2008-2018 yılları arasında Yeşiller Eş Başkanı olarak görev yapan Cem Özdemir, Federal Meclis Grup Başkanlığı’na aday olduğunu açıkladı. Özdemir 2017’de yapılan seçimlerden sonra da aynı görevi istemiş, ancak yeteri kadar destek bulamayınca adaylığını açıklamamıştı.

Bugün başkent Berlin'de yapılacak seçimlerde eş başkanlık için dört aday yarışıyor. Yeşiller eski Eş Başkanı Cem Özdemir ile Kirsten Kappert Gonther ve Anton Hofreiter ile Katrin Göring Eckardt.

2017 DE YEŞİLLER İLE KOALİSYON KURULSAYDI DIŞİŞLERİ BAKANI OLACAKTI 

53 yaşındaki Cem Özdemir parti içinde sevilen ve tecrübeli bir siyasetçi. 1981 yılından bu yana Yeşiller'de üye olan Özdemir, 1994-1998 ve 2002 seçimlerinde milletvekili seçilen Özdemir, adının kredi skandalına karışması üzerine (bir işadamından düşük faizli borç aldığının ortaya çıkmasının ardından partisinin İç Politika Sözcülüğü görevinden istifa ettiğini duyurmuştu) milletvekilliğinden istifa etti. 2004-2009 yılına kadar Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Özdemir, 2008’de Yeşiller Eş Genel Başkanı oldu. 2013 seçimlerinde yeniden Federal Meclis milletvekili olan Özdemir, 2017 seçimlerinde partisinin liste başı adayı olarak meclise girdi. 2017 seçimlerinden sonra CDU, FDP ve Yeşiller, hükümet ortaklığı için görüştü. Üç parti arasındaki uzlaşma son anda bozuldu. Eğer üç parti hükümet kurabilseydi, Özdemir üçlü koalisyon hükümetinin Dışişleri Bakanı olmasına kesin gözle bakılmaktaydı.

EŞ BAŞKANLIK SEÇİMİ BUGÜN YAPILACAK

Yeşiller Federal Meclis Grubu’nda 67 milletvekili bulunuyor. Seçilmek için adayların en az 34 oya ihtilacı var. Yeni seçilecek Federal Meclis Grup Eş Başkanları iki yıl boyunca görev yapacak.

Yeşiller eski Eş Başkanı Cem Özdemir ve Kappert Gonther bu seçimde uzun yıllardır grup eş başkanlığı görevini yürüten Hofreiter ile Göring Eckardt’a karşı seçilmeyi hedefliyor.

Yeşiller’de Federal Meclis Grup Eş Başkanlık seçimi için seçilecek iki isim, en geç 2021 yılında yapılacak federal seçimler sonrası olası koalisyon hükümeti görüşmelerinde önemli rol oynayacak. Yeşiller ile kurulacak bir koalisyon hükümetinde Dışişleri Bakanlığı koltuğunda Cem Özdemir'in oturma olasılığı oldukça büyük.