve parti içinde dalgalanmalara neden oldu. Şimdi iddialara karşı yasal yoldan devam etmek isteyen Sediki, "Bu varoluşsal olarak tehlike arz eden karakter suikastıdır" diyor. Aynı zamanda, 28 yaşındaki politikacı, 2016 yılında "insani nedenlerden dolayı" Nijerya ve Gana'daki iki yetimhaneye ve "Halep'te Ansaar'ın kurduğu bir kliniğe" 15 ile 20 Euro arasında yardım ettiğini itiraf etti. Sediki, "Ansaar'ı tanımıyordum ve bugün böyle bir bağışta bulunmayacağım" açıklamasında bulundu.

Ciddi aşırılık iddiaları kanıtlanmadı
Konu ile ilgili iki aşırılık yanlısı İslamcı ile dayanışma içinde oldukları ileriye sürülen “Grün 2” meclis grubu başkanı Meryem Dagmar Çelikkol, "Aşırılıkçılık iddiaları tamamen kanıtlanmadı ve masanın üstünde ne olduğu temelsizdir" dedi. Sediçi ve Karışmaz'ın iddialar nedeniyle Yeşil Grup'a dahil edilmemesi üzerine, Çelikkol ve diğer üç milletvekili protestoda onlarla dayanışma ilan ettiler ve ikinci bir yeşiller grubu kurdu. Çelikkol, 6 kişiden oluşan grubun partiden 1 Temmuz'a kadar çıkmaları istendiğine vurgu yaparak, “Biz yeşil olarak kalacağız ve partiden ayrılmaya hiç niyetimiz yok” diyerek görüşlerini yineledi. Ayrıca 6 kişilik grup, "Cinayet kampanyası", "entrika" ve "ırkçı suçlamalar" gibi konuşmaların “yasal sonuçları” tehdit ettiğini belirterek Yeşiller Partisi Eyaleti Başkanı Anna Gallina'nın davranışının gösterdiği hayal kırıklığı, iddiaları “temelsiz” olarak reddetti. Sediçi ve Karışmaz, “yeşil değerler”e karşı ulusal yürütme komitesi görev yaptığı ve yalnız avukatlar aracılığı ile temasların devam ettiği belirtildi.

Randevuları iptal ettiler

Yeşiller Partisi Eyaleti Başkan Yardımcısı Martin Bill konunun iyi araştırılması gerektiğinin altını çizerek, " Karışmaz ile Sediçi'ye basın toplantısı için çok sayıda randevu teklifi verdik ama basın toplantısından kısa bir süre önce somut önerileri iptal ettiler. Ancak, tartışmalara yol açacak noktalar hala çözülmedi. Sayın Sediçi, basın toplantısında bile çoklu medya talebinde bile kendisini Ansaar International'dan uzaklaştırmadı." dedi. Aslında, Şafi Sediçi anayasa korumasını bilmediğinin yanlış olduğunu itiraf etti, ancak daha yakından konuya bakacağını vurguladı. Sediçi, "Ansaar International'a değil insani projeler için bağış yaptım" açıklamasında bulundu.

Uzun süre devam edeceğe benzeyen yeşillerin 'çamur savaşını' ise bazı çevrelerin yaptığı spekülasyonlara göre Yeşiller fraksiyonu eski başkanı Michael Osterburg'un geçtiğimiz ocak ayı içinde seçim bölgesinde yapılan oylamada, 2020 Hamburg eyalet milletvekili seçimleri için listeye girememesi, bundan sorumlu olarakta Karışmaz ve Sediçi'yi şahsen suçladığı, intikam almak için olayı tetiklediği tahmin ediliyor. 

Emine SONUGÜR